Ενθαρρυντικά μηνύματα για μείωση επιτοκίων έστειλαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες το τελευταίο 10ήμερο, αφήνοντας αισιόδοξες προσδοκίες για το 2024.
Κύρια αιτία η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, γεγονός που ώθησε τόσο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να υιοθετήσουν μια πιο ήπια ρητορική.
Χωρίς σαφή χρονοδιάγραμμα, οι δύο τράπεζες τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού, θέτοντας ως προϋπόθεση για μείωση επιτοκίων την ύπαρξη βεβαιότητας για την σταθεροποίησή του στο 2%.
Για την ΕΚΤ, η κρίσιμη καμπή αναμένεται στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, με την αξιολόγηση των αυξήσεων μισθών στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκρατημένες αυξήσεις (λίγο πάνω από 4%) θεωρούνται συμβατές με τον στόχο του 2%, ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση επιτοκίων.
Πιθανότερος χρόνος η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, με τον Απρίλιο να παραμένει μια αισιόδοξη πρόβλεψη από την αγορά χρήματος.
Στις ΗΠΑ, η υψηλή ζήτηση και η σφιχτή αγορά εργασίας θέτουν φρένο σε άμεσες μειώσεις. Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, έστρεψε το βλέμμα στο καλοκαίρι, θεωρώντας απίθανη μια μείωση τον Μάρτιο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) άνοιξε επίσης “παράθυρο” για μείωση, με τον Αντριου Μπέιλι να προβλέπει προσωρινή υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από 2% τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από άνοδο.
Μειώσεις φέτος προσανατολίζεται και η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB), καθώς η ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ έχει περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Συνολικά, το 2024 διαφαίνεται αισιόδοξο για μείωση επιτοκίων, με τις κεντρικές τράπεζες να υιοθετούν μια πιο μετρημένη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τα ανησυχητικά σημάδια της ύφεσης.