Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία υπό τον Αρχιμανδρίτη π. Γεδεών Βαρύτιμο αλλά και τον ιερατικό προϊστάμενο του Εθνικού Προσκυνήματος Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν, π. Ανδρέα Βυθούλκα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κω και εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
«Σήμερα, στέκομαι μπροστά σας προκειμένου, με μια καρδιά γεμάτη υπερηφάνεια και σεβασμό, να αναγνωρίσω και να τιμήσω την ένωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μόνο για να τιμήσουμε την πορεία του ελληνικού έθνους προς την ένωση, την ελευθερία και την δικαιοσύνη, αλλά και μια ευκαιρία για να επιδείξουμε την αμετάβλητη αγάπη και την διαχρονική ελπίδα που χαρακτηρίζει τους Ελληνες», ανέφερε π. Ανδρέας Βυθούλκας.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος αναφέρθηκε επίσης με θερμά λόγια στο ευρύτερο νόημα της επετείου αλλά και τη σημασία που έχει για όλους τους Ελληνες να είναι ενωμένοι ως έθνος.
«Αυτοί είναι Ελληνες, κάθε ένας εξ αυτών διάγει τον δικό του αγώνα, πόνο, ανησυχίες, ιδρώτα, αλλά έχουν εκπληρώσει αυτό που η ψυχή και η καρδιά τους επιθυμούσε, να είναι ενωμένοι ως μια Ελλάδα, μια μητέρα Ελλάδα. Να είστε πάντα άξιοι να συνεχίσετε να τιμάτε τους προγόνους σας», είπε ο π. Γεδεών.
Ο Νίκος Καρτάλης συντόνισε το πρόγραμμα, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και παρουσιάζοντας τους ομιλητές. Ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στον εορτασμό και επεσήμανε την παρουσία του Δρα Ιωάννη Αράπη, που εκπροσωπούσε την επιτροπή για την 200ή επέτειο της Σφαγής της Κάσου, του επίτιμου προέδρου του Ιδρύματος Αμοργού Νίκου Γαβαλά, του προέδρου του Ιδρύματος Αμοργού Νικήτα Θεολογίτη, του πρώην προέδρου της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά Θεόδωρου Παυλάκου, καθώς και των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσου Θεολόγου Τηλιακού και Γιώργου Ανδριώτη.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσου Μαρία Μαραγκού, στον χαιρετισμό της, τόνισε τη σημασία της ενοποίησης των Δωδεκανήσων και τον ρόλο που διαδραμάτισε η Διασπορά.
Από την πλευρά του, ο Δρ Ιωάννης Αράπης μίλησε για τις πολλές εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν στην Αθήνα, στην Κάσο και σε άλλα νησιά, για την επέτειο της 200ής επετείου της Σφαγής της Κάσου.
Στην δική της ομιλία, η Δρ Ειρήνη Γράψια, πρώην Προσωρινή Συντονίστρια Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε την ελληνική ταυτότητα των Δωδεκανήσων, η οποία τεκμηριώνεται ήδη από την αρχαιότητα.
Στη συνέχεια, τιμήθηκαν τρεις εκλεκτοί Δωδεκανήσιοι που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην κοινότητα. Ειδικότερα, τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Τιμολέων Κόκκινος από τη Νίσυρο, τον οποίο εκπροσώπησαν η κόρη και ο εγγονός του, ο Μανώλης Κασσώτης από την Κάρπαθο και ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου από τη Νίσυρο, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό διάσημα αποφθέγματα από τους αρχαίους Ελληνες που, όπως επεσήμανε, θα έπρεπε να αποκατασταθούν στα ελληνικά σχολεία επειδή ενθαρρύνουν τη νεολαία.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας και με μέλη από τις κοινότητες της Σύμης, της Νισύρου, της Κάσου και της Καλύμνου να αποδίδουν παραδοσιακούς χορούς φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες. Οι ταλαντούχοι μουσικοί Αναστάσιος Σιφούνιος και Αθανάσιος Καβουνίδης επίσης ερμήνευσαν παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια και όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στο χορό.
Πηγή: Της Ελένης Σακέλλη ekirikas.com