Κάτοικοι στις περιοχές του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου δεν τολμούν να ανοίξουν παράθυρα, ενώ επαγγελματίες στην περιοχή βρίσκονται σε απόγνωση θέτοντας ζήτημα δημόσιας υγείας και ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα σε ψεκασμούς, καθώς δεν θέλουν να διανοηθούν τι θα συμβεί το καλοκαίρι και όσο θα ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, αν στο μεσοδιάστημα δεν έχουν ληφθεί μέτρα.
Η στάθμη των νερών της πλημμυρισμένης Κάρλας μπορεί να έχει μειωθεί, όμως τα λιμνάζοντα νερά έχουν δημιουργήσει συνθήκες που «ευνοούν» την ύπαρξη κουνουπιών, αλλά και τρωκτικών. Ο πληθυσμός τους σύμφωνα με τους κατοίκους έχει εκτιναχθεί, μετά τις πλημμύρες.
«Τα στάσιμα νερά σε μία τόσο μεγάλη έκταση είναι πραγματικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Α.Θ., επαγγελματίας από την περιοχή του Στεφανοβικείου, μεταφέροντας την αγωνία συναδέλφων του και όχι μόνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι φοβούνται πως μέχρι να αποστραγγιστεί η λίμνηυπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
«Δε φτάνει που οι περισσότεροι έχουν μείνει ανεπάγγελτοι αφού δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε και την επέλαση κουνουπιών και τρωκτικών. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα πριν φτάσουμε στο καλοκαίρι και η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη», προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως οι αρμόδιες αρχές πρέπει άμεσα να επιληφθούν του θέματος, καθώς ο πληθυσμός κουνουπιών και ποντικιών στις παρακάρλιες κοινότητες αυξήθηκε ανησυχητικά.
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του σχεδίου της στρατηγικής αντιμετώπισης των κουνουπιών η περιφέρεια Θεσσαλίας πριν από περίπου δύο εβδομάδες ανακοίνωσε πως μεριμνά για την υλοποίηση και τον προγραμματισμό δράσεων στους ακόλουθους άξονες:
Οι διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα συνεχίσουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να διενεργούν τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία δρομολογούνται να ξεκινήσουν στις αρχές της άνοιξης ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι πληθυσμοί των κουνουπιών.
Ως επιπλέον δράσεις προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και για την αντιμετώπιση πιθανών έκτακτων προβλημάτων που άπτονται των κουνουπιών, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, προτίθεται να υλοποιήσει για το 2024 συμπληρωματικές τοπικές δράσεις στις πλημμυρισμένες εκτάσεις των παρακάρλιων περιοχών και όπου αλλού απαιτηθεί.
Παράλληλα η περιφέρεια σχεδιάζει μια μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών με την ενσωμάτωση αυξημένης εντομολογικής και επιδημιολογικής επιτήρησης και ενιαίο επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Τέλος, το Υπουργείο Υγείας με νέα εγκύκλιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών και το σχέδιο δράσης για το 2024 καλεί τις περιφέρειες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης και να ορίσουν συντονιστές-επιβλέποντες για την υλοποίηση και επίβλεψή τους.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
taxydromos.gr