Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ, υπέγραψε την έγκριση μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της χώρας του. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Άγκυρα θα αναλάβει τον ρόλο στην υπεράσπιση των σομαλικών χωρικών υδάτων για διάστημα δέκα ετών. Στην ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα X, ο πρόεδρος της Σομαλίας ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή ασφάλειας και ευημερίας για το έθνος του. Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη προς την Τουρκία για την υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Σε προηγούμενη δήλωσή του, ο πρόεδρος ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κοινής ναυτικής δύναμης μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να προστατεύσουν τα σομαλικά ύδατα για δέκα χρόνια και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων. Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη στις 8 Φεβρουαρίου, αποτελεί πλαίσιο άμυνας και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η συμφωνία έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της οικονομίας, με έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια. Η Τουρκία θα παρέχει υποστήριξη για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των δυνατοτήτων της Σομαλίας στην καταπολέμηση παράνομων και παράτυπων δραστηριοτήτων στα χωρικά της ύδατα.
Το κείμενο αναφέρει επίσης τις εξελίξεις στη Σομαλία, σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις στο Κέρας της Αφρικής, καθώς και τη συμφωνία μεταξύ Αιθιοπίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης. Τέλος, επισημαίνει τη στήριξη που η Τουρκία παρέχει στη Σομαλία εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της σε αποστολές του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας.
Η πολιτική κατάσταση στη Σομαλία:
Από τότε που η Ερυθραία αναγνωρίστηκε ανεξάρτητη το 1993, η Αιθιοπία δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Το 1991, η Σομαλιλάνδη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, αλλά παραμένει διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος της Σομαλίας. Το 2008, συνεχίστηκαν οι εμφύλιες συγκρούσεις που είχαν ξεκινήσει το 1991.
Μετά από διαπραγματεύσεις στο Τζιμπουτί τον Ιούνιο του 2008, η κυβέρνηση της Σομαλίας υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με τη Συμμαχία για την Εκ Νέου Απελευθέρωση της Σομαλίας, με στόχο την παύση των εχθροπραξιών. Οι ισλαμιστές αντιτάχθηκαν στη συμφωνία, παρά την προβλεπόμενη κατάπαυση του πυρός για τρεις μήνες. Παρά τη συμφωνία, οι συγκρούσεις επανήλθαν λίγες ημέρες αργότερα.
Τον Δεκέμβριο του 2008, ο πρόεδρος Αχμέτ απέλυσε τον πρωθυπουργό Νουρ Χασάν Χουσεΐν λόγω αδυναμίας επαναφοράς της ασφάλειας. Ο νέος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μοχάμουντ Γκαγκμοντέρ, παραιτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2008, παραιτήθηκε και ο πρόεδρος Γιουσούφ Αχμέτ, με προσωρινό διάδοχο τον Σεΐχ Άντεν Μαντόμπε. Στις αρχές του 2009, τα αιθιοπικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από τη χώρα, με νέο πρόεδρο εκλεγμένο τον Σαρίφ Αχμέτ, ο οποίος επέβαλε τον ισλαμικό νόμο (Σαρία) μετά από συμφωνία με παρατάξεις.
Τον Μάιο του 2009, ο πρόεδρος ζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση ισλαμιστικών ανταρτών. Παρά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 και την προεδρική εκλογή του 2017, παρατηρούνται προβλήματα ασφάλειας στη χώρα. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας, που ιδρύθηκε το 2012 μετά την έγκριση του Συντάγματος της Σομαλίας, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2021 θα επαναπρογραμματιστούν