Ένας άνθρωπος συνυφασμένος με τη διεθνή αναγνώριση του Θεάτρου Πέτρας αποκλειστικά στο Money and Life.
Του Νεκτάριου Ντ. Χορμοβίτη
Στη σύγχρονη πραγματικότητα, η δέσμευση απέναντι στους δημότες μέσα από μια απαιτεί πρωτοβουλίες, στρατηγικό σχεδιασμό και συνεχή δέσμευση για την σωστή συνεργασία φορέων και πολιτών.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραθέτει ο κ. Νικόλαος Παπουτσάς αναφέρεται στους στόχους που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, αναδεικνύοντας τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους και την πόλη, ενώ επισημαίνει την επίτευξη θετικού ισολογισμού μέσα από προσπάθεια και αφοσίωση στον στόχο.
Πέραν της οικονομικής επιτυχίας, ο κ. Παπουτσάς εστιάζει στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, την επιτυχή λειτουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας και η ανάδειξη του θεάτρου ως διεθνούς σημείου αναφοράς αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεχούς ανάπτυξης και προώθησης πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ωστόσο, πέραν των επιτυχιών, ο κ. Παπουτσάς αναγνωρίζει τη συνεχή ανάγκη βελτίωσης και ανταπόκρισης στις επικείμενες προκλήσεις. Η ανάπτυξη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και η ανάγκη για στενότερη επικοινωνία και συνεργασία με την τοπική κοινωνία της Πετρούπολης θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες.
1.Κ. Παπουτσά, ποιοι είναι οι στόχοι οι οποίοι επετεύχθησαν επί των ημερών σας στη νευραλγική θέση του προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης;
Ο πρώτος και πολύ σημαντικός στόχος που επετεύχθη είναι να ανταποκρίνεται άμεσα η Δημοτική Επιχείρηση στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους προμηθευτές μας. Δεν ήταν έτσι πάντα, το καταφέραμε και αυτή η συνθήκη δημιούργησε σχέσεις εμπιστοσύνης, εκτίμησης και ασφάλειας. Επιπλέον, στόχος μου ήταν η Δημοτική Επιχείρηση να κλείνει τον ισολογισμό της θετικά, κι αυτό επετεύχθη με στρατηγικό σχεδιασμό και πολύ σκληρή εργασία δική μου, των συνεργατών μου και όλων των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Ο σκοπός μου δεν ήταν η κερδοφορία, αλλά η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Επιχείρησης ώστε να μπορεί ν’ ανταποκριθεί όχι μόνο στις τρέχουσες υποχρεώσεις και δραστηριότητές της, όχι μόνο στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, αλλά και στις τυχόν έκτακτες ανάγκες, οι οποίες προέκυψαν επί των ημερών μου και καλύφθηκαν.
Ως προς τις δραστηριότητες της Δημοτικής Επιχείρησης, στόχος μου ήταν η πραγματοποίηση επιτυχημένων σεζόν του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, η ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα του και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους Έλληνες καλλιτέχνες και τους κορυφαίους φορείς πολιτισμού της χώρας μας, η εξασφάλιση της λειτουργίας του Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η αγαστή συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Πετρούπολης, όπως επίσης και η ανάδειξη του Δημοτικού Αναψυκτήριου «Το Ποικίλο» ως ενός τόπου αναψυχής, ηρεμίας, και διασκέδασης, ένα φιλόξενο στέκι για κάθε πολίτη του λεκανοπεδίου της Αθήνας όλο τον χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι.
2.Κατά την εμπειρία σας, ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στην τοπική κοινωνία η ΔΗ.Κ.Ε.ΠΕ και ποιες ανάγκες καλείται να καλύψει;
Εφόσον η λειτουργία της ΔΗΚΕΠΕ αφορά το ευ ζην των πολιτών, τα οφέλη της αφορούν τις ανάγκες ψυχαγωγίας, αναψυχής, διασκέδασης των πολιτών. Η άνθιση του Φεστιβάλ και του Κινηματογράφου προσείλκυσαν θεατές από άλλες περιοχές, κι αυτός ο «πολιτιστικός τουρισμός» προσέφερε κέρδη στην τοπική αγορά. Επιπλέον, με τη μέριμνα για τη σωστή συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο πρώην λατομείο Γρηγορίου, όπου εδρεύει και το Δημοτικό Αναψυκτήριο «Το Ποικίλο», όλο και περισσότεροι πολίτες κάθε ηλικίας μάς επισκέπτονταν όχι μόνο για να αθληθούν αλλά και για να πάρουν ανάσες καθαρού αέρα και χαλάρωσης στο αναψυκτήριό μας. Με τα προγράμματα αθλητισμού που πραγματοποιήθηκαν δόθηκε η ευκαιρία σε πολύ κόσμο να ενισχύσει τη φυσική του κατάσταση, ενώ η πραγματοποίηση αθλητικών κατασκηνώσεων κάθε καλοκαίρι προσέφερε στα παιδιά της πόλης μας μια θερινή ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, με ασφάλεια, υπευθυνότητα και φροντίδα.
3.Πιστεύετε ότι υπάρχει ικανοποιητική αλληλεπίδραση του οργανισμού με την τοπική κοινωνία για τα κοινά ζητήματα ή χρειάζεται ακόμα δουλειά;
Πιστεύω ότι η σχέση αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία χτίζεται χρόνο με τον χρόνο και ενισχύεται εκ του αποτελέσματος. Προφανώς ήρθαμε κοντά στην κοινωνία, είχαμε διάθεση να ακούσουμε τις ανάγκες, τις ιδέες και τις προτάσεις των πολιτών, ανταποκριθήκαμε κατά το δυνατόν καλύτερα, ωστόσο υπάρχει πάντοτε δυνατότητα βελτίωσης αυτής της σχέσης. Σε κάθε περίπτωση επί των ημερών μου η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε με θέρμη και στήριξη στις δράσεις της Δημοτικής Επιχείρησης, κι αυτή ήταν για μένα μεγάλη ηθική ικανοποίηση.
4.Το θέατρο Πέτρας ιδιαίτερα την τελευταία τριετία έγινε διεθνώς σημείο αναφοράς μεγάλων εκδηλώσεων, πώς επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος; Υπήρχαν εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν;
Είμαστε υπερήφανοι για το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας και τη λειτουργία του κατά την περίοδο 2020-2023. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έπρεπε να εναρμονιστούμε στη δυσχερή περίσταση της πανδημίας, καταφέραμε να παρέχουμε ποιοτικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, πρώτα πρώτα με ασφάλεια αλλά και με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε. Θέλουμε ο επισκέπτης στο Φεστιβάλ μας να απολαμβάνει μια ολοκληρωμένη αισθητική εμπειρία να αισθάνεται πως τον σεβόμαστε από τη στιγμή που μπαίνει στο θέατρο έως την ώρα της αποχώρησης. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού, λάβαμε εξαιρετικές κριτικές από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, καταφέραμε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας με προτάσεις από ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα της καλλιτεχνικής παραγωγής, διευρύναμε τις σχέσεις του Φεστιβάλ με κορυφαίους φορείς Πολιτισμού της χώρας μας, φιλοξενήσαμε ξένα σχήματα με μεγάλη επιτυχία, ανταποκριθήκαμε σε δύσκολα project χωρίς κανένα πρόβλημα. Λειτουργούμε ως μία ομάδα, ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς είναι γνώστης και έμπειρος στη δουλειά του, κι αυτό συντέλεσε τα μέγιστα στο επιτυχημένο αποτέλεσμα. Εμπόδια υπήρξαν πολλά, αλλά τα αντιμετωπίσαμε με ομοψυχία, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.
5.Το έργο σας σύμφωνα και με τη γνώμη αρκετών συνδημοτών σας, είναι συνυφασμένο με το περιβάλλον και τη συνολική προσπάθεια. Όσον αφορά όραμα σας υπάρχουν δράσεις που επιβάλλεται να συνεχιστούν και άλλες που είχατε σχεδιάσει και βρίσκονται σε κάποια αναμονή;
Ναι, το περιβάλλον είναι στη σκέψη μου σε ό,τι αφορά τις δράσεις της ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ. Ασφαλώς και υπάρχουν δράσεις που θα ήθελα να πραγματοποιήσουμε. Έχω πολλά σχέδια στο μυαλό μου, και, ξέρετε, αυτό προκύπτει και από την καθημερινή μου επαφή με τους συνδημότες μας: αφουγκράζομαι τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και κινούμαι δημιουργικά για να τις ικανοποιήσω προσφέροντας και κάτι παραπάνω!
6.Ποιες ελλείψεις θεωρείτε ότι θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα όσον αφορά τον Δήμο; πχ δημοτικό ραδιόφωνο, πολιτιστικές υποδομές κ.λπ.
Όσο υπάρχει κοινωνική δραστηριότητα υπάρχουν ανάγκες. Ο 21ος αιώνας μας επεφύλασσε μία σκληρή δοκιμασία, την πανδημία, που υποχρέωσε την κοινωνία να εξοικειωθεί με τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να έχει στόχο τον άνθρωπο, να δημιουργεί προϋποθέσεις ομαδικής σύμπραξης τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Αθλητισμό. Το δημοτικό ραδιόφωνο ήταν ιδέα που ήρθε ως ανάγκη επικοινωνίας στην πανδημία. Τώρα μπορεί να αναδείξει τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των πολιτών και των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη, να ακουστούν όλες οι φωνές προκαλώντας ενδεχομένως και διαβουλεύσεις επάνω στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, και να προσφέρει ενημέρωση, ψυχαγωγία και συντροφιά.