Η ΕΑΤ ξεκινά το 2024 με ένα «πρόγραμμα – ομπρέλα», το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που για πρώτη φορά, συνδυάζει την εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και τη σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια. Το 2023 οι εκταμιεύσεις της ΕΑΤ ανήλθαν σε 933 εκατ. ευρώ προς ΜμΕ και 1 δις. ευρώ προς ιδιώτες. Οι ωφελούμενοι χρηματοδοτήθηκαν με μέσο επιτόκιο 3,37% έναντι μέσου όρου αγοράς στο 6%.
«Ζεστό χρήμα» 1,5 δισ. ευρώ και άλλα 2,5 δισ. ευρώ που έρχονται, περιμένουν τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, με ευνοϊκούς όρους επιτοκίου, επιδότηση και περιόδους χάριτος, προκειμένου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης. Ο λόγος για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank, HDB) που «τρέχουν» ήδη και τα νέα που θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων η Τράπεζα, η οποία την περίοδο 2019 – 2023 έχει εγκρίνει δάνεια 9,466 δισ. ευρώ (έχουν εκταμιευθεί 9,27 δισ.), με έμφαση, μάλιστα, στις μικρότερες επιχειρήσεις. Συνολικά η ΕΑΤ έχει χορηγήσει 45.325 νέα δάνεια, με το 75% των επιχειρήσεων που έχουν λάβει δάνεια ΕΑΤ να έχουν έως 10 άτομα προσωπικό και το 81% τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.
«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο μοναδικός εθνικός χρηματοπιστωτικός φορέας μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, με στόχο τη βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, που υλοποιεί με δυναμικούς ρυθμούς και με κοινωνική ευαισθησία μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων την φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γιώργος Ζαββός στη Συνέντευξη Τύπου με θέμα τα «Επενδυτικά εργαλεία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών», που παρέθεσε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.
Ο κ. Ζαββός επεσήμανε την καίρια συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την διεύρυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στη χρηματοδότηση, καθώς και το θετικό αποτύπωμα της HDB μέσα σε μία τριετία με δάνεια ύψους 9,4 δισ. ευρώ, στήριξη 306.000 θέσεων απασχόλησης, δημιουργία 18.600 νέων θέσεων εργασίας συμβολή 8,5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας. Σημειώνεται ότι το 2023 οι εκταμιεύσεις της ΕΑΤ ανήλθαν σε 933 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ προς ιδιώτες. Από τα δάνεια αυτά ωφελήθηκαν 4.456 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 9.500 ιδιώτες που χρηματοδοτήθηκαν με μέσο επιτόκιο 3,37% έναντι μέσου όρου αγοράς στο 6%.
Προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις για το αύριο, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκινά το 2024 με ένα «πρόγραμμα – ομπρέλα», το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες: το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Δανείων. Για πρώτη φορά συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χωρίζεται σε Ταμείο Εγγυήσεων (Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου) και Ταμείο Δανείων (Συγχρηματοδότηση & Επιδότηση Επιτοκίου), προϋπολογισμού 1,792 δις. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤ εντάσσονται επίσης το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που χωρίζεται επίσης σε Ταμείο Εγγυήσεων και Ταμείο Δανείων, προϋπολογισμού 174 και 56 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και το Patent Fund, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ.
Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ που «τρέχουν» ήδη είναι τα:
• Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, με προϋπολογισμό 67,5 εκατ. ευρώ
• Ταμείο Οπτικοακουστικών Μέσων, με προϋπολογισμό 67,5 εκατ. ευρώ (η ΕΑΤ προχώρησε σε βελτίωση των όρων διάθεσης, αυξάνοντας το ύψος του δανείου από 200 σε 400 χιλιάδες ευρώ και μειώνοντας τις εμπράγματες εξασφαλίσεις από 40% σε λιγότερο από 20%)
• Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ
• Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό που αυξήθηκε από τα 40 στα 107 εκατ. ευρώ
• Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενο Δάνεια, με προϋπολογισμό 415 εκατ. ευρώ
• Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης, με προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ
• Development Law Financial Instrument (DELFI), με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Ζαββός, «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να εισάγει στην ελληνική αγορά, χρηματοδοτικά εργαλεία που διευρύνουν τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, προκειμένου αυτές να έχουν περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας, αξιοποίησης των προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης και υιοθέτησης των σύγχρονων πρακτικών της βιώσιμης ανάπτυξης».