Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: η πραγματική ιστορία του εορτασμού και της ημέρας των ερωτευμένων. Ο μύθος του αγίου γιορτάζεται κατά την επέτειο του θανάτου του, στις 14 Φεβρουαρίου.
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, έχει πολύ αρχαίες ρίζες και αυτό εξηγεί γιατί ο Βαλεντίνος θεωρείται ο προστάτης των ερωτευμένων. Ο Βαλεντίνος ήταν ένας χριστιανός επίσκοπος που πέθανε στη Ρώμη στις 14 Φεβρουαρίου του 273. Ο Άγιος Βαλεντίνος από την Τέρνι ήταν επίσκοπος, μάρτυρας και αγιος, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε στην Ίντεραμνα Ναχάρς το 176 και πέθανε στη Ρώμη στις 14 Φεβρουαρίου 273. Θεωρείται προστάτης των ερωτευμένων και, προς τιμήν του, στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η γνωστή γιορτή των ερωτευμένων. Ο Άγιος Βαλεντίνος, μετά την μετατροπή του στον Χριστιανισμό, χειροτονήθηκε επίσκοπος της Τέρνι το 197.Ο Βαλεντίνος ταξίδεψε στη Ρώμη για να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να προσπαθήσει να πείσει τους ειδωλολάτρες. Παρά τις προσπάθειες του αυτοκράτορα Κλαύδιου Β’ να τον πείσει να απαρνηθεί την πίστη του, ο Βαλεντίνος αρνήθηκε και προσπάθησε ακόμη και να προσηλυτίσει τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Τελικά, ο Κλαύδιος Β’ αποφάσισε να μην τον καταδικάσει σε θάνατο, αλλά να τον αναθέσει σε μια ευγενή οικογένεια.
Ένας θρύλος γεμάτος ρομαντισμό
Αντίθετα, ο Άγιος Βαλεντίνος συνελήφθη από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, καθώς η δημοτικότητά του αυξανόταν σε όλη την αυτοκρατορία. Ρωμαίοι στρατιώτες τον συνέλαβαν και τον παρέσυραν μακριά από την πόλη, όπου υπέστη μαρτύριο και αποκεφαλισμό από τον στρατιώτη Furius Placidus, σύμφωνα με τις εντολές του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Το σώμα του θάφτηκε στην Τέρνι, στον τόπο όπου κατασκευάστηκε η βασιλική που ήταν αφιερωμένη σε αυτόν κατά τον 4ο αιώνα και όπου φυλάσσονται σήμερα τα λείψανά του.
Γιατί του Αγίου Βαλεντίνου είναι η ημέρα των ερωτευμένων: Η προέλευση της γιορτής
Υπάρχουν πολλές ιστορίες που σχετίζονται με τη ζωή του Αγίου Βαλεντίνου και έχουν συμβάλει στο να συνδεθεί το όνομά του με τους ερωτευμένους. Μια από αυτές τις ιστορίες λέει ότι μια μέρα ο άγιος συνάντησε δύο νέους που έκαναν καβγά. Αποφάσισε να πλησιάσει και να τους δώσει ένα τριαντάφυλλο, καλώντας τους να το κρατήσουν μαζί στα χέρια τους. Αυτή η χειρονομία τους συμφιλίωσε αμέσως. Σύμφωνα με μια παραλλαγή της ιστορίας, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου επανέφερε την αγάπη μεταξύ των δύο νέων, ενώ πολλά ζευγάρια περιστεριών πετάχτηκαν γύρω τους.Έτσι, η λέξη “πιτσουνάκια” θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να περιγράφει ζευγάρια που ανταλλάσσουν ερωτικές εκρήξεις.Μια διαφορετική ιστορία αφηγείται πώς ο Άγιος Βαλεντίνος, όταν είχε ήδη αναλάβει την επισκοπή της Τέρνι, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου της Σεραπίας, μιας νεαρής χριστιανής κοπέλας που ήταν πολύ άρρωστη, και του Ρωμαίου εκατόνταρχου Σαβίνου. Οι γονείς της Σεραπίας δεν ήταν υπέρ του γάμου, αλλά ο Βαλεντίνος, που κλήθηκε από τον στρατιώτη στο κρεβάτι της κοπέλας, λέγεται ότι πρώτα βάφτισε τον εκατόνταρχο και στη συνέχεια τέλεσε τον γάμο. Έτσι, ο Άγιος Βαλεντίνος θεωρείται επίσης προστάτης των γάμων.
Γιατί η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι στις 14 Φεβρουαρίου
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, γνωστή και ως η γιορτή των ερωτευμένων, εορτάζεται παγκοσμίως στην ημέρα του θανάτου του Αγίου. Αυτή η γιορτή θεσπίστηκε το 496 μ.Χ. από τον Πάπα Gelasius I και αντικατέστησε την ειδωλολατρική γιορτή των lupercalia, η οποία πραγματοποιούνταν στις 15 Φεβρουαρίου.Σήμερα, η γιορτή θεωρείται ως η στιγμή κατά την οποία οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν ερωτικά μηνύματα και δώρα. Αυτή η πρακτική φαίνεται να έχει τις ρίζες της στον πρώιμο Μεσαίωνα, με τον κύκλο του Geoffrey Chaucer και την “γέννηση” του αυλικού έρωτα.
Στις αγγλοσαξονικές χώρες, σήμερα, οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν τις λεγόμενες “βαλεντίνες”, κάρτες αγάπης σε σχήμα καρδιάς ή με εικόνες που αναπαριστούν την έννοια της ρομαντικής αγάπης. Σύμφωνα με την Ένωση Ευχετήριων Καρτών, περίπου ένα δισεκατομμύριο ευχετήριες κάρτες αποστέλλονται κάθε χρόνο κατά την ευκαιρία αυτή.
Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στον κόσμο
Βραζιλία: Η “Dia dos Namorados” (“Ημέρα των ερωτευμένων”) γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου, την παραμονή της ημέρας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο της Λισαβώνας, τον προστάτη του γάμου.
Αργεντινή: Εκτός από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου γιορτάζεται επίσης ως “η εβδομάδα της γλύκας”, μια περίοδος κατά την οποία γίνονται ανταλλαγές φιλιών με αντάλλαγμα γλυκά και σκέψεις (είναι επίσης γνωστή ως “η εβδομάδα των γλυκών”). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε το 1989 από την “Ένωση Διανομέων Γλυκισμάτων, Μπισκότων και Συναφών Προϊόντων” για την αύξηση των πωλήσεων στον τομέα των γλυκισμάτων.
Κίνα: Η γιορτή του έρωτα, γνωστή και ως “七夕” (Qixi στο λατινικό αλφάβητο), είναι μια αρχαία γιορτή που γιορτάζεται στην Κίνα την έβδομη ημέρα του έβδομου μήνα του κινεζικού ημερολογίου. Η προέλευση της γιορτής αυτής χρονολογείται από την κλασική κινεζική εποχή, ανάμεσα στο 206 π.Χ. και το 220 μ.Χ., και έχει τις ρίζες της σε έναν μύθο που αφορά δύο ερωτευμένους εραστές. Αυτοί οι δύο εραστές, λόγω της διαφορετικής τους κοινωνικής τάξης, μπορούν να συναντηθούν μόνο μία φορά το χρόνο.
Τσεχική Δημοκρατία: Παρά το γεγονός ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, οι Τσέχοι παραδοσιακά γιορτάζουν την αγάπη σε όλες τις μορφές της στην 1η Μαΐου. Η προέλευση αυτής της ημέρας είναι αρκετά παράξενη: λέγεται ότι η αρχή του Μαΐου επιλέχθηκε για να τιμηθεί ένα από τα αριστουργήματα της τσεχικής ρομαντικής περιόδου, το “Máj” (Μάιος), που έγραψε ο σημαντικός ποιητής της Πράγας, Karel Hynek Mácha. Το βράδυ της 1ης Μαΐου, συνήθως γίνεται προσκύνημα στο πάρκο Petřín, όπου υπάρχει ένα άγαλμα που τιμά τον Τσέχο ποιητή του έρωτα.
Παγκόσμιες εκφράσεις αγάπης: Μια γλωσσική περιπέτεια
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές φράσεις για την αγάπη σε διάφορες ξένες γλώσσες:
- 콩깍지가 제대로 씌었네:στα κορεατικά σημαίνει “ένα φασόλι που καλύπτει τα μάτια”: αυτή η περίεργη έκφραση σημαίνει “να τυφλώνεσαι εντελώς από την αγάπη”. Αυτό σημαίνει ότι είσαι τόσο ερωτευμένος που δεν μπορείς να δεις τα ελαττώματα του συντρόφου ή του έρωτά σου. Η έκφραση σχετίζεται με τη σημασία των φασολιών στη νοτιοκορεατική κουζίνα… ισοδύναμο με το να έχουμε φέτες ζαμπόν πάνω από τα μάτια μας!
- Ter visto o pássaro verde:Κυριολεκτικά “βλέποντας το πράσινο πουλί”, αυτή η ιδιωματική φράση χρησιμοποιείται στα βραζιλιάνικα πορτογαλικά για να περιγράψει κάποιον που έχει μια ευτυχισμένη, σχεδόν εκστατική έκφραση, χαρακτηριστική εκείνων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του έρωτα.
- 日三秋:Στην Κίνα χρησιμοποιούν τη φράση “μια μέρα, τρία φθινόπωρα” για να υπογραμμίσουν ότι οι στιγμές που περνούν χωρίς το αγαπημένο πρόσωπο, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, φαίνονται πάντα να είναι αιώνιες.
- To fall/be head over heels (in love):Η αγγλική ιδιωματική φράση που αρχικά είχε την έννοια “είμαι ανάποδα” και αργότερα, μεταξύ του 17ου και του 18ου αιώνα, απέκτησε τη σημερινή της σημασία “αγαπώ ένα άτομο παράφορα, τρελά”.
- Se prendre un râteau:κυριολεκτικά “παίρνω μια τσουγκράνα”, έχει δύο κύριες σημασίες: πέφτει στο έδαφος και… απορρίπτεται στον έρωτα
- Tremendo mangon / Tremenda manguita:Αν ένα άτομο στην Κούβα το αποκαλούν έτσι, σημαίνει ότι θεωρείται “κομψό”. Η έκφραση προέρχεται από μια περίοδο στην ιστορία της Κούβας, όπου το μάνγκο ήταν σπάνιος: έτσι, το “mangon” ή “manguita” κατέληξε να συμβολίζει μια σπάνια και πολύτιμη ομορφιά.
- 高嶺の花: Αυτή η ιαπωνική φράση, παρόμοια με την αγγλική έκφραση “to be out of someone’s league”, μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά ως “να είσαι ένα λουλούδι στην κορυφή του βουνού” και αναφέρεται σε ένα άτομο τόσο όμορφο και δημοφιλές που είναι μεταφορικά απρόσιτο.
- A match made in heaven:Στα αγγλικά, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια τέλεια ερωτική σχέση – δύο άνθρωποι που είναι τόσο αρμονικοί μαζί, ώστε η ένωσή τους να φαίνεται σαν να έχει αποφασιστεί από μια υπερφυσική δύναμη (η κυριολεκτική έννοια είναι: “ένωση που έχει αποφασιστεί στον ουρανό”).