Ο Κωνσταντίνος Δήμουλας, δημιουργός του αγαπημένου -από χορτοφάγους και μη- vegan food blog “Beets me”, μαγείρεψε και παρουσιάζει τέσσερις vegan συνταγές για τη φετινή Τσικνοπέμπτη.
Τέσσερα πιάτα γεμάτα αγάπη, τέσσερα πιάτα γευστικά και υγιεινά, για μια Τσικνοπέμπτη χωρίς βία και θυσίες.
Πριν, όμως, προχωρήσουμε στις συνταγές του Κωνσταντίνου Δήμουλα, ας γνωρίσουμε τον ίδιο. Πριν 16 χρόνια, αποφάσισε να ακολουθήσει τον vegan τρόπο ζωής, όταν αντιλήφθηκε πως όλα τα πλάσματα του κόσμου αξίζουν ίση μεταχείριση και αγάπη. Ο ίδιος ξεκίνησε να αναρτά δειλά-δειλά τα πιάτα του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, έφτιαξε το δικό του vegan blog, το οποίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο Κωνσταντίνος κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Το “βρόμικο” αλλιώς από τις εκδόσεις Φυλάτος, στο οποίο μοιράζεται 54 ”βρόμικες”, συνταγές.
Κωνσταντίνε, πόσα χρόνια είσαι vegan;
Είμαι vegan 16 χρόνια.
Και παραδόξως είσαι ακόμα ζωντανός.
Ναι, η αλήθεια είναι πως ακόμα πατάω στα πόδια μου. Γενικά, παρά τις… προειδοποιήσεις, κανείς δεν έχει πεθάνει ακόμα.
Πες μου λίγα πράγματα για σένα.
Γεννήθηκα στη Γερμανία όπου και έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Μου άρεσε η μαγειρική από παιδί, αν και ποτέ δεν μπήκα σε επαγγελματική κουζίνα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, ωστόσο, στην πορεία αποφάσισα να δοκιμαστώ σε διαφορετικές δουλειές, μέσα από την ανάγκη μου να δημιουργώ συνεχώς νέα πράγματα. Το 2008 αποφάσισα να στραφώ σε έναν vegan τρόπο ζωής κι έτσι μπήκε πιο ενεργά η μαγειρική στη ζωή μου.
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;
Παρόλο που για χρόνια έτρωγα ζωικά προϊόντα, δεν έτρωγα ποτέ κουνέλι. Ο λόγος ήταν επειδή ως παιδί είχα δει να δολοφονούν μπροστά μου ένα κουνέλι, το οποίο μάλιστα γνώριζα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα πως κάτι πάει λάθος με το να τρως άλλα πλάσματα, ωστόσο συνέχισα να τρώω ζωικά προϊόντα.
Το 2007 αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, για το οποίο δεν έβρισκε κανένας γιατρός λύση. Πέρασα από πολλούς ειδικούς, συνολικά γύρω στους 15-20 γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων με άπειρες θεραπείες, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Δερματολογικό ήταν το πρόβλημα. Τελικά, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, μια ειδική παθολόγος μου είπε να διακόψω την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Έκοψα όλα τα ζωικά και παράλληλα με τη θεραπεία που μου έδωσε μέσα σε τρεις μήνες είδα κατά 80% βελτίωση. Ταυτόχρονα, εκείνη την περίοδο άρχισα να ψάχνομαι και να ενημερώνομαι όσον αφορά τον βιγκανισμό. Τι είναι. Τι πρεσβεύει. Τι σημαίνει και πώς λειτουργεί.
Προηγουμένως, στην εφηβεία είχα κόψει όλα τα θαλασσινά, επειδή κάποια στιγμή ο πατέρας μου είχε πάει για ψάρεμα και είχε φέρει στο σπίτι καβούρια και γαρίδες, τα οποία μαγειρεύτηκαν ζωντανά. Και πάνω στο σοκ μου με όλο αυτό που αντίκρισα, έκοψα όλα τα θαλασσινά και επίσης και τα σαλιγκάρια. Ουσιαστικά έτσι ξεκίνησε.
Στη συνέχεια, στα 22 μου πήγα φαντάρος στο Ναυτικό. Το 2002-2003. Στο καράβι είχαμε ένα παιδί, τον Γιώργο, ο οποίος ήταν vegan, δεν έτρωγε ζωικά. Για κάποιον λόγο σταμάτησα και εγώ να καταναλώνω ζωικά κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αλλά μετά το τέλος της ξεκίνησα και πάλι να τρώω.
Με τα χρόνια, σταδιακά τα έκοψα τελείως και ξεκίνησα να ζω αποκλειστικά ως vegan. Μέσα μου λειτούργησε όλο αυτό επειδή είχα μια τεράστια αγάπη στα ζώα από πολύ μικρός. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσα να αντιληφθώ για ποιο λόγο κάποια ζώα τα τρώμε και κάποια άλλα δεν τα τρώμε.
Επίσης, αντιλήφθηκα ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο, δεν είμαστε εδώ για να παίρνουμε από τα υπόλοιπα όντα, να εκμεταλλευόμαστε την ύπαρξή τους.
Και πότε αυτό βγαίνει προς τα έξω; Πότε ξεκίνησες να μοιράζεσαι με τον κόσμο τις συνταγές σου;
Κάποια στιγμή, γύρω στο 2016, ξεκίνησα να ανεβάζω τα πιάτα μου στο Instagram. Χωρίς κάποια προσδοκία και χωρίς να είναι κάτι οργανωμένο.
Αν και δεν το περίμενα, είδα ότι αυτό έχει μεγάλο ανταπόκριση. Οπότε άρχισα να το κάνω λίγο πιο εντατικά, θέλοντας να δείξω στον κόσμο ότι οι vegan μπορούν να τρώνε καλά και να απολαμβάνουν το φαγητό.
Και κάποια στιγμή, το 2018 αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου site και να ανεβάζω εκεί τις συνταγές. Στις 9 Μαρτίου του 2019 ανέβηκε η πρώτη συνταγή. Οπότε, σε λίγες ημέρες το “Beets Me” κλείνει 5 χρόνια ζωής.
Και πότε έρχονται τα βίντεο;
Τα βίντεο ξεκίνησαν το 2019 πολύ δειλά και τον πρώτο χρόνο δεν έδειχνα καν ποιος είμαι. Όταν πήρα την απόφαση να ξεκινήσω το πρώτο βιβλίο, μια φίλη μου είπε ότι θα πρέπει να δείξω το ποιος είμαι. Ντρεπόμουν αφάνταστα, αλλά με τα χρόνια το ξεπέρασα…
Συχνά, τα vegan άτομα δέχονται υποτιμητικά σχόλια για την απόφασή τους να μην καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Εσύ πώς αντιμετωπίζεις τον χλευασμό;
Αρχικά, επειδή όντως δέχομαι πολύ συχνά ερωτήσεις πάνω σε αυτό, συνήθως η ερώτηση δεν είναι καν ερώτηση. Είναι επίθεση. Και σε αυτή τη στάση, εγώ λειτουργώ ως εξής: Κάθε άνθρωπος δικαιούται μια ειλικρινή απάντηση ώστε να κατανοήσει αυτό που ενδεχομένως ρωτάει να μάθει. Ακόμα κι αν η ερώτησή του είναι επιθετική ή ειρωνική.
Πάντα μα πάντα προσπαθώ να απαντώ, εξηγώντας για ποιους λόγους είμαι vegan, τι είναι αυτό που κάνω, τι πρεσβεύει ο βιγκανισμός και πώς ζω μέσα σε όλο αυτό. Προφανώς τις περισσότερες φορές δεν αλλάζει κάτι στη στάση του άλλου, αλλά εγώ θεωρώ πως οφείλω να το κάνω.
Αν δω, βέβαια, ότι δεν έχει κάποιο νόημα, απλά κόβω τη συζήτηση. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να ασχοληθώ περισσότερο. Είτε σε έχω απέναντί μου, είτε είσαι στα social media. Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο αν σε αυτόn τον διάλογο δεν με σέβεσαι.
Επίσης, μου κάνει φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως οι vegan τρώνε μόνο μαρούλια…
Το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Το “Βρόμικο” Αλλιώς από τις εκδόσεις Φυλάτος είναι μια συλλογή από “βρόμικες” συνταγές. Με αυτό το βιβλίο θέλησα να δείξω πως η vegan κουζίνα μπορεί να είναι εκτός από υγιεινή και τρομερά νόστιμη.
Και ερχόμαστε στην Τσικνοπέμπτη. Μια ημέρα του χρόνου κατά την οποία υπάρχει έντονη κατανάλωση κρέατος. Πώς βιώνεις αυτή την ημέρα;
Γενικά, η Τσικνοπέμπτη είναι για μένα μια ημέρα όπως όλες οι άλλες. Ποτέ δεν μου έκανε κάτι, ακόμη κι όταν κατανάλωνα ζωικά προϊόντα. Είναι μια κατάσταση πολύ δυσάρεστη και στενάχωρη, φυσικά, λόγω της μαζικής κατανάλωσης κρέατος.
Για αυτό, τη φετινή Τσικνοπέμπτη προτείνουμε vegan συνταγές, με τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν γευστικά πιάτα, χωρίς να πονέσει κανένα ζώο.
Εύκολα μπιφτέκια
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κούπα κιμά σόγιας
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σκόνη
- 3/4 της κούπας ζεστό νερό
- 1/2 κούπα βρώμη αλεσμένη στο μούλτι
- 2 κ.σ. σόγια σως
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. υγρό καπνό
- 1/2 κ.γ. μελάσα
- 1 κ.σ. διατροφική μαγιά
- 2 – 3 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, τη σκόνη σκόρδου και κρεμμυδιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ζεστό νερό ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά ώστε η σόγια να τραβήξει το νερό και να φουσκώσει.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ζυμώνουμε και με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Σχηματίζουμε μια μπάλα και μεταφέρουμε τον κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε να σφίξει.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι. Σχηματίζουμε 4 μπιφτέκια. Το μείγμα μας θα είναι λίγο μαλακό στην αρχή αλλά θα σφίξει περισσότερο όταν μπει στο τηγάνι. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα – περίπου 3 – 4 λεπτά από την κάθε μεριά.
Σουβλάκια από Κεμπάπ Σόγιας
Υλικά για 10 μερίδες
- 100 γρ κεμπάπ σόγιας (ξερό)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο + ¼ της κούπας
- 2 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. υγρο καπνό
- Το χυμό από ½ + ½ λεμόνι
- 1 κ.γ. ρίγανη + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ¼ κ.γ. σκόρδο σκόνη
- ¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Μια καλή πρέζα κύμινο
- 10 ξυλάκια για σουβλάκια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό προσθέτουμε το κεμπάπ σόγιας για 10 λεπτά ώστε να μουλιάσει. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε μαζί τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον υγρό καπνό και το χυμό του ½ λεμονιού. Σε ένα δεύτερο μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τη σόγια πιέζοντας την μέσα στη χούφτα μας μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά (προσοχή να μην καούμε!). Προσθέτουμε τη σόγια σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το μείγμα ελαιόλαδου-μουστάρδας. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ξανα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάει παντού το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη νύχτα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε μαζί το ¼ της κούπας ελαιόλαδο και το άλλο μισό χυμό του λεμονιού. Περνάμε το κεμπάπ στα ξυλάκια. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σουβλάκια με το λαδολέμονο και τα ψήνουμε σε σχάρα μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές. Ανα διαστήματα τα αλείφουμε με το λαδολέμονο για να μην στεγνώσουν. Όταν είναι έτοιμα πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Όσο περισσότερο μείνει το κεμπάπ στη μαρινάδα τόσο καλύτερη και πιο έντονη γεύση θα αποκτήσουν τα σουβλάκια μας.
Πικάντικο άλειμμα από κάσιους (Vegan τυροκαυτερή)
Υλικά για 10 μερίδες
- 120 γρ κάσιους ωμά
- 60 γρ αμύγδαλα ωμά
- 1/2 καυτερή πιπεριά
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
- 1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τους ξηρούς καρπούς. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη κρέμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό (1 κ.σ. τη φορα).
Plant based καρυδόπιτα
Υλικά για 9 μερίδες
- 1 κούπα φυτικό γάλα (χλιαρό)
- 3/4 της κούπας ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
- 1/2 κούπα ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας (ή σως μήλου γα μια oil free εκδοχή)
- 1/4 της κούπας κονιάκ
- 1 κ.γ. σόδα φαγητού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κούπα κοπανισμένα καρύδια
Υλικά για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
- 200 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό φυτικό γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και τα αδειάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα.
Σε ένα δεύτερο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε δόσεις το υγρό μείγμα μέσα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα διπλώνουμε μέσα στο μείγμα με αργές κινήσεις.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Λαδώνουμε ένα σκεύος για το φούρνο και αδειάζουμε μέσα στο μείγμα μας. Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Για να δούμε αν έγινε βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στην καρυδόπιτα και αν βγει στεγνή σημαίνει πως είναι έτοιμη.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση για 4 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Όταν είναι έτοιμη η καρυδόπιτα και αφού πέσει η θερμοκρασία της την κόβουμε σε 15 κομμάτια και την σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να πιει όλο το σιρόπι.
Μπορείτε να βρείτε τον Κωνσταντίνο Δήμουλα και το “Beets Me” στο YouTube, στο Instagram, στο Facebook και στο TikTok.