Πέντε μήνες μετά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, με σχεδόν 28.000 θύματα στη Γάζα, η κατάσταση παραμένει τραγική. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιδιώκει ενεργά την επίτευξη εκεχειρίας κατά τη διάρκεια της πέμπτης περιοδείας του στην περιοχή. Η Λωρίδα της Γάζας παλεύει με μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και Ισραηλινών-Παλαιστινίων αξιωματούχων έχουν ως στόχο να διευκολύνουν την εκεχειρία και να προχωρήσουν προς μια συνολική πολιτική λύση.
Εν τω μεταξύ, η Γάζα υφίσταται συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και άλλες απώλειες. Η πόλη Χαν Γιουνίς, ένας σημαντικός στόχος, είναι μάρτυρας έντονων συγκρούσεων, με τον ισραηλινό στρατό να εμπλέκεται σε “μάχες κατά συστάδες”. Οι εκτοπίσεις, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι συνεχίζονται, επιτείνοντας την ήδη κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή. Οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς η Ράφα, όπου βρίσκονται μεγάλοι προσφυγικοί καταυλισμοί, αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο επίκεντρο της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης.
Η αφετηρία της σύγκρουσης χρονολογείται από τις 7 Οκτωβρίου, με αφορμή μια πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος. Οι επακόλουθες επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες ζωών, κυρίως μεταξύ γυναικών και παιδιών στη Γάζα. Παρά τη σύντομη κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο, η περιοχή παραμένει σε αναταραχή.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιοδείας του, ο Μπλίνκεν στοχεύει να προωθήσει μια προτεινόμενη εκεχειρία που συντάχθηκε από απεσταλμένους του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. Η πρόταση περιλαμβάνει εκεχειρία έξι εβδομάδων, απελευθέρωση κρατουμένων και από τις δύο πλευρές και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, υπάρχει σημαντικό χάσμα στις προσδοκίες, με τη Χαμάς να ζητά πλήρη κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ επιμένει στη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέχρι να “εξαλειφθεί” η Χαμάς.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει, ιδίως στον τομέα της Ράφα, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη νερού και αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών όπως η διάρροια. Η UNRWA παλεύει με περικοπές χρηματοδότησης λόγω καταγγελιών εναντίον των εργαζομένων της, επιδεινώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι.
Επιπλέον, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή, εντείνοντας τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των συμμάχων του και του Ιράν, μαζί με τον “άξονα της αντίστασης”, ο οποίος περιλαμβάνει ομάδες όπως η Χεζμπολάχ, πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ κλιμάκωσαν περαιτέρω την κατάσταση, προκαλώντας την καταδίκη των επηρεαζόμενων εθνών.
Καθώς ο Μπλίνκεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άμεση ανθρωπιστική κρίση και να διευκολύνει την εκεχειρία, οι ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις της σύγκρουσης συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται.