Παστίτσιο
Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό, που συνήθως παρασκευάζεται με ζυμαρικά, κιμά και μπεσαμέλ. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για την παρασκευή του παστιτσίου:
Υλικά:
- 500γρ μακαρόνια (πένες, μακαρονάκια, λουκάνικα)
- 500γρ κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
- 1 κούπα κρασί κόκκινο ή λευκό
- 1 κ.γ. κανέλα
- Αλάτι, πιπέρι
- 200γρ τυρί γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
- 3 κούπες γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 2 αυγά
- Βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα με αλμυρό νερό βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αφήστε τα να στραγγίσουν και αφήστε τα κατά μέρος.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ψήνετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να γίνει χρυσαφί. Ρίξτε τη ντοματοπελτέ, το κρασί, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε για άλλα 5-10 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Celsius.
- Σε ένα ξεχωριστό μπωλ, προσθέστε το γάλα, το αλεύρι και τα αυγά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Λιώστε το βούτυρο σε ένα ταψί. Προσθέστε τα μακαρόνια και απλώστε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια.
- Περιχύστε το με τη μπεσαμέλ. Τρίψτε το τυρί και πασπαλίστε το από πάνω.
- Ψήστε το παστίτσιο στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το τυρί και να πήξει η μπεσαμέλ.
- Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγο πριν το κόψετε και το σερβίρετε.
Αυτή είναι μια βασική συνταγή για την παρασκευή παστίτσιου. Απολαύστε την πλούσια γεύση του παστίτσιου με ζυμαρικά, κιμά και μπεσαμέλ. Μπορείτε να προσθέσετε τυχόν άλλα υλικά ή μπαχαρικά που σας αρέσουν για να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Καλή όρεξη!
Tags: Παστίτσιο