Αταλάντευτα σταθερή στις «κόκκινες» γραμμές της παραμένει η κυβέρνηση, ως απάντηση στην παρέμβαση του Tούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν ο οποίος έβαλε εκ νέου στο στόχαστρο τα ελληνικά νησιά, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά διπλωματική γλώσσα, λόγω του … Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας των δυο χωρών.
Του Κώστα Πασίση
«…Σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν αλλάζει τις απόψεις, ούτε μπαίνει σε διαδικασία συζήτησης, όπως πολλές φορές έχουμε πει, σε σχέση μ’ αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ότι αποτελούν “κόκκινες γραμμές”. Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο διάλογο αποδεχόμενοι – όπως το λέει και η Διακήρυξη των Αθηνών – ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φιντάν.
Στην ίδια γραμμή και εξίσου ξεκάθαρο ήταν και το σχόλιο «κύκλων» του υπουργείου Εξωτερικών.
«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Προηγουμένως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξετύλιξε την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας, με έναν …γλυκό και ήρεμο τρόπο, αλλά εξίσου «κρυστάλλινο», όσον αφορά την προκλητική ατζέντα της Άγκυρας, σχετικά με την Ελλάδα.
«…Η τωρινή προσέγγιση είναι πως έχουμε αυτά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την ιστορία στο Αιγαίο, ορισμένα από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα κληρονομήσαμε» και διερωτήθηκε: «Ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα;», ανέφερε ο κ. Φιντάν και πρόσθεσε:
«Από την άλλη, χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ., εδώ μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα από νέα οπτική γωνία. Κάνουμε αναζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε πολύ για αυτό με τον ομόλογό μου. Και οι δυο πλευρές συμφωνούν στη μείωση της στρατιωτικής έντασης. Από αυτή την άποψη, η συμφωνία πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, έχουμε καλό διάλογο για το θέμα αυτό. Ειδικότερα, η εποικοδομητική προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών μας στο θέμα λαμβάνει σοβαρή ανταπόκριση».
Στην προκειμένη περίπτωση ο Χακάν Φιντάν επιχειρεί να ανοίξει τα παλαιά κεφάλαια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ισχυριζόμενος ότι συζητά το καθεστώς των νησιών και όχι μόνο με τον Έλληνα ομόλογο του, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και το μόνο θέμα που υπάρχει στην ατζέντα είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Διπλωματικό ενδιαφέρον έχει η προσθήκη της «νέας οπτικής γωνίας», αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων καθώς δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως και η «διαχείριση» τους, που είναι επίσης μια …ύποπτη λέξη.
Το «thepresident» θέλοντας να …μεταφράσει τι μπορεί να εννοεί ο κ. Φιντάν, με τη νέα οπτική γωνία, ρώτησε «ειδικούς» επί των διεθνών σχέσεων οι οποίοι ανέφεραν ότι ενδεχομένως να θέτει θέμα επανεξέτασης των ανοιχτών ζητημάτων με έναν πιο δημιουργικό τρόπο, σε σχέση με τη μεθοδολογία του παρελθόντος, όπως τη γνωρίσαμε με τους κ.κ Τσαβούσογλου και Ακάρ.
Επίσης γίνεται ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται ότι υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο ανοιχτά ζητήματα (υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ) άλλα και πολλά άλλα…
Όσον αφορά τις δηλώσεις για το μεταναστευτικό, οι ίδιες πηγές λένε ότι πιθανώς να σχετίζονται με το …όνειρο της Τουρκίας για να «ξεπαγώσει» τις ευρωπαϊκές ενταξιακές της διαδικασίες.
thepresident.gr