Κίνητρα φορολογικά και αναπτυξιακά με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, θα θεσπίσει η κυβέρνηση. Οι αλλαγές θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα «έρθει» πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Με τη χώρα να έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια, έχοντας πλέον ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και στοχεύοντας στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, βασικός στόχος είναι πλέον να δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα τόσο φορολογικά όσο και αναπτυξιακού χαρακτήρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
«Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ρυθμίσεων που σχεδιάζεται να ενταχθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι:
Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
Η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ αναμένεται να είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Είναι πιθανό να επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.
Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση που αποτελεί συνέχεια του ευνοϊκού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις που πέρασε στη Βουλή το 2022. Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονταν η χορήγηση ισχυρών φοροκινήτρων σε επιχειρήσεις μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας, να συγχωνευτούν ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν.
Ανάλογο πλαίσιο φοροκινήτρων προσφερόταν και για τις συνεργασίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως είναι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί κ.α., όπως επίσης και για τις περιπτώσεις εξαγορών επιχειρήσεων. Ο νόμος 4935/2022 προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεις (έως 250 εργαζομένους) που δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντάσεως γνώσης είναι στο 27,4%, όταν στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 33,8% στην Ε.Ε. Σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων είναι στο 0,1% και της Ε.Ε. στο 0,2%.
Πηγή: Ραλλού Αλεξοπούλου • ralexopoulou@naftemporiki.gr