Εγινε το Σάββατο 23 Μαρτίου η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης η οποία έφερε την λευτεριά στην Ελλάδα από τους Τούρκους. Η εκδήλωση έγινε με την πρωτοβουλία της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου και του 35ου Τμήματος της ΑΧΕΠΑ το οποίο ιδρύθηκε πριν από εκατό ακριβώς χρόνια, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του, Βασίλης Παπανικολάου, συνταξιούχος φυσικός επιστήμονας.
Η εκδήλωση φέτος έγινε στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου της Νάσουα λόγω έντονης κακοκαιρίας, χιονόπτωσης και αργότερα καταρρακτώδους βροχής. Επίσης εντός της αίθουσας τελέστηκε και το Τρισάγιο, από τον π. Παύλο Μπεμπή, το οποίο τελείται κατ’ έτος στο Ελληνικό Μνημείο που βρίσκεται στο Ελληνικό πάρκο της πόλης. Το μνημείο αναγέρθηκε από το τμήμα 35 της ΑΧΕΠΑ και είναι αφιερωμένο στους πρωτοπόρους μετανάστες που ήρθαν στην περιοχή και με αφοσίωση εργάστηκαν για το μέλλον των οικογενειών των, της πόλης που τους φιλοξένησε, της πολιτείας του Νιου Χαμσάϊρ και του Αμερικανικού έθνους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι ομογενείς μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας του Νιου Χαμσάϊρ, Ευσταθία Μπούρα και Λούης Γκιούρης, μέλη της ΑΧΕΠΑ και της Ελληνικής Ορθόδοξου Νεολαίας της κοινότητας (GOYA).
Αναγνώστηκε η επίσημη Προκήρυξη του δημάρχου της Νάσουα Τζιμ Ντόντσες (Jim Donches) , τον οποίον αντιπροσώπευσε η δημοτική σύμβουλος Πατρίσια Κλι (Patricia Klee)
Ο πρόεδρος του τμήματος 35 της ΑΧΕΠΑ Βασίλης Παπανικολάου ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης και ο οποίος έκανε ιστορική ανασκόπηση της ιστορίας από τους κλασικούς χρόνους μέχρι την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Ο κ. Παπανικολάου ανάμεσα στα άλλα είπε πως «την κλασσική περίοδο του Παρθενώνα, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, Αριστοφάνη και Αριστοτέλη ακολούθησε η περίοδος των Μακεδόνων του μεγάλου Αλεξάνδρου οποίος κατέκτησε μέχρι τα άκρα της τότε γνώστης υφηλίου διαδίδοντας τον Ελληνικό πολιτισμό.
Την Μακεδονική αυτοκρατορία ακολούθησαν οι Ρωμαίοι. Οι Έλληνες ποτέ δεν έχασαν την ελληνικότητα τους, τη γλώσσα τους, τα ήθη και έθιμα τους. Ανέκτησαν την ταυτότητα τους αναίμακτα».
Είπε ακόμα πως ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωσταντίνος ο Μέγας ίδρυσε την αυτοκρατορία της νέας Ρώμης με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη το έτος 330 μ.Χ. Θέσπισε ως επίσημη γλώσσα την ελληνική και ως επίσημη θρησκεία τον Χριστιανισμό επηρεασθείς από την μητέρα του Αγία Ελένη,.
Η νέα Ρώμη έλαβε το όνομα Βυζάντιον από την αρχαία ελληνική πόλη που βρισκόταν εκεί. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατέστη η κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού. Απλώθηκε από την Μαύρη Θάλασσα νοτίως μέχρι την Κύπρο και την μέση Ανατολή, μέρη της Ιταλίας και της Βορείου Αφρικής και περιλάμβανε ολόκληρη την περιοχή της σημερινής Τουρκίας.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διήρκεσε περίπου χίλια χρόνια και συνέβαλε στην διαμόρφωση του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος με οικουμενικές συνόδους συγγράμματα από τους Τρεις Ιεράρχες καθώς και δημιούργησε την εκκλησιαστική υμνολογία.
Οι αυτοκράτορες με την πάροδο του χρόνου αισθάνθηκαν ασφαλείς και δεν εκτίμησαν τον κίνδυνο από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι ήρθαν από την Ανατολή.
Η Κωνσταντινούπολη μετά μακρά πολιορκία το έτος 1453 υπέκυψε στους Τούρκους. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος δεν συμμορφώθηκε με εντολές των κατακτητών και απαγχονίσθηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου.
Ακολούθησαν περίπου 400 χρόνια δουλείας κατά τα οποία οι Έλληνες υπέστησαν καταπίεση, έχασαν περιουσίες, και δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον υπόλοιπο κόσμο στην Αναγέννηση, την επανάσταση των τεχνών, του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας των εξερευνήσεων».
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως «η επανάσταση του 21 δεν ήταν η πρώτη απόπειρα για την ελευθερία, όλες όμως υπήρξαν αποτυχίες. Χάρις όμως στην Φιλική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1814 οι Έλληνες απέκτησαν κύκλωμα επικοινωνίας και την συμπάθεια των τότε μεγάλων δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας, και Ρωσίας. Η επανάσταση ξεκίνησε από την ορεινή περιοχή της Ελλάδας που ευνοούσε ανταρτοπόλεμο λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους και των ακτών, μη ευνοϊκών για το τουρκικό ιππικό και το σύγχρονο στρατό τους. Ο αγώνας κράτησε περίπου εννέα χρόνια μέχρι την υπογραφή συμφωνίας για την ελευθερία της Ελλάδος.
Δεν ήταν όμως τέλος αυτό το τέλος. Η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι ανατολικές Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου και η βόρεια Ελλάδα προσαρτήθηκαν αργότερα. Περιοχές όμως όπως η Μικρασία, η Κωνσταντινούπολη κι άλλες περιοχές δυστυχώς δεν ανήκουν σήμερα στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια μία ομάδα ομογενών μετέβη στην πλατεία του δημαρχείου όπου υπό έντονη βροχή έκανε την έπαρση της σημαίας. Η τιμή φέτος είχε ανατεθεί στον διακεκριμένο ομογενή ιατρό Σαμ Κουτσουλάκο, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί και τον αντικατέστησαν τα παιδιά του Ευάγγελος και Χριστίνα.
Του Θεοδώρου Καλμούκου ekirikas.com