Τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους, που καταστέλλουν την όρεξη και μειώνουν την επιθυμία για φαγητό, μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν κιλά. Εντούτοις, παρά την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, οι μισοί από τους χρήστες εγκαταλείπουν τα φάρμακα μέσα σε ένα χρόνο, όπως δείχνουν οι μελέτες, λόγω του κόστους, των παρενεργειών ή για άλλους λόγους. Στη συνέχεια, τα κιλά σχεδόν πάντα επιστρέφουν, με το βάρος που επανακτούν οι άνθρωποι να τείνει να είναι σχεδόν αποκλειστικά λίπος, αναφέρει δημοσίευμα της «Washington Post».
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, μια σημαντική νέα μελέτη ατόμων που χρησιμοποίησαν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν ένα από τα φάρμακα για την απώλεια βάρους υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας απλός, προσιτός τρόπος για να αποφευχθεί η επαναπρόσληψη του ανθυγιεινού βάρους μετά τη διακοπή των φαρμάκων: η άσκηση.
Η Σίνε Σόρενσεν Τορέκοφ (Signe Sorensen Torekov), καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα φάρμακα μπορεί να είναι σε θέση να «διατηρήσουν ένα υγιές βάρος», ακόμη και μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. «Αλλά πρέπει να κάνουν άσκηση».
Η έρευνα ξεκίνησε με 195 Δανούς ενήλικες με παχυσαρκία αλλά χωρίς άλλες σοβαρές ασθένειες. Τους έβαλαν σε μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων, υπό την επίβλεψη των επιστημόνων, για να χάσουν γρήγορα περίπου 30 κιλά. Δεδομένου ότι επρόκειτο για μια μελέτη για τη διατήρηση του βάρους, οι επιστήμονες ήθελαν να χάσουν γρήγορα κιλά και στη συνέχεια να περάσουν στη φάση της συντήρησης.
Για τη φάση αυτή, οι ερευνητές ανέθεσαν σε ορισμένους από τους εθελοντές να αρχίσουν να παίρνουν Saxenda, γνωστό γενικά ως λιραγλουτίδη, ένα πρώιμο φάρμακο GLP-1.
Μια άλλη ομάδα εθελοντών ξεκίνησε το ίδιο φάρμακο, αλλά και ένα επιβλεπόμενο πρόγραμμα άσκησης, με δύο φορές την εβδομάδα, ημίωρα ομαδικά μαθήματα spinning και 15 λεπτά έντονης άσκησης, προπόνηση με αντιστάσεις για όλο το σώμα, μαζί με δύο τζόκινγκ στο σπίτι ή παρόμοιες προπονήσεις.
Μια ομάδα δεν ασκήθηκε και έλαβε εικονικό φάρμακο, αντί για λιραγλουτίδη.
Μετά από ένα χρόνο, σχεδόν όλοι όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν διατηρήσει το μειωμένο βάρος ή είχαν χάσει ακόμη περισσότερο. Οσοι συνδύαζαν το φάρμακο με άσκηση είχαν χάσει τα περισσότερα.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα αυτά το 2021 στο «New England Journal of Medicine». Στη συνέχεια ξεκίνησε η πιο αποκαλυπτική φάση της μελέτης τους. Σταμάτησαν τα φάρμακα και τις προπονήσεις για όλους.
Αφού πέρασε ένας χρόνος, κατόπιν εκκλήσεως από τους ερευνητές εκατόν εννέα εθελοντές επέστρεψαν στο εργαστήριο.
Για ορισμένους, ο χρόνος ήταν αποθαρρυντικός. Ομως όσοι είχαν γυμναστεί ενώ έπαιρναν το φάρμακο είχαν διατηρήσει σημαντικά μεγαλύτερο μέρος της απώλειας βάρους τους κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Πολλοί παρέμειναν τουλάχιστον 10 τοις εκατό ελαφρύτεροι από ό,τι στην αρχή της μελέτης, και τουλάχιστον ένα μέρος του βάρους που είχαν ανακτήσει ήταν μυς.
Συνολικά, τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ «της σημασίας της προσθήκης άσκησης σε μια αγωγή που περιλαμβάνει ένα φάρμακο GLP-1», δήλωσε ο Ντάνιελ Ντράκερ (Daniel Drucker), ειδικός σε θέματα διαβήτη και ανώτερος ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lunenfeld-Tanenbaum στο Τορόντο.
Πηγή: «The Washington Post»