Τα ξημερώματα της Τετάρτης (13.04.2024) στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου έφτασαν 91 μετανάστες.,
Σύμφωνα με το Λιμενικό 28 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί, με τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Χανίων, σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά Χανίων.
Τα υπόλοιπα 63 άτομα παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και πρόκειται να μεταφερθούν στα Χανιά μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.
Για την παράνομη διακίνησή τους έγινε μια σύλληψη από το Λιμενικό και συγκεκριμένα ενός νεαρού ηλικίας 23 ετών.
«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» διαμηνύει σε όλους τους τόνους η δήμαρχος του ακριτικού νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη, που με ελάχιστα μέσα και προσωπικό καλείται να διαχειριστεί την συνεχή ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.
«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», δήλωσε φανερά προβληματισμένη η δήμαρχος κ. Στεφανάκη, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί», διερωτήθηκε.
Οι αριθμοί των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Γαύδο φθάνουν πια σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ η συχνότητα των αφίξεων κάνει τη δημοτική αρχή του ακριτικού νησιού να ζητά λύση εδώ και τώρα. Είκοσι έξι μετανάστες αιγυπτιακής καταγωγής αποβιβάστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Τρυπητή και από εκεί περπατώντας έφτασαν μέχρι τον οικισμό Κόρφος όπου έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους.
Άλλοι 65, Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους και επτά από το Μπαγκλαντές, εντοπίστηκαν χθες Τρίτη το πρωί στην Τρυπητή. Ανάμεσα τους μια μητέρα με τα τρία παιδιά της ηλικίας από τριών έως δέκα ετών καθώς και 23 ανήλικοι από 15 έως 17 ετών. Δεν διευκρινίζεται αν και οι ενενήντα ένας επέβαιναν στο ίδιο πλωτό ή αν έφτασαν με δύο διαφορετικά.
Λίλιαν Στεφανάκη: Αδύναμη η Γαύδος να ανταποκριθεί στις ροές
Στη Γαύδο ο μοναδικός στεγασμένος χώρος που μπορεί να διατεθεί για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων και που χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα ως λύση ανάγκης, είναι ακατάλληλος, ενώ είναι αμφίβολο αν μπορεί να εξασφαλιστεί και η σίτισή τους. Ο ένας και μοναδικός αστυνομικός υπάλληλος του νησιού έχει αναλάβει τη φύλαξη τους και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι που καλούνται να ρυθμίσουν την προσωρινή παραμονή των μεταναστών στη Γαύδο.
«Οι προμήθειες είναι περιορισμένες. Η αλήθεια είναι πως όλοι ξέρουμε πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η Γαύδος. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. Ο Δήμος Γαύδου έχει δυο τρεις ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το νησί. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με τους μετανάστες. Το μέλλον του νησιού, οι δημότες μας, όλα έχουν μείνει πίσω», εξήγησε η κ. Λίλιαν Στεφανάκη η οποία αναγνωρίζει πως για πρώτη φορά υπήρξε κινητικότητα από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, σημειώνει όμως πως στην πράξη δεν έχει γίνει το παραμικρό.
Η δήμαρχος έχει υποβάλλει αίτημα εδώ και καιρό για τοποθέτηση δύο λιμενικών υπαλλήλων στη Γαύδο και μάλιστα έχει παραχωρήσει δημοτικό χώρο για τη στέγαση τους. Πηγές ωστόσο από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, θεωρούν σχεδόν απίθανη μια τέτοια προοπτική, δεδομένου ότι ήδη οι ελλείψεις στους υφιστάμενους σταθμούς στη νότια Κρήτη είναι μεγάλες.
Σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης βρίσκονται και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη εξήγησε ότι οι διαδικασίες καταμέτρησης όπως και οι δικογραφίες, διενεργούνται με ταχύτατους ρυθμούς από τις λιμενικές αρχές των Χανίων, γεγονός που εξυπηρετεί στη μικρής διάρκειας παραμονή των μεταναστών στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Καλαθά, είτε στον σταθμό υποδοχής επισκεπτών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας.