Η 8η Μαρτίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ετήσια γιορτή που τιμά τα επιτεύγματα και αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία της ξεκινά από τις αρχές του 20ού αιώνα, με ρίζες στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνική ισότητα.
Η γέννηση της ιδέας:
- Το 1910, στη Δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, η Κλάρα Ζέτκιν, Γερμανίδα κομμουνίστρια και ακτιβίστρια, πρότεινε την καθιέρωση μιας Διεθνούς Ημέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας.
- Η πρόταση έλαβε υποστήριξη από πάνω από 100 γυναίκες από 17 χώρες, θέτοντας τα θεμέλια για μια ετήσια γιορτή αφοσιωμένη στις γυναικείες διεκδικήσεις.
- Στόχος της Ζέτκιν ήταν να τιμήσει τις θυσίες και αγώνες των γυναικών εργατριών, ιδιαίτερα στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της ραπτικής, που αντιμετώπιζαν άθλιες συνθήκες εργασίας και άνιση αμοιβή.
Εξέλιξη και καθιέρωση:
- Αρχικά, η ημερομηνία εορτασμού δεν ήταν καθορισμένη. Κάθε χώρα επέλεγε μια μέρα μέσα στον Μάρτιο για να τιμήσει τις γυναίκες.
- Το 1911, η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 19 Μαρτίου σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες.
- Σταδιακά, η 8η Μαρτίου υιοθετήθηκε ως η καθιερωμένη ημερομηνία, με την πρώτη επίσημη αναγνώριση να λαμβάνει χώρα στη Σοβιετική Ρωσία το 1917.
- Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας άρχισε να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση.
- Το 1975, η 8η Μαρτίου υιοθετήθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καθιστώντας την μια ετήσια γιορτή με παγκόσμια εμβέλεια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στις 8 Μαρτίου 1857, χιλιάδες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα” για να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και να απαιτήσουν μικρότερο ωράριο εργασίας και τον τερματισμό της παιδικής εργασίας.
Ήταν μια από τις πρώτες διαδηλώσεις για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Διάφορα κινήματα, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις ακολούθησαν αυτό το επεισόδιο, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον καθορισμό της ημερομηνίας της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.αι στην απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία. Σύμφωνα με την πιο αληθοφανή εξήγηση, στις 8 Μαρτίου 1857, στο απόγειο της βιομηχανικής επανάστασης, χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα” για να διαμαρτυρηθούν κατά της περιστασιακής εργασίας, καθώς και για να απαιτήσουν συντομότερο ωράριο εργασίας και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των παιδιών.
Γυναίκες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια απεργίας το 1910. Χρόνια αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου 1909, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, η οποία οργανώθηκε από εξέχουσες σοσιαλίστριες, όπως η Corinne Brown και η Gertrude Breslau-Hunt.
Δύο χρόνια μετά την εκδήλωση αυτή και ένα χρόνο μετά τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, έλαβε χώρα η πυρκαγιά στο εργοστάσιο Triangle Shirtwaist Factory στη Νέα Υόρκη. Στις 25 Μαρτίου 1911, 146 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και 71 τραυματίστηκαν. Η σοβαρότητα της καταστροφής οδήγησε σε αλλαγές στην εργατική νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1910, η Σοσιαλιστική Διεθνής ανακήρυξε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η πρόταση έγινε στη Δανία από τη Γερμανίδα σοσιαλίστρια Luise Zietz. Παρόλο που δεν ορίστηκε ημερομηνία για εκείνη την περίσταση, η 19η Μαρτίου 1911 εορτάστηκε ως Ημέρα της Γυναίκας στη Γερμανία, τη Δανία, την Αυστρία και την Ελβετία.
Διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εκείνη την ημέρα για να διεκδικήσουν την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην κοινωνία.
διεθνής ημέρα της γυναίκας ήταν το πρώτο συμβολικό ραντεβού.
Μεταξύ των αιτημάτων που διατυπώθηκαν ήταν το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων, το δικαίωμα στις σπουδές και το δικαίωμα στην απαγόρευση των διακρίσεων.
Οι νεκρές γυναίκες της 8ης Μαρτίου
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, 146 εργάτριες εβραϊκής και ιταλικής καταγωγής έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο Triangle Shirtwaist Factory στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την έκθεση των πυροσβεστών, η πυρκαγιά προκλήθηκε από ένα κακοσβησμένο αποτσίγαρο που πετάχτηκε σε έναν κάδο γεμάτο υφασμάτινα απορρίμματα (ο οποίος δεν είχε αδειάσει για δύο μήνες). Οι εργάτριες και οι συνάδελφοί τους δεν μπόρεσαν να διαφύγουν επειδή οι υπεύθυνοι του εργοστασίου είχαν κλειδώσει όλες τις σκάλες και τις πόρτες εξόδου, μια συνήθης πρακτική εκείνη την εποχή για την αποφυγή κλοπών.
Το γεγονός αυτό είχε αρκετές επιπτώσεις στην εργατική νομοθεσία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η τραγωδία αυτή δικαιώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γι’ αυτό και η 8η Μαρτίου αναφέρεται μερικές φορές λανθασμένα ως ημερομηνία της πυρκαγιάς.
Στη Ρωσία, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε για πρώτη φορά την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου του 1913.
Στη Ρωσία
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, στις 25 Οκτωβρίου 1917, η ηγέτιδα των μπολσεβίκων Alexandra Kollontai (η οποία, από το διορισμό της ως Λαϊκή Επίτροπος Δημόσιας Βοήθειας, κέρδισε την ψήφο των γυναικών και νομιμοποίησε το διαζύγιο και την άμβλωση) πέτυχε να καταστήσει την 8η Μαρτίου επίσημη αργία στη Σοβιετική Ένωση, αν και εργάσιμη.
Στις 8 Μαΐου 1965, με διάταγμα της Ανώτατης Σοβιετικής Ένωσης της Ανώτατης Σοβιετικής Ένωσης, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανακηρύχθηκε μη εργάσιμη ημέρα. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά, ο εορτασμός της άρχισε να γιορτάζεται και σε πολλές άλλες χώρες. Στην Κίνα από το 1922 και στην Ισπανία για πρώτη φορά το 1936.Μετά την πτώση του τσαρικού καθεστώτος, οι γυναίκες απέκτησαν περισσότερα δικαιώματα υπό την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έγινε επίσημη αργία και υποχρεωτική αργία κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής. Τότε ήταν που άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Από εκείνα τα πρώτα χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει λάβει μια νέα παγκόσμια διάσταση για τις γυναίκες στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Το αυξανόμενο διεθνές γυναικείο κίνημα, που ενισχύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μέσω τεσσάρων παγκόσμιων διασκέψεων για τις γυναίκες, βοήθησε να γίνει ο εορτασμός σημείο συγκέντρωσης για συντονισμένες προσπάθειες για τα δικαιώματα των γυναικών και τη συμμετοχή στη ζωή, πολιτική και οικονομική. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ολοένα και περισσότερο μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για την πρόοδο, να απαιτήσουμε αλλαγή και να γιορτάσουμε τις πράξεις θάρρους και αποφασιστικότητας των απλών γυναικών που έχουν διαδραματίσει έναν εξαιρετικό ρόλο στην ιστορία των δικαιωμάτων των γυναικών.
Σημασία και στόχοι:
- Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια σημαντική αφορμή για:
- Την αναγνώριση των επιτευγμάτων και της contributeion των γυναικών σε διάφορους τομείς, από την επιστήμη και την τέχνη έως την πολιτική και την οικονομία.
- Την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλης ανισότητας και διάκρισης.
- Την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλο τον κόσμο.
- Την υπενθύμιση των συνεχιζόμενων αγώνων για γυναικεία δικαιώματα και την ανάγκη για παγκόσμια αλληλεγγύη.