Το κινητό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Οι καινοτομίες στην κινητή τηλεφωνία προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση των κινητών τους συσκευών. Έχει γίνει συνήθεια να τα ελέγχουν περιοδικά, καθώς ο χρόνος περνάει. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι αφιερώνουν τον μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην χρήση του κινητού τηλεφώνου τους.
Ίσως να σας έχουν προτείνει να μην είστε συνεχώς στο κινητό σας τηλέφωνο ή να μην το κρατάτε πάνω στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος σας, και αυτό σας ενοχλεί. Ωστόσο, είναι εξίσου εκνευριστικό όταν συζητάτε με τους φίλους σας και αυτοί δεν σας δίνουν σημασία επειδή είναι συνέχεια απασχολημένοι με τα κινητά τους.
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που ονομάζεται “Phubbing”, το οποίο αναφέρεται στη συνήθεια να είμαστε συνεχώς αφοσιωμένοι στο κινητό μας τηλέφωνο και να αγνοούμε τα υπόλοιπα γεγονότα γύρω μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους. Αυτή η συμπεριφορά έχει χαρακτηριστεί ως κοινωνικό πρόβλημα και μπορεί να εκδηλωθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες όλων των ηλικιών, καθώς οποιοσδήποτε διαθέτει κινητό τηλέφωνο μπορεί να πέσει θύμα αυτής της ανεπιθύμητης συνήθειας.
Η εξάρτηση από τα κινητά τηλέφωνα είναι γνωστή ως νομοφοβία και αναφέρεται σε ένα μοτίβο επιβλαβούς και προβληματικής συμπεριφοράς σχετικά με την υπερβολική και ανεξέλεγκτη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από εξάρτηση στο κινητό τηλέφωνο αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη να είναι συνδεδεμένοι και να χρησιμοποιούν υπερβολικά το τηλέφωνό τους, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επιβλαβείς καταστάσεις.
Τα κινητά τηλέφωνα παρέχουν ποικίλες επιλογές επικοινωνίας, όπως κλήσεις, μηνύματα κειμένου, κοινωνικά δίκτυα και άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων… Η συνεχής λήψη μηνυμάτων και επικοινωνιών δημιουργεί την ανάγκη να ενημερώνεστε, συμμετέχοντας σε αυτήν την εικονική επικοινωνία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό…Οι εφαρμογές, τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες υπηρεσίες προσφέρουν άμεση ικανοποίηση μέσω ειδοποιήσεων, likes, σχολίων και άμεσων απαντήσεων. Η επιθυμία για συμπάθειες και προσοχή από τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε εθιστική συμπεριφορά.
Οι άνθρωποι ενδέχεται να απευθύνονται στα κινητά τους τηλέφωνα για να αποφύγουν την αντιμετώπιση της μοναξιάς, της πλήξης, του στρες ή του άγχους. Η’ απο το φόβο της απώλειας σημαντικών γεγονότων, ειδήσεων ή εμπειριών μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να Συχνά, το άτομο χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο ακόμη και σε ακατάλληλες ή επιβλαβείς καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια της εργασίας, των γευμάτων, των κοινωνικών συναναστροφών, της οδήγησης ή πριν κοιμηθεί.παραμένουν συνεχώς συνδεδεμένοι μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.
Ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα αποτελεί ένα σημαντικό φαινόμενο μεταξύ των εφήβων. Για αυτούς, τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή τους ζωή, καθώς τους επιτρέπουν να είναι συνδεδεμένοι με τους φίλους και τους συνομηλίκους τους. Η ανάγκη να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για μηνύματα και ειδοποιήσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνική εξάρτηση, κατά την οποία οι έφηβοι φοβούνται ότι χάνουν σημαντικά γεγονότα ή ότι χάνουν την προσοχή και την αναγνώριση από τους άλλους.
Όπως είναι αναμενόμενο, η υπερβολική χρήση μπορεί να επηρεάσει τις ακαδημαϊκές, κοινωνικές και οικογενειακές δραστηριότητες, καθώς και τον χρόνο για ύπνο και σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εφήβων. Οι νέοι μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, στρες και χαμηλής αυτοεκτίμησης λόγω της συνεχούς σύγκρισης με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του φόβου ότι χάνουν σημαντικά γεγονότα ή της έλλειψης χρόνου για υγιείς και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.Επίσης, πρέπει να δοθεί προσοχή στην κοινωνική απομόνωση. Οι έφηβοι μπορεί να περνούν λιγότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας από κοντά με τους φίλους και την οικογένεια τους, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Η εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο γίνεται προβληματική και δύσκολη να ελεγχθεί, συνιστάται να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγο ή θεραπευτή εξάρτησης.Παρότι είναι αληθές ότι η εθιστική συμπεριφορά στα κινητά τηλέφωνα δεν κατατάσσεται αυτή τη στιγμή ως διαταραχή εθισμού, υπάρχουν ομοιότητες με άλλες διαταραχές και εθισμούς.
Πέρα από τα ψυχολογικά προβλήματα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων ή οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες. Ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα επηρεάζει επίσης την υγεία των ματιών, των μυών, των συνδέσμων, των αρθρώσεων και της σπονδυλικής μας στήλης.