Το 1889, οι αδελφοί Michelin, Άντρε και Έντουαρντ, ιδρύσανε την εταιρεία Michelin. Αρχικά, η εταιρεία παρήγαγε ελαστικά για ποδήλατα και άλογα, αλλά σύντομα επεκτάθηκε στην παραγωγή ελαστικών αυτοκινήτων. Οι ελαστικοί της Michelin έγιναν γνωστοί για την αντοχή και την ασφάλεια τους και γρήγορα η εταιρεία κατέκτησε την αγορά.
Ωστόσο, οι αδελφοί Michelin δεν περιορίστηκαν μόνο στην αγορά των ελαστικών, αλλά επεκτάθηκαν και στους τομείς των ταξιδίων και του φαγητού. Το 1900, η εταιρεία Michelin κυκλοφόρησε τον πρώτο εκδοτικό οδηγό Michelin, γνωστό ως Αρχικά, αυτός ο οδηγός διανεμήθηκε δωρεάν στους κατόχους αυτοκινήτων, με σκοπό να τους βοηθήσει να βρουν διαδρομές, αξιοθέατα και ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Η Clermont-Ferrand, πόλη στην κεντρική Γαλλία, ήταν η κεντρική βάση της Michelin κατά τη δημιουργία του Michelin Guide και, συνεπώς, επηρεάστηκε θετικά από αυτήν την καινοτομία. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονταν την πόλη μπορούσαν να ανακαλύψουν τις καλύτερες επιλογές για φαγητό και διαμονή, προσθέτοντας μια ευχάριστη και αξέχαστη διάσταση στο ταξίδι τους.
Ο οδηγός Michelin γρήγορα απέκτησε φήμη για την ακρίβεια και την αξιοπιστία του και με την πάροδο του χρόνου δημοσιεύτηκαν εκδόσεις για διάφορες χώρες και περιοχές. Η κατάταξη των εστιατορίων με αστέρια από τον οδηγό Michelin έγινε σύμβολο ποιότητας και αποτελεί ακόμα και σήμερα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και επιδραστικές βαθμολογικές πρακτικές στον χώρο της γαστρονομίας.
Το Michelin Guide εκδίδεται ετησίως και περιλαμβάνει αξιολογήσεις και συστάσεις για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλα αξιοθέατα σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται από έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι δοκιμάζουν προσεκτικά τα πιάτα και τις υπηρεσίες και αξιολογούν με κριτική ματιά.
Οι κριτικές του Michelin Guide έχουν αποκτήσει φήμη για την αυστηρότητά τους και την υψηλή ποιότητα των συστάσεών τους. Σημειώνεται ότι η βαθμολογία αντιστοιχεί σε αστέρια, με το μέγιστο να είναι τρία αστέρια.Το Michelin Guide έχει καθιερωθεί ως ένα σύμβολο ποιότητας και αξιοπιστίας στη βιομηχανία του ταξιδιού και της εστίασης. Οι καταχωρήσεις του Michelin Guide αποτελούν συχνά τον προορισμό για τους τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και αξέχαστες γεύσεις.Οι αστέρια αποτελούν ένδειξη της υψηλής ποιότητας και της καλλιτεχνικής αξίας ενός εστιατορίου. Οι επισκέπτες μπορούν να βασίζονται σε αυτήν την αξιολόγηση για να επιλέξουν ένα εστιατόριο που προσφέρει μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία.
Το σύστημα αξιολόγησης με τα αστέρια της Michelin έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα στον χώρο της εστιατορικής βιομηχανίας. Οι επιθεωρητές της, είναι γνωστοί για την ανωνυμία τους και την αυστηρότητα με την οποία αξιολογούν τα εστιατόρια. Η απονομή αστεριών από την Michelin έχει συμβάλλει στην αναγνώριση και ανάδειξη πολλών κορυφαίων σεφ και εστιατορίων σε όλον τον κόσμο.Τα αστέρια απονέμονται βάσει πολλών παραγόντων, όπως η ποιότητα της κουζίνας, η διακριτικότητα, ο επαγγελματισμός του προσωπικού, η ατμόσφαιρα και η παροχή υπηρεσιών. Τα εστιατόρια που αποσπούν την υψηλότερη βαθμολογία αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα υψηλής ποιότητας και καινοτομίας στη γαστρονομία.
Οι διακρίσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα εστιατόρια και συχνά αποτελούν πηγή εκτίμησης και αναγνώρισης από τους πελάτες. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να διανυκτερεύσουν σε ένα ξενοδοχείο ή να επισκεφθούν ένα εστιατόριο που έχει αποσπάσει αυτήν την τιμητική διάκριση. Επιπλέον, οι δημοσιεύσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις βραβεύσεις για να προωθήσουν τα εστιατόρια και να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ.
Για να αποκτήσει ένα εστιατόριο ένα αστέρι, πρέπει να τηρεί υψηλές προδιαγραφές στην ποιότητα της κουζίνας και στην παροχή υπηρεσιών. Επιπλέον, πρέπει να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες του, μέσω της δημιουργικότητας των πιάτων, του σχεδιασμού και της διακόσμησης του εστιατορίου, καθώς και της παροχής εξαιρετικών υπηρεσιών.
Η κατοχή αστέριων αποτελεί μια διάκριση υψηλής τιμής για τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για την αριστεία τους, τη δημιουργικότητά τους και την παροχή μιας αξέχαστης γαστρονομικής εμπειρίας.
Έτσι, οι αδελφοί Michelin δημιούργησαν έναν μεγάλο οίκο που άλλαξε τον τρόπο που ταξιδεύουμε και επικεντρωνόμαστε στο φαγητό, έχοντας σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του τουρισμού και της γαστρονομίας.