Ένα γευστικό ταξίδι σε μια γη γεμάτη αρώματα και παραδόσεις της Πελοποννήσου.
Η γαστρονομία της Πελοποννήσου αποτελεί ένα εκλεπτυσμένο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, διακρινόμενη για την απίστευτη ποικιλία, την ασύγκριτη ποιότητα και τα απαράμιλλα αρώματά της. Χαρακτηρίζεται από μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται στο παρθένο ελαιόλαδο, τα φρέσκα λαχανικά, τα εκλεκτά φρούτα και τα πιο εξαιρετικά πιάτα κρεατικών, αλλαντικά και τα πιο φρέσκα γαλακτοκομικά, ενώ φημισμένα τοπικά προϊόντα στην Πελοπόννησο είναι ακόμα τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες., ενώ παράλληλα προσφέρει μια πληθώρα από παραδοσιακά πιάτα, τοπικά προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και ελεγχόμενης γεωγραφικής προέλευσης, καθώς και εξαιρετικά κρασιά που έχουν κατακτήσει φήμη σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το αφιέρωμα στην Πελοποννήσο, σας προσκαλούμε σε ένα γευστικό ταξίδι:
- Ανακαλύψτε:
- Παραδοσιακές συνταγές από κάθε νομό, με μυστικά που περνούν από γενιά σε γενιά.
- Τοπικά προϊόντα ΠΟΠ και ΕΓΓ, όπως κρασιά, ελιές, τυριά, μέλι, βότανα, που φέρουν την αυθεντική γεύση της πελοποννησιακής γης.
- Οινοπαραγωγικές περιοχές, με ξακουστά κρασιά και δυνατότητες για γευσιγνωσίες και περιηγήσεις.
- Εξερευνήστε:
- Εστιατόρια, ταβέρνες και αγροτουριστικά καταλύματα που προσφέρουν αυθεντικές γευστικές εμπειρίες.
- Φεστιβάλ γεύσεων και μαγειρικά σεμινάρια, για να γνωρίσετε από κοντά τους ντόπιους μάγειρες και τα μυστικά τους.
Η Πελοπόννησος, όντας μια εύφορη και εύκρατη περιοχή, φημίζεται για την πλούσια ποικιλία και την εξαιρετική ποιότητα των τοπικών της προϊόντων. Ας γνωρίσουμε μερικά από τα πιο ξακουστά:
Ελαιόλαδο:
- Περίφημο ελαιόλαδο: Η Πελοπόννησος παράγει περίπου το 65% του ελληνικού ελαιόλαδου, γνωστού για την υψηλή ποιότητα και την πλούσια γεύση του.
- Ποικιλία: Κορωνέϊκη, Καλαμών, Μανάκι, Αθηνολιά.
Φρούτα και λαχανικά Πελοποννήσου:
- Εσπεριδοειδή: Η Πελοπόννησος φημίζεται για τα ζουμερά και γλυκά πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια της.
- Καρπούζια: Η περιοχή της Ηλείας παράγει τα περισσότερα καρπούζια στην Ελλάδα.
- Φράουλες: Η Ηλεία παράγει επίσης φράουλες με έντονη γεύση και άρωμα.
- Φραγκόσυκα: Γλυκά και ζουμερά φραγκόσυκα, ιδανικά για φρέσκια κατανάλωση ή για γλυκό του κουταλιού.
- Αγκινάρες: Η Πελοπόννησος παράγει αγκινάρες εξαιρετικής ποιότητας, με ιδιαίτερη γεύση και υφή.
Κρασιά:
- Πλούσια οινοπαραγωγική παράδοση: Η Πελοπόννησος διαθέτει πλήθος αμπελώνων και οινοποιείων, παράγοντας κρασιά με διεθνή αναγνώριση.
- Κοιλάδα Νεμέας: Διάσημη για τα κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο.
- Άλλες ποικιλίες: Ροδίτη, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο.
Σε κάθε γωνιά του χάρτη της Πελοποννήσου απλώνονται μαγευτικοί προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψεις – η εκλεκτή Καλαμάτα, η μυστηριακή Μονεμβασιά, η αρχοντική Κόρινθος, το εντυπωσιακό Ναύπλιο, η αρχαία Επίδαυρος, οι μυθικοί Μυκήνες, η γραφική Ορεινή Αρκαδία, η πολυπόθητη Πάτρα, και η αρχαία Ολυμπία – και όπου κι αν πατήσεις το πόδι σου, θα ανακαλύψεις διάσημες παραδοσιακές γεύσεις της Πελοποννήσου και τοπικά προϊόντα, όπως:
Γουρουνοπούλα (ψητό χοιρινό)
Συγλινο (χοιρινό με εκλεκτά αρωματικά, καπνισμένο με την αρωματική ξυλεία της ελιάς)
Χειροποίητα ζυμαρικά (παραδοσιακές χυλοπίτες)
Καγιανάς (αβγά ανακατεμένα στο τηγάνι με φρέσκια ντομάτα και εκλεκτό λουκάνικο)
Δίπλες (Τηγανητά στριφτάρια ζυμαριού με πλούσια επικάλυψη από εκλεκτό μέλι και τραγανά καρύδια)
Μέλι & βότανα του βουνού
Ως λάτρης της γεύσης, η Κορινθία με γοητεύει με τις πλούσιες και ποικίλες τοπικές σπεσιαλιτέ της. Η ιδέα του αγριογούρουνου με κυδώνι ξυπνά την περιέργειά μου, καθώς ο συνδυασμός γλυκού και αλμυρού με γαρνιτούρα μπαχαρικών μου προκαλεί όρεξη για πειραματισμό. Ο μπακαλιάρος πλακί, ένα κλασικό πιάτο με τόσες παραλλαγές, σίγουρα θα με ικανοποιήσει, ενώ οι ταλιατέλες Νεμέας, με τόσες διαφορετικές εκδοχές, υπόσχονται μια γευστική περιπέτεια.
Από τα κρεατικά, το ψητό βεργάδι (αρνί) και το ζυγούρι με τραχανά, τυρί και λουκάνικα μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ το χοιρινό σαλμί με σκόρδο, κρασί και πουρέ ντομάτας, γαρνιρισμένο με τριμμένα καρύδια, μοιάζει με μια ασυνήθιστα γευστική πρόταση.
Στα θαλασσινά, οι σουπιές γεμιστές με ρύζι, αρωματισμένες με άνηθο και κόκκινο κρασί, σίγουρα θα με ενθουσιάσουν, ενώ η πρασόπιτα με κεφαλοτύρι και σταφίδες, ως η πιο διάσημη ντόπια πίτα, αποτελεί must-try επιλογή.
Και για το τέλος, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι μπακλαβά με σταφίδες, φτιαγμένο με παραδοσιακή συνταγή;
Η Κορινθία, με την ποικιλία και την ποιότητα των τοπικών της προϊόντων, υπόσχεται μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Σίγουρα θα δοκιμάσω ό,τι περισσότερο μπορώ από τις προτάσεις σας, για να γνωρίσω από κοντά την πλούσια γευστική παράδοση της περιοχής.
Οινοποιεία Νεμέας: Ένας παράδεισος για τους λάτρεις του κρασιού
Για πολλούς λάτρεις του γαστροτουρισμού, τα οινοποιεία της Νεμέας αποτελούν πόλο έλξης, όντας ένας από τους βασικότερους λόγους για να επισκεφθούν την Πελοπόννησο. Η εύφορη κοιλάδα της Νεμέας, πλούσια σε νερά και πράσινο, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια αμπέλου, χαρίζοντας ποικιλίες κρασιών παγκόσμιας φήμης.
Ποικιλία κρασιών:
Στη Νεμέα καλλιεργούνται τόσο διεθνείς ποικιλίες, όπως Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, όσο και ελληνικές ποικιλίες, όπως το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, η Αλεπού και η Ασπρούδα.
Αγιωργίτικο:
Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Νεμέας, όμως, είναι το Αγιωργίτικο (Π.Ο.Π.), το οποίο παράγει βελούδινα κόκκινα κρασιά, με πλούσια γεύση και αρώματα, που έχουν κατακτήσει πολυάριθμα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Σουλτανίνα:
Από τις λευκές ποικιλίες, ξεχωρίζει η Σουλτανίνα, η οποία ωριμάζει στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και δίνει κρασιά υψηλής ποιότητας, με δροσιστικό χαρακτήρα και αρώματα φρούτων.
Επισκέψεις σε οινοποιεία:
Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε κάποιο από τα πολλά οινοποιεία της Νεμέας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες και στις εγκαταστάσεις παραγωγής, να μάθετε τα μυστικά της οινοποίησης και φυσικά να δοκιμάσετε όσα περισσότερα ντόπια κρασιά μπορείτε.
Εδώ είναι μερικά από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Νεμέας:
-
Κτήμα Σελλά
-
Κτήμα Παπαϊωάννου
-
Κτήμα Τιτλεϊν
-
Κτήμα Μπουτάρη
-
Οινοποιείο Καραμήτσος
-
Οινοποιείο Ντουράκης
Συνδυάστε την επίσκεψή σας με:
- Περιηγήσεις στα αξιοθέατα της περιοχής, όπως η Αρχαία Νεμέα και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
- Δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία και ποδηλασία.
- Γαστρονομικές εμπειρίες, δοκιμάζοντας παραδοσιακά πιάτα της Νεμέας.
Η Νεμέα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του κρασιού, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γεμάτη γεύσεις, αρώματα και εικόνες.
Αργολίδα, μια γαστρονομική πανδαισία κοντά στην Αθήνα
Η Αργολίδα, μια περιοχή γεμάτη εκπλήξεις, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια ημερήσια απόδραση γεμάτη γεύσεις και αρώματα.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά:
- Πορτοκαλιές και ελιές, με το ξακουστό ελαιόλαδο Κρανιδίου Π.Ο.Π. και τις δαμασκηνοελιές.
- Ρόδια από την Ερμιόνη, πεπόνια από το Άργος, αγκινάρες από τα Ίρια, βερίκοκα, αγριοκέρασα, φραγκόσυκα, καρπούζια, κάστανα, λεμόνια, μανταρίνια, μελιτζάνες, μήλα και περγαμόντο.
- Όλα φρέσκα, έτοιμα να τα απολαύσετε εκείνη την ώρα ή σε παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.
Γαλακτοκομικά:
- Η φέτα Άργους (Π.Ο.Π.) και η μυζήθρα.
- Πιο εναλλακτικά τυριά, όπως η γραβιέρα με κάρδαμο, δίκταμο, άνηθο ή λιαστή ντομάτα.
- Εξαιρετικό ντόπιο βούτυρο.
Χειροποίητα ζυμαρικά:
- Γκόγκες (χυλός από αλεύρι και νερό που ζυμώνεται κυλινδρικά, κόβεται και μαγειρεύεται).
- Χυλοπίτες.
Άλλες γεύσεις:
- Ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
- Πλούσια ποικιλία ψαρικών σε ταβερνάκια πάνω στο κύμα.
Εικόνες:
Συμβουλές:
- Δοκιμάστε τα ντόπια προϊόντα στις αγορές της περιοχής.
- Επισκεφθείτε οινοποιεία και τυροκομεία για να γνωρίσετε από κοντά την παραγωγή.
- Απολαύστε γεύμα σε μια ταβέρνα με θέα στο Αιγαίο.
Η Αργολίδα είναι μια περιοχή που θα σας γοητεύσει με την ομορφιά, την ιστορία και φυσικά τις γευστικές της προτάσεις.
Η Μεσσηνία, γαστρονομικός παράδεισος
Η Μεσσηνία, μια εύφορη γωνιά της Πελοποννήσου, αποτελεί έναν παράδεισο για τους λάτρεις της γεύσης. Ας γνωρίσουμε τα πιο ξακουστά τοπικά της προϊόντα:
Ελαιόλαδο:
- Το “υγρό χρυσάφι” της Μεσσηνίας, με το 95% της παραγωγής να είναι εξαιρετικά παρθένο (Π.Ο.Π.).
- Ξεχωρίζει για την απαράμιλλη γεύση και τα αρώματά του.
Κτηνοτροφικά προϊόντα:
- Τυριά: Ντόπια φέτα, πικάντικη σφέλα (Π.Ο.Π.) και βελούδινη μυζήθρα.
- Αλλαντικά: Παστό (σύγκλινο), χοιρινό αλατισμένο και καπνισμένο σε ξύλο ελιάς, και λουκάνικα με άρωμα πορτοκαλιού.
Φρούτα και λαχανικά:
- Μελιτζάνες, σύκα, φραγκόσυκα, αγκινάρες και κάστανα, ανάλογα με την εποχή.
- Γλυκά του κουταλιού, μέλι ελάτης και αρωματικά βότανα από τον Ταΰγετο.
Καλαμάτα:
- Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, με διεθνές αεροδρόμιο.
- Διάσημη για την μοναδική κουζίνα της, με άπειρες αγορές και παντοπωλεία γεμάτα με ντόπια προϊόντα.
Προτάσεις:
- Δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα στις αγορές της Μεσσηνίας.
- Επισκεφθείτε ελαιοτριβεία και τυροκομεία για να γνωρίσετε την παραγωγή.
- Απολαύστε γεύμα σε μια παραδοσιακή ταβέρνα.
- Κάντε ένα μάθημα μαγειρικής στην Καλαμάτα για να μάθετε τα μυστικά της τοπικής κουζίνας.
Η Μεσσηνία, εκτός από την πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά, φημίζεται και για την αυθεντική και γευστική κουζίνα της. Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα της περιοχής:
Κρεατικά:
- Γουρουνοπούλα: Το ψητό γουρούνι αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές πιάτο στην Μεσσηνία.
- Χοιρινό με πρασοσέλινο: Χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με πράσο και σέλινο, ένα πιάτο με απλές γεύσεις που κερδίζει τον ουρανίσκο.
- Ριγανάτο αρνί: Αρνί μαγειρεμένο με ρίγανη, ντομάτα και λεμόνι, ένα κλασικό πιάτο με πλούσια γεύση.
- Κόκκορας με χυλοπίτες: Πιάτο με κοτόπουλο και χυλοπίτες, ένα παραδοσιακό φαγητό που θα σας χορτάσει και θα σας ζεστάνει.
Λαχανικά:
- Τσιγαριστοί κολοκυθανθοί: Κολοκυθανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά, τσιγαρισμένοι σε ελαιόλαδο.
- Μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι: Πλούσιο πιάτο με φασόλια, σπανάκι και χόρτα, ιδανικό για χειμερινές ημέρες.
- Χορταρικά (π.χ. μυρώνια, καυκαλήθρες) και τραχανάς με ντομάτα: Πιάτα με χόρτα και τραχανά, που αναδεικνύουν τα αγνά υλικά της Μεσσηνίας.
Λιγότερο γνωστές λιχουδιές:
- Τσουχτή μακαρονάδα με μυζήθρα και τηγανητό αβγό: Πικάντικο ζυμαρικό με μυζήθρα και αβγό, μια ιδιαίτερη γευστική πρόταση.
- Καγιανάς: Αβγά ανακατεμένα με ντομάτα και λουκάνικα, ένα απλό αλλά χορταστικό πιάτο.
- Μπακαλιάρος τσιλαδιά: Παστός μπακαλιάρος σε κόκκινη σάλτσα με κρεμμύδι και κορινθιακή σταφίδα, ένα πιάτο με έντονη γεύση.
Σνακ και γλυκά:
- Λαλάγγια: Στριφογυριστά, τηγανητά αρτοσκευάσματα, ιδανικά για σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
- Δίπλες: Τραγανές και μελάτες δίπλες, ένα παραδοσιακό γλυκό που θα σας γλυκάνει.
- Γαλατόπιτα: Δροσερή γαλατόπιτα, ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκό.
- Γαλακτομπούρεκο: Κλασικό γαλακτομπούρεκο, ένα γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Η Μεσσηνία προσφέρει στους επισκέπτες της μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία, γεμάτη με αυθεντικές γεύσεις, ντόπια υλικά και παραδοσιακές συνταγές.
Εικόνες:
Η Αρκαδία φημίζεται για τα αγνά και γευστικά τοπικά της προϊόντα, τα οποία παράγονται με μεράκι και παραδοσιακές μεθόδους.
Η Λακωνία: Γεύσεις και αρώματα μεσογειακής γης
Η Λακωνία, μια γωνιά της Πελοποννήσου γεμάτη γόνιμες κοιλάδες και εύφορα εδάφη, αποτελεί έναν παράδεισο για τους λάτρεις της αυθεντικής γεύσης. Ας γνωρίσουμε τα πιο ξακουστά τοπικά προϊόντα:
Ελαιόλαδο:
- Το χρυσαφένιο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Λακωνίας φημίζεται για την απαράμιλλη γεύση και τα αρώματά του.
- Στη Σπάρτη μάλιστα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Λαδιού για να μάθετε τα πάντα για την παραγωγή και την ιστορία του ελαιόλαδου.
Εσπεριδοειδή:
- Η Λακωνία φιλοξενεί τα περισσότερα εσπεριδοειδή δέντρα στην Ελλάδα, με πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές να γεμίζουν τον τόπο με τα αρώματά τους.
Ντομάτα:
- Η περιοχή παράγει μεγάλες ποσότητες ντομάτας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων μετατρέπεται σε πελτέ.
Άλλα προϊόντα:
- Τοπικό αλάτι
- Σύγκλινο (παστό)
- Λουκάνικα με πορτοκάλι
- Αρωματικά βότανα (φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, κ.ά.)
- Τσάι του βουνού
- Καστανιές
- Καρυδιές
- Έλατα και μέλι
- Σαλάτα από λούπινα (τοπικό είδος οσπρίων)
- Αμυγδαλωτά Μονεμβασιάς
Εικόνες:
Η Λακωνία προσφέρει στους επισκέπτες της μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία, γεμάτη με αγνά υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μοναδικά αρώματα.
Γαστρονομικές ομοιότητες Λακωνίας και Μεσσηνίας
Η Λακωνία και η Μεσσηνία, όντας γειτονικές περιοχές της Πελοποννήσου, μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία στην κουζίνα τους. Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα και προϊόντα που συναντάμε και στις δύο περιοχές:
Κοινά πιάτα:
- Πασπαλάς: Χυλός από αλεύρι και λάδι με τσιγαρισμένα κομματάκια χοιρινού.
- Κουζούνι: Γαμήλιο πιάτο της Μάνης με χειροποίητο φύλλο, γεμιστό με ορτύκι, κρεμμύδι, ντομάτα, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά.
- Τσαΐτια: Μικρά, τηγανητά πιτάκια με αρωματικά βότανα και ντόπιο τυρί.
- Τραβηχτές πίτες: Πίτες φτιαγμένες με τραβηγμένο φύλλο.
- Γίγαντες με σύγκλινο και ντομάτα στο φούρνο: Γίγαντες με παστό χοιρινό και ντομάτα, ψημένα στο φούρνο.
- Δίπλες: Παραδοσιακό γλυκό με τραγανές και μελάτες δίπλες.
- Γαλατόπιτα (ή γαλόπιτα): Αφράτη γαλατόπιτα, ένα δροσερό γλυκό για όλες τις ώρες.
Επιπλέον:
- Η Λακωνία φημίζεται για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τα αμυγδαλωτά της Μονεμβασιάς.
- Η Μεσσηνία, από την άλλη, είναι γνωστή για την γουρουνοπούλα, τα χοιρινά με πρασοσέλινο, το ριγανάτο αρνί, τον κόκκορα με χυλοπίτες, αλλά και για τα τσουχτά μακαρόνια με μυζήθρα και τηγανητό αβγό.
Η Λακωνία και η Μεσσηνία προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία, γεμάτη με αυθεντικές γεύσεις, ντόπια υλικά και παραδοσιακές συνταγές. Η κοινή κληρονομιά τους, αλλά και οι ιδιαίτερες επιρροές κάθε περιοχής, δημιουργούν ένα μοναδικό γαστρονομικό τοπίο που αξίζει να εξερευνήσετε.
Εικόνες:
Η οινική παράδοση της Λακωνίας
Η Λακωνία, με μακρά και πλούσια ιστορία στην παραγωγή κρασιού, αποτελεί μια σημαντική αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας.
Ιστορική αναδρομή:
- Η παράδοση στην παραγωγή κρασιού χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια.
- Η Λακωνία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αμπελουργία κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα.
- Η Μονεμβασιά φημιζόταν για την γλυκιά ποικιλία της Μαλβαζίας, που εξαγόταν σε όλο τον κόσμο.
Ποικιλίες:
- Μαλβαζία: Γλυκιά ποικιλία με ένδειξη Π.Ο.Π.
- Μανδηλαριά: Κόκκινη ποικιλία
- Ροδίτης: Λευκή ποικιλία
- Αγιωργίτικο: Κόκκινη ποικιλία
- Κυδωνίτσα: Λευκή ποικιλία
- Μαυρούδι: Κόκκινη ποικιλία
- Μαλαγουζιά: Λευκή ποικιλία
Επισκέψεις σε οινοποιεία:
- Στην περιοχή γύρω από τη Μονεμβασιά, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, υπάρχουν αρκετά οινοποιεία που μπορείτε να επισκεφθείτε.
- Εκεί θα γνωρίσετε από κοντά την τέχνη της οινοπαραγωγής και θα δοκιμάσετε τα εκλεκτά κρασιά της Λακωνίας.
Εικόνες:
Η Λακωνία προσκαλεί τους λάτρεις του κρασιού σε μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη με αρώματα, γεύσεις και ιστορία.
Η Αρκαδία σας περιμένει να εξερευνήσετε τα γευστικά της μυστικά!
Η Αρκαδία, με την ονειρική ομορφιά και την πλούσια ιστορία, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της αυθεντικής γεύσης. Ας γνωρίσουμε μερικά από τα πιο ξακουστά τοπικά προϊόντα:
Φρούτα και λαχανικά:
- Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά: Μήλα Π.Ο.Π. με έντονη γεύση και άρωμα, που παράγονται κοντά στην Τρίπολη.
- Κεράσια και βύσσινα: Ζουμερά κεράσια και βύσσινα από την περιοχή της Μάκρης.
- Πατάτες Τεγέας: Χρυσαφένιες πατάτες με ιδιαίτερη γεύση και υφή, από την Τεγέα.
- Μελιτζάνες Τσακωνιάς: Μακριές, μαύρες μελιτζάνες με γλυκιά γεύση, από το Λεωνίδιο.
- Κάστανα Σκυρίτιδας: Γλυκά και μαλακά κάστανα, ιδανικά για ωμή κατανάλωση, από την περιοχή Σκυρίτιδα.
Τυριά:
- Φέτα Βυτίνας: Π.Ο.Π. φέτα με πλούσια γεύση και άρωμα, από την Βυτίνα.
- Γραβιέρα Τρίπολης: Πικάντικη γραβιέρα με σκληρή υφή, από την Τρίπολη.
Άλλα:
- Μέλι ελάτης: Εκλεκτό μέλι με αρώματα από τα έλατα του Μαίναλου.
Εικόνες:
Η Αρκαδία προσφέρει στους επισκέπτες της μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία, γεμάτη με αγνά υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μοναδικές γεύσεις.
Προτάσεις:
- Επισκεφθείτε τις τοπικές αγορές για να αγοράσετε φρέσκα, ντόπια προϊόντα.
- Δοκιμάστε τα παραδοσιακά πιάτα της Αρκαδίας σε μια ταβέρνα.
- Μάθετε για την παραγωγή τυριών και μελιού σε μια φάρμα ή εργαστήριο.
Πλούσιες γεύσεις και αυθεντικά πιάτα στην Αρκαδία
Η Αρκαδία, με τα γραφικά χωριά και την άγρια ομορφιά, προσφέρει στους επισκέπτες της μια γευστική εμπειρία γεμάτη με παραδοσιακές συνταγές και αγνά υλικά της Πελοποννήσου. Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα:
Κλασικά βουνίσια φαγητά:
- Γουρουνοπούλα: Ψημένη ή στιφάδο, η γουρουνοπούλα αποτελεί ένα δημοφιλές πιάτο στην Αρκαδία.
- Αρνί και γίδα: Μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, όπως ψητά, στιφάδο, με ρύζι ή γιαούρτι.
Παραδοσιακές συνταγές:
- Λαγωτό: Χοιρινό με ελαιόλαδο, ντομάτα, σκόρδο, καρυδόψιχα και τριμμένη φρυγανιά.
- Καγιανάς: Αβγά χτυπημένα με ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά.
- Τσακώνικες μελιτζάνες: Ψητές μελιτζάνες με φέτα.
- Παστό χοιρινό: Χοιρινό κρέας ψημένο με μπαχαρικά και μυρωδικά.
- Μελωμένος κόκορας με χυλοπίτες: Κόκορας μαγειρεμένος με μέλι, ντομάτα και χυλοπίτες.
- Μπαζίνα: Γλυκός τραχανάς με βούτυρο και μυζήθρα.
- Τσιγαριστά άγρια χόρτα με κόκκινη σάλτσα: Αγρια χόρτα τσιγαρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο, σερβιρισμένα με κόκκινη σάλτσα.
Γλυκά:
- Γαλακτομπούρεκο: Πίτα με σιροπιαστό φύλλο και κρέμα γάλακτος.
- Γαλατόπιτα: Πίτα με σιροπιαστό φύλλο και κρέμα γάλακτος.
- Μουσταλευριά: Γλυκό με μούστο και σουσάμι.
Εικόνες:
Η Αρκαδία καλεί τους λάτρεις της γαστρονομίας σε ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο με εκπλήξεις, αυθεντικές γεύσεις και μοναδικά αρώματα της Πελοποννήσου .
Η Μαντινεία: Οινικός παράδεισος στην Αρκαδία
Η Μαντινεία, στους πρόποδες του Μαίναλου και του Πάρνωνα, αποτελεί την αδιαμφισβήτητη οινοπαραγωγό καρδιά της Αρκαδίας. Η φήμη της στηρίζεται σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα:
- Π.Ο.Π. ονομασία: Η περιοχή έχει λάβει την αναγνώριση Π.Ο.Π., διασφαλίζοντας την ποιότητα και την αυθεντικότητα των κρασιών της.
- Κυριαρχία του Μοσχοφίλερου: Το 85% της παραγωγής προέρχεται από την εκλεκτή ποικιλία Μοσχοφίλερο, χαρίζοντας μοναδικά λευκά κρασιά.
- Μοναδικό terroir: Το ηπειρωτικό κλίμα και το αργιλώδες υπέδαφος προσδίδουν ιδιαίτερες γευστικές νότες στα κρασιά της Μαντινείας.
- Αργός τρύγος: Η περίοδος του τρύγου λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο, εξασφαλίζοντας πλήρη ωρίμανση και άψογη ποιότητα στα σταφύλια.
- Ξηρά, αρωματικά και ζωηρά: Τα κρασιά της Μαντινείας ξεχωρίζουν για την ξηρή γεύση, τα έντονα αρώματα και την εκρηκτική ζωντάνια τους.
Ποικιλίες:
- Μοσχοφίλερο: Η βασίλισσα της Μαντινείας, χαρίζοντας λευκά κρασιά με ανθικά αρώματα, λεμονάτη οξύτητα και δροσιστική αίσθηση.
- Ασύρτικο: Η κοσμοπολίτικη ποικιλία αφήνει το δικό της στίγμα, προσφέροντας λευκά κρασιά με ορυκτότητα, φρεσκάδα και στιβαρό χαρακτήρα.
- Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot: Ευρωπαϊκές ποικιλίες που καλλιεργούνται με επιτυχία στην περιοχή, προσθέτοντας κοσμοπολίτικες πινελιές στην οινική παλέτα της Αρκαδίας.
Εικόνες:
Η Μαντινεία προσκαλεί τους οινολάτρες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων, με κρασιά που γοητεύουν και αφήνουν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους.
Προτάσεις:
- Επισκεφθείτε τα οινοποιεία της Μαντινείας και γνωρίστε από κοντά την τέχνη της οινοπαραγωγής.
- Δοκιμάστε τις διάφορες ποικιλίες κρασιών και ανακαλύψτε τα αγαπημένα σας.
- Συνδυάστε την οινογευσία με μια πεζοπορία στα πανέμορφα τοπία της περιοχής.
Η Μαντινεία σας περιμένει να γευτείτε τα εκλεκτά κρασιά της και να ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία της Πελοποννήσου!
Η Αχαΐα: Γαστρονομικός θησαυρός στην καρδιά της Πελοποννήσου
Η Αχαΐα, αγκαλιάζοντας την βορειοδυτική Πελοπόννησο, ξεδιπλώνει ένα πλούσιο γαστρονομικό τοπίο που ξεπερνά τα όρια της κοσμοπολίτικης Πάτρας. Ας γνωρίσουμε μερικά από τα μυστικά της:
Ελιές:
- Κουτσουρελιά: Η ξακουστή ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στους ελαιώνες της Αχαΐας, φημίζεται για την τραγανή υφή και την πλούσια γεύση της.
Σταφίδα:
- Κορινθιακή σταφίδα (Βοστίτσα): Η Π.Ο.Π. σταφίδα της Αιγιάλειας, με γλυκιά γεύση και χρυσαφένιο χρώμα, αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα προϊόντα της Ελλάδας.
Κρέατα:
- Παραδοσιακά κρέατα: Η Αχαΐα φημίζεται για τα ντόπια κρέατα, όπως αρνί, κατσίκι και χοιρινό, που μαγειρεύονται με διάφορους παραδοσιακούς τρόπους.
Ψάρια:
- Φρέσκα ψάρια: Η ακτογραμμή της Αχαΐας προσφέρει πλούσια ποικιλία φρέσκων ψαριών και θαλασσινών.
Ζυμαρικά:
- Χειροποίητα ζυμαρικά: Η Αχαΐα έχει παράδοση στην παραγωγή χειροποίητων ζυμαρικών, όπως χυλοπίτες και τραχανάς.
Ελαιόλαδο:
- Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: Η Αχαΐα παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, με πλούσια γεύση και άρωμα.
Γαλακτοκομικά:
- Φορμαέλα: Παραδοσιακό τυρί από πρόβειο γάλα, με πικάντικη γεύση.
- Ανθότυρο: Φρέσκο τυρί από πρόβειο γάλα, με ιδιαίτερα απαλή υφή.
- Γραβιέρα: Σκληρό τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, με πλούσια γεύση.
- Κεφαλοτύρι: Σκληρό τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, με έντονη γεύση.
- Φέτα Καλαβρύτων: Π.Ο.Π. φέτα με απαλή υφή και ελαφρώς αλμυρή γεύση.
Γλυκά:
- Ροδοζάχαρη: Γλυκό του κουταλιού με άρωμα τριαντάφυλλο, που συχνά προσφέρεται ως κέρασμα στις ταβέρνες.
Εικόνες:
Η Αχαΐα προσκαλεί τους επισκέπτες της σε ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο με αγνά υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μοναδικές γεύσεις της Πελοποννήσου.
Προτάσεις:
- Επισκεφθείτε τις τοπικές αγορές για να αγοράσετε φρέσκα, ντόπια προϊόντα.
- Δοκιμάστε τα παραδοσιακά πιάτα της Αχαΐας σε μια ταβέρνα.
- Μάθετε για την παραγωγή τυριών και ελαιόλαδου σε μια φάρμα ή ελαιοτριβείο.
Ως φανατικός κρεατοφάγος, χαίρομαι που βρίσκομαι στην Αχαΐα! Το μελωμένο, αργομαγειρεμένο κρέας είναι όντως ασυναγώνιστο, με το αρνί και τη γίδα στη γάστρα ή το ριγανάτο να αποτελούν κορυφαίες επιλογές. Το στιφάδο και το γιουβέτσι με μοσχάρι έρχονται να συμπληρώσουν ιδανικά το γαστρονομικό κάδρο.
Εκτός από τα κρεατικά, ο καγιανάς αποτελεί μια κλασική γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε. Για τους λάτρεις των ψαρικών, η Αχαΐα κρύβει μυστικά: πέρα από τα φρέσκα ψάρια στους παραθαλάσσιους οικισμούς, η περιοχή φημίζεται για τις πέστροφες! Στο Πλανητέρο, ιχθυοτροφεία παράγουν πέστροφες που ψήνονται στα κάρβουνα και σερβίρονται με λαχανικά και αμύγδαλα.
Και για το τέλος, ας μην ξεχνάμε τον λαδωτό γαύρο στις Αλυκές, μια γεύση ασύγκριτη που θα σας μείνει αξέχαστη!
Είτε είστε φανατικός κρεατοφάγος, είτε λάτρης των ψαρικών, η Αχαΐα έχει κάτι για όλους! Ετοιμαστείτε για μια γευστική εμπειρία γεμάτη μελωμένες γεύσεις, πλούσια αρώματα και παραδοσιακές συνταγές.
Η Αχαΐα, όντας μια από τις μεγαλύτερες ζώνες αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα, αποτελεί έναν παράδεισο για τους λάτρεις του οίνου. Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά κρασιά της περιοχής:
Λευκά κρασιά:
- Ροδίτης: Η ποικιλία Ροδίτης καλλιεργείται τόσο στην Αιγιάλεια όσο και στους αμπελώνες της Πάτρας. Τα κρασιά Ροδίτη από την Αχαΐα είναι ξηρά, με μέτριο προς γεμάτο σώμα, και χαρακτηρίζονται από αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και ροδάκινου.
- Μοσχάτο Πατρών: Η ποικιλία Μοσχάτο παράγει ένα γλυκό κρασί, το Μοσχάτο Πατρών, με έντονα αρώματα λουλουδιών και μέλιτος.
Ερυθρά κρασιά:
- Μαυροδάφνη: Η Μαυροδάφνη, μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες, καλλιεργείται στην Αχαΐα και παράγει ένα γλυκό κόκκινο κρασί με πλούσια αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και σοκολάτας.
Ποτά:
- Τεντούρα: Η τεντούρα, ένα παραδοσιακό λικέρ, φτιάχνεται από διάφορα βότανα και μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Η τεντούρα έχει γλυκιά γεύση και πίνεται ως απεριτίφ ή χωνευτικό.
Εκτός από τα παραπάνω, στην Αχαΐα θα βρείτε και:
- Μικρά οινοποιεία: Η Αχαΐα έχει πλήθος μικρών οινοποιείων που παράγουν κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
- Επισκέψιμες οινοποιίες: Πολλά οινοποιεία στην Αχαΐα είναι ανοιχτά για το κοινό και προσφέρουν ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες.
- Φεστιβάλ κρασιού: Κάθε χρόνο, στην Αχαΐα διοργανώνονται φεστιβάλ κρασιού, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά από την περιοχή και να γνωρίσετε τους παραγωγούς.
Η Αχαΐα είναι ένας τόπος με πλούσια οινική παράδοση. Εάν σας αρέσει το κρασί, αξίζει να επισκεφθείτε την περιοχή της Πελοποννήσου και να δοκιμάσετε τα μοναδικά κρασιά της.
Ηλεία: Γη εύφορη και γεμάτη γεύσεις
Η Ηλεία, όντας μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας, προσφέρει στους επισκέπτες της μια πληθώρα από αγνά και γευστικά προϊόντα. Ας γνωρίσουμε μερικά από τα πιο ξακουστά:
Ελαιόλαδο:
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Η Ηλεία παράγει ένα από τα λιγότερο όξινα ελαιόλαδα της Ελλάδας, με πλούσια γεύση και άρωμα.
Εσπεριδοειδή:
- Πορτοκάλια: Η Ηλεία φημίζεται για τα ζουμερά και γλυκά πορτοκάλια της.
- Μανταρίνια: Τα μανταρίνια της Ηλείας είναι ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά.
- Λεμόνια: Τα λεμόνια της Ηλείας έχουν έντονη γεύση και άρωμα.
Καρπούζια:
- Ηλεία: Η περιοχή με την υψηλότερη παραγωγή καρπουζιών στην Ελλάδα, φημίζεται για τα γλυκά και ζουμερά καρπούζια της.
Τυριά:
- Ανθότυρο: Παραδοσιακό τυρί από πρόβειο γάλα, με ιδιαίτερα απαλή υφή.
- Γιαούρτι: Το ντόπιο γιαούρτι της Ηλείας είναι πλούσιο και κρεμώδες.
- Ρυζόγαλο: Πεντανόστιμο ρυζόγαλο με κανέλα και ζάχαρη.
Ψάρια:
- Πλούσια ακτογραμμή: Η Ηλεία διαθέτει ακτογραμμή 130 χιλιομέτρων, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαριών.
- Εκτροφεία πέστροφας: Η Λίμνη του Πηνειού φημίζεται για την εκτροφή πέστροφας.
Χειροποίητα ζυμαρικά:
- Παπαρδέλες: Πλατιές λωρίδες ζυμαρικού ιδανικά για πλούσιες σάλτσες.
- Κοχυλάκι: Μικρά ζυμαρικά σε σχήμα κοχυλιού.
- Κριθαράκι: Μικρά ζυμαρικά σε σχήμα κριθαριού.
Μέλι:
- Μέλι ελάτης: Αρωματικό μέλι με πλούσια γεύση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Φράουλες:
- Φημισμένες φράουλες: Η Ηλεία παράγει φράουλες με έντονη γεύση και άρωμα, που θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ελλάδα.
Εικόνες:
Η Ηλεία καλεί τους λάτρεις της γαστρονομίας σε ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο με αγνά υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μοναδικές γεύσεις.
Προτάσεις:
- Επισκεφθείτε τις τοπικές αγορές για να αγοράσετε φρέσκα, ντόπια προϊόντα.
- Δοκιμάστε τα παραδοσιακά πιάτα της Ηλείας σε μια ταβέρνα.
- Μάθετε για την παραγωγή ελαιόλαδου και μελιού σε μια φάρμα ή ελαιοτριβείο.
Σπάνιες γευστικές απολαύσεις στην Ηλεία
Εκτός από τα ξακουστά προϊόντα της, η Ηλεία κρύβει και σπάνιες γευστικές απολαύσεις που αξίζει να ανακαλύψετε:
Χοντρομενούδελο:
- Πιάτο με κοκκινιστό φιδέ σε σούπα, άγνωστο στο ευρύ κοινό.
- Δοκιμάστε το με μπόλικο πιπέρι και φέτα για μια αυθεντική εμπειρία.
Ταμπακάλη:
- Πιάτο με φασόλια και κολοκυθάκια, αγαπημένη ντόπια γεύση.
- Ιδανικό για vegeterian / vegan επιλογές.
Καγιανάς με τσιγαρίδα:
- Συνδυασμός καγιανά με καπνιστό χοιρινό (τσιγαρίδα).
- Πλούσιο και γευστικό πιάτο για τους λάτρεις των δυνατών γεύσεων.
Στρωτό:
- Η ντόπια εκδοχή του μπακλαβά.
- Παραδοσιακά προσφέρεται σε πανηγύρια και γάμους.
- Ιδανικό γλυκό για κάθε στιγμή.
Εικόνες:
Η Ηλεία προσκαλεί τους γευσιγνώστες σε μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη με άγνωστες, αυθεντικές γεύσεις.
Προτάσεις:
- Ρωτήστε τους ντόπιους για τις αγαπημένες τους ταβέρνες και εστιατόρια.
- Μην διστάσετε να δοκιμάσετε νέα και άγνωστα πιάτα.
- Επισκεφθείτε τις τοπικές αγορές για να αγοράσετε ντόπια υλικά και να φτιάξετε τα δικά σας πιάτα.
Η Ηλεία σας περιμένει να εξερευνήσετε τα γευστικά της μυστικά της Πελοποννήσου!
Τα κρασιά και τα αποστάγματα της Ηλείας
Η Ηλεία, με εύκρατο κλίμα και πλούσια εδάφη, αποτελεί ιδανικό τόπο για την καλλιέργεια αμπελιών. Στους αμπελώνες της θα βρείτε:
Ευρωπαϊκές ποικιλίες:
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Merlot
- Cabernet Sauvignon
Ελληνικές ποικιλίες:
- Ροδίτη
- Ασύρτικο
- Μαυροδάφνη
- Αυγουστιάτης
Ξενάγηση σε οινοποιείο:
Στο δρόμο σας προς την Αρχαία Ολυμπία ή τις πανέμορφες παραλίες της Ηλείας, αξίζει να κάνετε μια στάση σε ένα από τα πολλά οινοποιεία της περιοχής. Εκεί, μπορείτε:
- Να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες και στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.
- Να μάθετε για την παραγωγή κρασιού.
- Να δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά από ντόπιες και ξένες ποικιλίες.
Επίσκεψη σε αποστακτήριο:
Εάν σας ενδιαφέρει η παραγωγή παραδοσιακών αποσταγμάτων, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα αποστακτήρια της Ηλείας. Εκεί, θα μάθετε:
- Πώς παράγεται το ούζο και το τσίπουρο.
- Για την ιστορία και την παράδοση των αποσταγμάτων.
- Να δοκιμάσετε ούζο, τσίπουρο και άλλα παραδοσιακά αποστάγματα.
Εικόνες:
Η Ηλεία σας καλεί να γνωρίσετε τον κόσμο του κρασιού και των αποσταγμάτων, σε μια εμπειρία γεμάτη γεύσεις και αρώματα.
Προτάσεις:
- Επικοινωνήστε με τα οινοποιεία και τα αποστακτήρια της Ηλείας για να κλείσετε ραντεβού για ξενάγηση και γευσιγνωσία.
- Αγοράστε ντόπιο κρασί και τσίπουρο για να πάρετε μαζί σας ένα κομμάτι της Ηλείας.
- Δοκιμάστε τα κρασιά της Ηλείας με ντόπιους μεζέδες και πιάτα.
Η Ηλεία σας περιμένει!
Η Πελοπόννησος, χερσόνησος στο νότιο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αποτελεί έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς και πλούσιας ιστορίας. Ας γνωρίσουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά της Πελοποννήσου:
Γεωγραφία:
- Ορεινή ενδοχώρα: Η Πελοπόννησος διαθέτει ορεινή ενδοχώρα με ψηλά βουνά και λόφους, όπως το Μαίναλο, το Ταΰγετο και τον Χελμό.
- Χιονοδρομικό κέντρο: Στα Καλάβρυτα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, ιδανικό για χειμερινές εξορμήσεις.
- Εντυπωσιακές παραλίες: Η Πελοπόννησος φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της, όπως η Βοϊδοκοιλιά, η Ελαφόνησος, η Σίμος και η Πόρτο Χέλι.
- Τεράστια ακτογραμμή: Η ακτογραμμή της Πελοποννήσου αγγίζει τα 1.100 χιλιόμετρα, προσφέροντας ποικιλία τοπίων και επιλογές για κολύμπι.
Ιστορία της Πελοποννήσου :
- Σημαντικός ρόλος στην Οθωμανική κυριαρχία: Η Πελοπόννησος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
- Πολλά ιστορικά αξιοθέατα: Η περιοχή φιλοξενεί πλήθος ιστορικών αξιοθέατων, όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, το Μυστράς και η Μονεμβασιά.
Μυθολογία της Πελοποννήσου :
- Γη μύθων: Η Πελοπόννησος αποτελεί τον τόπο όπου διαδραματίστηκαν πολλοί από τους κλασικούς αρχαίους μύθους, όπως οι 12 άθλοι του Ηρακλή.
Εικόνες:
Η Πελοπόννησος προσκαλεί τους επισκέπτες της σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο με φυσική ομορφιά, ιστορικά μνημεία, μυθολογικές αναφορές και αυθεντικές γεύσεις της Πελοποννήσου.
Προτάσεις:
- Επισκεφθείτε την Αρχαία Ολυμπία και νιώστε το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Περιπλανηθείτε στις Μυκήνες και αγγίξτε τα μνημεία του μυθικού βασιλιά Αγαμέμνονα.
- Απολαύστε μια παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αφήνοντας τον εαυτό σας μαγεμένος από την ακουστική του.
- Χαλαρώστε στις πανέμορφες παραλίες της Πελοποννήσου και απολαύστε τα κρυστάλλινα νερά.
- Δοκιμάστε τις παραδοσιακές συνταγές της Πελοποννήσου και γευτείτε τα αγνά υλικά της ελληνικής γης.