Ο Νίκος Μπαράκος είναι γεωλόγος με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, και ειδίκευση στη διαχείριση απορριμμάτων. Είναι μέλος του ΓΕΩΤΕΕ από το 2009 και έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας γεωλόγος, με ειδίκευση στην εκπόνηση γεωλογικών, υδρογεωλογικών, περιβαλλοντικών και οικονομοτεχνικών μελετών.
Διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, γραμματέας του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ευβοίας (2011-2014), πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών Νήσου Σκύρου, Ν. Εύβοιας (LEADER Αλιείας) και Αναπτυξιακής Σύμπραξης DEVELOPMENT και Δίκτυο Συλλογικής Επιχειρηματικότητας Στερεάς Ελλάδας στον Αγροδιατροφικό Τομέα στο πλαίσιο δράσης των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤοΠΣΑ) (Απρίλιος 2013- 2014).
Το Μάιο του 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Κύμης-Αλιβερίου στην Εκλογική Περιφέρεια Ταμυνέων, με τον συνδυασμό Συμπολιτεία Πολιτών Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, και από τον Σεπτέμβριο του 2014 ασκεί καθήκοντα αντιδημάρχου Δήμου Κύμης-Αλιβερίου σε θέματα Τεχνικών Εργων και Πολιτισμού. Ο Νίκος Μπαράκος, ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, από το 2014 έως σήμερα, συνέβαλε ουσιαστικά στην προσπάθεια για την εξυγίανση του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής μέσα από προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών και πόρους του Δήμου, με την εισροή τεράστιων ποσών για την υλοποίηση έργων σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ.
Με καθημερινές, συνεχείς και άοκνες προσπάθειες, σε συνεργασία με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, θεμελιώθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από τριάντα χρόνια στην περιοχή, με βασικό στόχο τη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών του δήμου Κύμης-Αλιβερίου.
O Νίκος Μπαράκος δήμαρχος σήμερα εργάζεται ακούραστα με τη συνδρομή νέων ανθρώπων που έχουν όρεξη να ασχοληθούν με τα κοινά και να προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό να προχωρήσει μπροστά η Κύμη με συνεργασίες, ανάπτυξη και ορατά αποτελέσματα.
Κύριε Μπαράκο η δημοτική σας θητεία ξεκίνησε αρχή Ιανουαρίου αυτής της χρονιάς. Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησής σας με τον Δήμο αναλάβατε την ευθύνη του δημάρχου. Πώς θα διαχειριστείτε την νέα αυτή θέση σας;
Είναι μία θέση που έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, να μπορέσει να δρομολογήσει πράγματα για τον τόπο του, πάντα βέβαια σε συνεργασία με την ομάδα που έχει σχηματίσει. Εμείς έχουμε μία πολύ δυνατή ομάδα με πολλά και νέα άτομα και με έμπειρα στελέχη και έχουμε ξεκινήσει με όρεξη και διάθεση να τα καταφέρουμε.
Η θητεία σας συμπίπτει με ένα πολύ σημαντικό έργο, που έχει ξεκινήσει από καιρό, αλλά δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί και αναφέρομαι στο σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου, του επιστήμονα που έσωσε και σώζει εκατομμύρια γυναίκες μέχρι σήμερα, του δημιουργού του «Τεστ Παπ», το οποίο προσπαθείτε να μετατρέψετε σε Μουσείο.
Πρέπει να σας πω ότι είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί ο Παπανικολάου, ο μεγάλος αυτός ευεργέτης της ανθρωπότητας έχει καταγωγή από την Κύμη. Εδώ μεγάλωσε, εδώ πήγε σχολείο και αργότερα ακολούθησε την δική του πορεία και την ακαδημαϊκή του καριέρα στην Αμερική, όπου μεγαλούργησε. Το σπίτι του είχε αγοραστεί παλαιότερα από τον Δήμο και σήμερα έχουμε προχωρήσει σε μία μελέτη και έναν διαγωνισμό για να μπορέσουμε να το μετατρέψουμε σε Μουσείο.
Τι θα περιλαμβάνει το Μουσείο;
Θα περιλαμβάνει στοιχεία από τη ζωή και το έργο του και, επιπλέον, θα υπάρχει ένα τμήμα, το οποίο θα έχει μικροσκόπια και θα μπορούν να έρχονται σε επαφή τα παιδιά, οι μαθητές και όποιος θέλει με το ερευνητικό του έργο. Ταυτόχρονα με το κύριο μουσείο με τα ζωντανά αντικείμενα που έχουμε δημοπρατήσει θα υπάρχει και ένα ψηφιακό μουσείο, που επίσης έχουμε δημοπρατήσει. Υπήρχε μία πρόσκληση για έργα στην Κύμη, που αφορούσαν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και μπορούσαμε να πάρουμε χρηματοδότηση για έργα που αφορούσαν μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας. Εμείς σαν Δήμος καταθέσουμε μία πρόταση, σχετική με τη δημιουργία του ψηφιακού μουσείου Παπανικολάου. Αυτά τα δύο μουσεία μαζί υπολογίζω, ότι μέσα στον χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί και θα δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βρεθεί στο χώρο που μεγάλωσε ο Παπανικολάου, αλλά και στον ενδιαφερόμενο από οποιοδήποτε μέρος του Κόσμου να ξεναγηθεί μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και να έχει μία επαφή με τον μεγάλο αυτόν ευεργέτη.
Υπάρχει από το κοινό ενδιαφέρον και περιέργεια και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να δει το σπίτι του Παπανικολάου όλα αυτά τα χρόνια;
Δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος που θα μπορούσε να αναδείξει επάξια την προσωπικότητα του Παπανικολάου, όλα αυτά τα χρόνια. Με τη δημιουργία του μουσείου εκεί στοχεύουμε. Να προσελκύσουμε μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες για ιατρικά συνέδρια στην Κύμη και επαφή με την μνήμη και το έργο του. Οταν δημιουργηθούν τα δυο μουσεία και το ψηφιακό και το κανονικό μουσείο τότε θα είναι πολύ πιο ελκυστικός ο τόπος μας που είναι πανέμορφος και μπορεί κάλλιστα να γίνει συνεδριακός κόμβος. Μέσα στα άμεσα σχέδιά μας είναι να φτιάξουμε και μία συνεδριακή αίθουσα. Εχουμε προχωρήσει τις μελέτες γι’ αυτό αλλά πρέπει να βρούμε χρηματοδότηση γιατί τα χρήματα είναι αρκετά.
Η αρχιτεκτονική προσέγγιση θα είναι με την μορφή πλήρους αναδόμησης ή απλά παρέμβασης;
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας αναθέσαμε μία μουσειολογική μελέτη σε δύο επιστήμονες από τη Λαμία, την Ηλιάνα Ζιώγα με τον Αθανάσιο Αθανασιά, που έχουν αναλάβει τη μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη, την οργάνωση της έκθεσης και των ψηφιακών παραγωγών, το σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη γενική εποπτεία του μουσείου. Τους αναθέσαμε την μελέτη την εκπόνησαν, την παραδώσαμε στον Δήμο και με βάση αυτή τη μελέτη έγινε ο διαγωνισμός, για να γίνει το μουσείο. Τον διαγωνισμό αυτό τον κέρδισε πάλι η εταιρεία τους, και τώρα περιμένουμε να ολοκληρωθεί, για να αρχίσουν οι εργασίες. Θα κάνουνε παρεμβάσεις μέσα στο χώρο χωρίς να αλλάξουμε τίποτα. Το κτίριο θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα και θα εξελιχτεί σε έναν νέο διαδραστικό και βιωματικό χώρο με ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη, με πρωτότυπη παρουσίαση της ζωής και των επιτευγμάτων του οραματιστή γιατρού, αλλά και της γενέτειράς του της Κύμης, με μια καταπληκτική συνύπαρξη των νέων τεχνολογιών, της ατμόσφαιρας του 20ού αι. και της σύγχρονης μουσειολογίας, με προσβάσιμο διαδραστικό εργαστήριο για το κοινό και πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες εκδηλώσεων-εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψηφιακών παραγωγών (εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας VR, AR). Ο στόχος μας είναι μέχρι το καλοκαίρι το μουσείο να μπορεί να λειτουργήσει, εκτός αν υπάρξουν ανασταλτικοί παράγοντες, που δεν εξαρτώνται από εμάς.
Εχουν υπάρξει ομογενείς Κουμιώτες, που να έχουν συμπαρασταθεί στις προσπάθειές σας αυτές;
Το περσινό καλοκαίρι ήρθε από τον Καναδά ο κ. Νίκος Χατζηαντωνίου, ο οποίος είναι καθηγητής Κυτταρολογίας, σύμβουλος για την προληπτική ιατρική, την επιδημιολογική έρευνα και τη βέλτιστη ανάπτυξη πρακτικής προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο Δρ Χατζηαντωνίου ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με το θέμα το δικό μας και μας δώρισε προσωπικά αντικείμενα του Γεώργιου Παπανικολάου, που τα είχε συλλέξει και τα οποία παρέλαβε η Ηλιάνα Ζιώγα, για να τα συμπεριλάβουμε στο μουσείο. O Νίκος Χατζηαντωνίου είχε χρόνια επαφή με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Κύμης, Αλκη Πιερράκο, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον πολιτισμό και τώρα είναι επικεφαλής και του Λαογραφικού Μουσείου. Ο κ. Πιερράκος ήταν ο δίαυλος μεταξύ του Δήμου και του κ. Χατζηαντωνίου.
Ποιος είναι ο άμεσος στόχος σας για την Κύμη και την αναβάθμιση της περιοχής;
Η Κύμη είναι ένας πανέμορφος τόπος με πολύ μεγάλη ιστορία και πολιτισμό από την αρχαιότητα. Ο πρώτος μας στόχος ιδιαίτερα για την Κύμη, αλλά και τα περισσότερα τμήματα του Δήμου, είναι να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε πολιτιστικά και τουριστικά. Να μεγαλώσουμε την τουριστική σεζόν πέρα από το καλοκαίρι, να εκμεταλλευτούμε τους ορεινούς μας όγκους, να εκμεταλλευτούμε τις ομορφιές και τα μνημεία, που υπάρχουν στον τόπο μας. Εχουμε κάνει μία προσπάθεια να αναδείξουμε την αναρρίχηση σε μία περιοχή που είναι κοντά στην Κύμη, το χωριό Μανίκια. Με την σκέψη ότι η αναρρίχηση θα γίνει και ολυμπιακό άθλημα τα επόμενα χρόνια, ήδη έχουμε προχωρήσει αρκετά και έχουμε δημιουργήσει μια βάση και δεχόμαστε επισκέπτες, ξένους κυρίως, που έρχονται για να κάνουν το συγκεκριμένο σπορ. Επιπλέον, θέλουμε να δημιουργήσουμε μονοπάτια περιπατητικά και διάφορες παραπλήσιες δράσεις με σκοπό να αναπτύξουμε το τουριστικό προϊόν. Ολη αυτή την προσπάθεια που γίνεται την έχουμε ονομάσει «Manikia project». Ο σκοπός μας γενικά είναι περισσότερη εξωστρέφεια στον Δήμο. Η Κύμη διαθέτει και ένα πολύ ωραίο λιμάνι και είναι γνωστό κέντρο υπηρεσιών. Η Σκύρος, που είναι ένα μικρό νησί απέναντί μας, εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά μόνο μέσω Κύμης. Οπότε οι διοικητικές μας υπηρεσίες αφορούν και την Σκύρο. Το καλοκαίρι η Κύμη έχει πολλή κίνηση, αλλά απλά δεν μας αρκεί αυτό. Θέλουμε κάτι περισσότερο…
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ