Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας είναι αρκετή ώστε να πειστείτε για την αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη στη μεγαλούπολη. Περιοχές που τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν πιο υποβαθμισμένες έχουν αλλάξει «πρόσωπο» και προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών.
Σπίτια παλιά ανακαινίστηκαν, νέες πολυκατοικίες υψώθηκαν, οι άλλοτε σκοτεινοί δρόμοι γέμισαν φως και τα μπαλκόνια με λουλούδια. Τα σοκάκια χρωματίστηκαν με δημιουργίες καλλιτεχνών του δρόμου και οι τοίχοι που έμοιαζαν βαρετοί σταμάτησαν πια να είναι.
Καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και θέατρα άνοιξαν σε στενάκια και πλατείες δίνοντας άλλον «αέρα» σε σημεία από τα οποία παλιότερα δεν σκεφτόμασταν καν να περάσουμε πόσο μάλλον να φάμε, να πιούμε, να διασκεδάσουμε και φυσικά να… ζήσουμε.
Το κέντρο της Αθήνας πέρα από τους παλιούς Αθηναίους φιλοξενεί κυρίως νέους ανθρώπους που επιθυμούν ένα σπίτι κοντά σε όλα. Άτομα που θέλουν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα μαγαζιά, που αγαπούν τη βουή της πόλης και δεν θέλουν να χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητο τους. Οι κεντρικές περιοχές επίσης προτιμούνται από τους τουρίστες και φυσικά από τους φοιτητές.
Ποιες περιοχές αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια
«Οι περιοχές οι οποίες έδειξαν μια άνοδο και μία εξέλιξη σε σχέση με το κέντρο των Αθηνών και με όλη τη γενικότερη ανάπτυξη του real estate υπό την έννοια των ξένων κυρίως επενδύσεων αλλά και την καλυτέρευση της αγοράς είναι το Γκάζι, το Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια» επισημαίνει μιλώντας στο newsbeast.gr πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθήνας – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος
«Για παράδειγμα η επέκταση της γραμμής του μετρό η οποία θα περνάει από περιοχές όπως είναι το Γαλάτσι, η Κυψέλη που είναι πιο περιφερειακές και ανήκουν στο ευρύτερο κέντρο θα φέρει αύξηση των τιμών και περαιτέρω ανάπτυξη» τονίζει.
«Όλη αυτή η καλύτερη πορεία των αξιών γενικότερα και των ακινήτων έχει αρχίσει να διαφαίνεται από το 2017 και μετά με μία μικρή παύση το διάστημα της πανδημίας. Από το 2017 και μετά, δηλαδή και το 2018 και το 2019 ήταν έτη τα οποία είδαμε μια διαφορετική εικόνα της πόλης. Ελπίζουμε και ευχόμαστε γρήγορα να ξαναδούμε την ίδια εικόνα του 2019 γρήγορα μόλις φύγει το κομμάτι της πανδημίας» συμπληρώνει.
αυξήθηκαν κατά 30% οι τιμές
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Λευτέρης Ποταμιάνος στις περιοχές του κέντρου που αναπτύχθηκαν οι τιμές πριν από λίγα χρόνια ήταν 30% κάτω από τις σημερινές.
«Για παράδειγμα ακίνητα τα οποία είχαν 700 ευρώ το τετραγωνικό τώρα βρίσκονται στα 1.000 με 1.100 ευρώ το τετραγωνικό και μιλάμε φυσικά για παλιά σπίτια. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στα καινούργια ακίνητα γιατί η ζήτηση αυξήθηκε κυρίως από το ξένο ενδιαφέρον. Ανέβηκαν οι τιμές, καλυτέρευσαν οι περιοχές και υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία. Στον χρόνο της πανδημίας που πέρασε δεν μεταβλήθηκαν οι τιμές, έμειναν αμετάβλητες καθώς υπήρξε ένα ”time out”. Περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να δούμε τι θα συμβεί» εξηγεί.
Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια
Κυρίως στις τρεις περιοχές που αναφέραμε και πιο πριν δηλαδή στο Γκάζι, το Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια οι τιμές των ενοικίων κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
«Ένα μέσα σπίτι των 100 τετραγωνικών μέσης κατάστασης σε ενδιάμεσο όροφο (δεύτερο, τρίτο) δεν πέφτει κάτω από 600 – 700 ευρώ» υπογραμμίζει στο newsbeast.gr πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθήνας – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος ξεκαθαρίζοντας: «Δεν μιλάμε φυσικά για καινούργια σπίτια γιατί όταν είναι καινούργια ανεβαίνει ακόμη πιο πολύ η ζητούμενη αξία τους».
«Μπορεί αυτές οι τιμές να φαίνονται ήδη υψηλές και είναι λογικό αλλά θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Όσο ανεβαίνουν οι αξίες θα ανεβαίνουν και τα μισθώματα» καταλήγει.
Γκάζι, Μεταξουργείο και Εξάρχεια τρεις περιοχές με μεγάλη ιστορία
Οι παλιές γειτονιές της Αθήνας που φτιάχτηκαν με κόπο από ανθρώπους του μόχθου, έχουν μια ιδιαίτερη δύναμη καθώς «κουβαλούν» τη δική τους ιστορία ενώ παράλληλα αποπνέουν μια καλλιτεχνική αύρα. Και το βασικότερο; Είναι ακόμη γειτονιές.
Πώς δημιουργήθηκε το Μεταξουργείο
Πρόκειται για μια συνοικία που δημιουργήθηκε μόλις δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Το Μεταξουργείο πήρε το όνομά του από το μεγάλο εργοστάσιο μεταξουργίας με την επωνυμία «Σηρική Εταιρεία της Ελλάδος Αθανάσιος Δουρούτης & Σία» που λειτούργησε στη γωνία των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυλλέρου από το 1854 έως το 1875.
To κτίριό του εργοστασίου το είχε σχεδιάσει ο Δανός αρχιτέκτονας Χάνσεν και είναι στη γωνία των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυλλέρου.
Στις αρχές του 20ού αιώνα στο Μεταξουργείο υπήρχαν κυρίως μικρά εργατόσπιτα. Με την πάροδο των ετών η περιοχή θεωρούταν υποβαθμισμένη συνοικία, με πολλά παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια και οίκους ανοχής καθώς και στέκια τοξικομανών.
Τα τελευταία χρόνια, όμως το Μεταξουργείο άλλαξε και έτσι πλέον αποτελεί ένα από τα top σημεία της πρωτεύουσας. Έχει γεμίσει με μπαρ, ταβερνάκια, καφετέριες εκθέσεις ζωγραφικής και θέατρα.
ΠΗΓΗ : newsbeast