Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο επίδομα ανεργίας, το οποίο ως προς το ποσό θα συνδεθεί με τον μισθό των εργαζομένων και μπορεί να φτάσει ως και 70% (με καθορισμό ανώτατου πλαφόν) ενώ η διάρκειά του θα συνδεθεί με τα έτη ασφάλισης και μπορεί αντί για 12 μήνες να καταβάλλεται ως και 24 μήνες με κλιμακωτό ποσό από τα πάνω προς τα κάτω.
Η σύνδεση του επιδόματος με τον μισθό θα έχει δυο πλαφόν, ένα ανώτατο ως τα 1.100 με 1.200 ευρώ (για 3 ή 4 μήνες) και ένα κατώτατο που είναι το βασικό επίδομα όπως ισχύει κάθε φορά εν προκειμένω τα 479 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα.
Η αναμόρφωση του επιδόματος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2024, αρχικά σε πιλοτικό στάδιο για 5.000 ως 10.000 ανέργους και προς το τέλος του έτους θα εφαρμοστεί για το σύνολο των ανέργων.
Στον σχεδιασμό του νέου επιδόματος συμμετέχουν στελέχη από το υπουργείο Εργασίας, από τη ΔΥΠΑ και εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο σε περίπου ένα μήνα.
Αρμόδιο στέλεχος απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωση του επιδόματος, ενώ είπε ότι “είναι πιθανό” να αυξηθεί ο χρόνος καταβολής του ακόμη και να διπλασιαστεί με προϋποθέσεις.
Ο στόχος των αλλαγών δεν είναι να εθιστούν οι άνεργοι σε ένα υψηλότερο επίδομα αλλά να πάρουν ένα καλύτερο επίδομα για σύντομο διάστημα ώστε να επιστρέψουν γρήγορα σε θέση απασχόλησης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για το νέο επίδομα ανεργίας περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον κατώτατο μισθό ως προς το κατώτατο όριο και με τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων σε ποσοστά μεταξύ 55% και 70%.
2.Η αύξηση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος έως τους 24 μήνες με κριτήριο τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών υπέρ ανεργίας με υψηλό ποσό στην τους πρώτους 3 ή 4 μήνες και σταδιακή μείωση μέχρι το βασικό επίδομα.
3.Η Θέσπιση της υποχρέωσης των ανέργων να ενταχθούν ταυτόχρονα με την καταβολή του αυξημένου επιδόματος σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η παρακολούθηση της κατάρτισης μπαίνει ως προϋπόθεση και για την καταβολή του αυξημένου επιδόματος.
4.Η αλλαγή στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.
Επίδομα ανάλογο με έτη ασφάλισης
Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ, λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 479 ευρώ είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια, είτε για 1 χρόνο.
Για παράδειγμα εργαζόμενος για 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, με μέσο όρο αποδοχών 3.000 ευρώ, έχει πληρώσει κατά μέσο όρο 45.000 ευρώ σε εισφορές ανεργίας (δικές του και του εργοδότη). Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με μισθό 780 ευρώ που συμπληρώνει 2 χρόνια εργασίας έχει καταβάλλει περίπου 700 ευρώ εισφορές υπέρ ανεργίας. Με το καθεστώς επιδότησης που ισχύει σήμερα και οι δυο εργαζόμενοι αν μείνουν άνεργοι θα πάρουν το ίδιο επίδομα ανεργίας με 479 ευρώ μηνιαίως.
Με το νέο σύστημα, ο εργαζόμενος που έχει μισθό 3.000 ευρώ και εισφορές 35ετίας υπέρ ανεργίας θα επιδοτηθεί με το 70% του μισθού του, και όχι πάνω από τα 1.100 με 1.200 ευρώ.
Το επίδομα δεν θα πέφτει κάτω από το εκάστοτε βασικό επίδομα ανεργίας (479 ευρώ σήμερα). Αν ένας άνεργος πάρει επίδομα 55% του μισθού και πέσει στα 400 ευρώ, θα προστατευθεί από το πλαφόν και θα πάρει το βασικό επίδομα των 479 ευρώ. Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο θα αυξηθεί και το επίδομα.
Με 4 κλίμακες από 55% ως 70%
Η αναλογία μισθού και επιδόματος σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια, θα έχει 4 κλίμακες επιδότησης, ανάλογα με τη διάρκεια της απασχόλησης. Μια από τις εκδοχές που μελετώνται είναι το επίδομα να ανέρχεται στο 70% του μισθού για όσους έχουν συμπληρώσει 5 έτη εργασίας τουλάχιστον και άνω, στο 65% για όσους έχουν συμπληρώσει εργασία 24 μηνών, στο 60% με 12 μήνες εργασίας και στο 55% με 6 μήνες εργασίας.
Σύμφωνα με ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια άνεργος που έχει για παράδειγμα 25 χρόνια ασφάλισης, θα παίρνει επίδομα για 24 μήνες, από τους οποίους οι 3 ή 4 πρώτοι μήνες θα είναι με υψηλό ποσό και οι υπόλοιποι με μικρότερο αλλά όχι κάτω από το εκάστοτε βασικό επίδομα, Ενας άνεργος που έχει εργαστεί 2 χρόνια θα πάρει επίδομα ίσο με το 65% του μισθού για 10 ή 12 μήνες, ενώ άνεργος που εργάστηκε για 6 μήνες θα πάρει το 55% του μισθού για 3 μήνες χωρίς να πέσει κάτω από το βασικό επίδομα.
Η διάρκεια επιδότησης σήμερα προϋποθέτει απασχόληση κατά το τελευταίο 12μηνο-14μηνο για τους μισθωτούς συνεχούς απασχόλησης και ως 10 μήνες για τους εποχικούς.
Για παράδειγμα:
*Μισθωτός με 8 μήνες απασχόλησης στο τελευταίο 14μηνο θα πάρει επίδομα ανεργίας για 6 μήνες. Μισθωτός με 10 μήνες απασχόλησης αν μείνει άνεργος θα επιδοτηθεί για 8 μήνες, ενώ με 12 μήνες απασχόλησης θα πάρει επίδομα για 12 μήνες.
*Εποχικός εργαζόμενος για 4 μήνες δικαιούται επίδομα ανεργίας για 3 μήνες. Εποχικός εργαζόμενος για 8 μήνες παίρνει επίδομα για 8 μήνες και με απασχόληση 10 μηνών παίρνει επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο.
Νέο επίδομα ανεργίας (*)
Η διάρκεια επιδότησης ανεργίας σήμερα
.capital.gr