Στο 2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη “ Γαλάζια Οικονομία” (2nd Stakeholder Conference on Sustainable “ Blue Economy”) το οποίο συνδιοργανώνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον Διακυβερνητικό Οργανισμό «Ένωση για τη Μεσόγειο» και τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε τη σημασία του συνεδρίου καθώς και της Διακήρυξης για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία αναφέροντας πως «Το μοντέλο της βιώσιμης και αειφόρου προσέγγισης στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, μπορεί να αποτελέσει το κυρίαρχο μοντέλο αειφορίας και για τα ελληνικά νησιά. Για την Ελλάδα, οι τομείς της οικονομίας της που αφορούν τη θαλάσσια οικονομία και τον παράκτιο τουρισμό, ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ της χώρας».
Κάνοντας ειδική αναφορά στη νησιωτικότητα ο κ. Παππάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τολμούν και υιοθετούν σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή μιας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο νησιωτικό χώρο. Το πλαίσιο αυτό δομείται στο τρίπτυχο Θαλάσσια Οικονομία – Νησιωτικότητα – Γαλάζια Ανάπτυξη» συνεχίζοντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά και οι νησιώτες «όπως η απρόσκοπτη θαλάσσια συγκοινωνία και η διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, απαιτούν στρατηγικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντοχή των νησιών μας».
«Οι έννοιες της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας που είναι το κλειδί για το παρόν και το μέλλον των νησιών μας και των παράκτιων περιοχών πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για τις δύο ημέρες του συνεδρίου, τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις και τις τεκμηριωμένες παρουσιάσεις» ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
«Για εμάς η Διακήρυξη για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, από το 2021 και έπειτα έχει αποτελέσει σημαντικό ορόσημο και τολμώ να πω «έμπνευση».
Στόχος μας να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια συνεκτική πολιτική για τα νησιά μας, αλλά και να συσχετίσουμε ορισμένες κρίσιμες πολιτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη βελτίωση της διακυβέρνησης των φορέων της θαλάσσιας οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων με χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες εθνικές αρχές, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και για πρώτη φορά επενδύουμε στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος θεσμικής ενδυνάμωσης των φορέων που σχετίζονται με την Εθνική Στρατηγική για τη Θαλάσσια Πολιτική και τα Νησιά.
Ταυτόχρονα φροντίζουμε για τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε το οικοσύστημα της Γαλάζιας Οικονομίας να στηρίζεται σε μια υγιή επιχειρηματικότητα με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την περιφερειακή εξειδίκευση, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τα Πανεπιστήμια, αλλά και τους θεσμικούς μας εταίρους.
Το μήνυμα του συνεδρίου, που για 2 μέρες φιλοξενούμε στην Ελλάδα, θέλουμε να είναι ότι η συνεργασία και η συνεχής επιδίωξη για παραγωγικές συμπράξεις, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας προσπάθειας, αυτής που συμφωνήσαμε όλοι το 2021 και που έως το 2025 οφείλουμε να έχουμε προάγει ακόμη περισσότερο» τόνισε ο κ. Παππάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ