Προσαύξηση αποδοχών από 10% έως 30% αναμένουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που επανάκτησαν από την 1η/1/2024 το δικαίωμα στο να λαμβάνουν μισθολογικές ωριμάνσεις – επιδόματα προϋπηρεσίας (πολυετία, επίδομα χρόνου εργασίας, τριετίες και επίδομα πενταετίας).
Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη αν η εκτίμηση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, για περίπου 100.000 ωφελούμενους, θα καταγραφεί και στην πράξη. Υπάρχουν βέβαια και τοποθετήσεις ειδικών επί των εργασιακών θεμάτων, που τοποθετούν στις 30.000 τον πήχη των κερδισμένων από το «ξεπάγωμα» των τριετών, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Έτσι κι αλλιώς, με δεδομένο ότι υπερβαίνουν τα 2,5 εκατ. οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, γίνεται σαφές ότι είναι σχετικά περιορισμένο το πλήθος όσων θα καρπωθούν οικονομικό όφελος από την ενεργοποίηση ξανά των επιδομάτων προϋπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση, τρεις είναι οι βασικοί όροι που πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι για να διαπιστώσουν εάν θα έχουν αυξήσεις ή όχι λόγω τριετιών.
Αυτοί είναι:
- Οι μισθολογικές ωριμάνσεις λόγω προϋπηρεσίας δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, οπότε και «πάγωσαν» ελέω μνημονιακών ρυθμίσεων.
- Η όποια αύξηση θα συμψηφιστεί με αποδοχές που υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες κατώτατες.
- Η χορήγηση των επιδομάτων προϋπηρεσίας είναι δυνατό να ανασταλεί αυτοδικαίως, εφόσον η ανεργία υπερβεί το 10% το 2027. Συνεπώς, τελεί υπό την άμεση συσχέτιση με το συνολικό ποσοστό ανεργίας της χώρας. Άρα, τυχόν εργαζόμενοι για τους οποίους θα ξεκινήσει να μετρά η τριετία της προϋπηρεσίας τους, την 1η/1/2024, είναι πιθανό να μην προλάβουν να πάρουν την προσαύξηση, αν τρία χρόνια αργότερα, δηλαδή την 1η/1/2027, το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας δεν είναι μονοψήφιο…
Ακόμα κι έτσι, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πώς καθορίζεται η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας:
- Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας προκύπτει ως ποσοστό 10% για κάθε τριετία. Το ανώτερο που μπορεί να χορηγηθεί είναι έως τρεις τριετίες. Άρα, οι δικαιούχοι μπορεί να λάβουν αύξηση επί του αρχικού, βασικού – κατώτατου μισθού τους, ποσοστό 30%, για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.
- Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας προκύπτει ως ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας. Το ανώτατο που μπορεί να δοθεί είναι έως έξι τριετίες. Άρα, συνολικά και σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι μπορεί να λάβουν αύξηση έως 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Σε πρακτικό επίπεδο και με δεδομένο ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ μικτά, με μία τριετία το ποσό αυξάνεται στα 858 ευρώ, με δύο τριετίες ανέρχεται σε 936 ευρώ και καταλήγει σε 1.014 ευρώ με τρεις τριετίες. Αντίστοιχα, για τους εργατοτεχνίτες το ημερομίσθιο ξεκινάει από τα 34,84 ευρώ και ανά τριετία αυξάνεται διαδοχικά σε 36,58 ευρώ (μία τριετία), 38,32 ευρώ (δύο τριετίες), 40,07 ευρώ (τρεις τριετίες), 41,81 ευρώ (τέσσερις τριετίες), 43,55 ευρώ (πέντε τριετίες) και 45,29 ευρώ (έξι τριετίες).
Τεράστιες απώλειες
Ειδικοί επί εργασιακών ζητημάτων επισημαίνουν ότι είναι πολύ μεγάλη η απώλεια που συντελέστηκε τόσο για τους μισθούς όσο και για τα έσοδα προς την κοινωνική ασφάλιση από το «πάγωμα» που υπέστησαν οι τριετίες για 12 χρόνια (2012 – 2024).
Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ τα αναδρομικά ποσά που έχασαν οι εργαζόμενοι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Άλλα 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τον ΕΦΚΑ από τις εισφορές που δεν παρακρατήθηκαν.
Οι εργαζόμενοι, όμως, θα υποστούν και μια άλλη απώλεια, σε σχέση με τα ποσά που δεν έλαβαν από αυτές τις μισθολογικές ωριμάνσεις. Μια απώλεια που θα την αντιληφθούν όταν ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο και συνταξιοδοτηθούν. Τότε, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, είναι πιθανό χιλιάδες εργαζόμενοι να λάβουν μικρότερες συντάξεις, σε σχέση με τα ποσά που θα ανέμεναν.