Την ημέρα της Πρωταπριλιάς, πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε ένα διασκεδαστικό έθιμο, κατά το οποίο αναπτύσσουν ψέματα ή δημιουργούν αστείες φάρσες με σκοπό να διασκεδάσουν ή να κοροϊδέψουν τους φίλους και την οικογένειά τους. Αυτό το έθιμο έχει ρίζες στην Ευρώπη και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή του.
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε αρκετούς αιώνες πριν και έχει διάφορες προέλευσεις. Μια από τις πιθανές εκδοχές που συνδέεται με την προέλευσή του είναι η αρχαία πρακτική των αρχαίων Ρωμαίων, οι οποίοι γιόρταζαν την “Hilaria” στις 25 Μαρτίου, μια γιορτή αφιερωμένη στον θεό της ζωής και της χαράς, τον Αττίς. Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής, οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες και παίζανε παιχνίδια ρόλων, ενώ οι διαφωνίες ήταν επιτρεπτές.
Μια από τις θεωρίες προέρχεται από τους Κέλτες, οι οποίοι όπως λέγεται, ήταν δεξιοί ψαράδες. Κατά την περίοδο του ψαρέματος, που ξεκινούσε την 1η Απριλίου, οι συνθήκες δεν ήταν πάντα ευνοϊκές, οπότε η “ψαριά” δεν ήταν πάντα επιτυχής. Για να μην ντρέπονται οι ψαράδες από την ανεπιτυχία τους, άρχισαν να λένε ψέματα για το πόσο μεγάλα ψάρια είχαν πιάσει, κάτι που στη συνέχεια μετατράπηκε σε έθιμο.
Μια άλλη θεωρία οδηγεί την προέλευση της Πρωταπριλιάς στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Σύμφωνα με αυτήν, πριν από το 1564, η Πρωτοχρονιά στη Γαλλία γιορταζόταν στις 1η Απριλίου. Όταν όμως η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου, υπήρξαν ορισμένοι που συνέχισαν να γιορτάζουν την παλιά ημερομηνία. Τα παιχνίδια και οι φάρσες που έκαναν οι αντίπαλοι τους εξελίχθηκαν σε ένα έθιμο.
Στην Ελλάδα, η Πρωταπριλιά έχει ενσωματωθεί στον πολιτισμό με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιες περιοχές πιστεύουν ότι οι πράξεις τους κατά την Πρωταπριλιά επηρεάζουν την τύχη τους για το υπόλοιπο του έτους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αν κάποιος πέσει θύμα, θα έχει κακή τύχη. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Θράκη, υπάρχουν ακόμα παραδόσεις όπως η συλλογή βρόχινου νερού για θεραπεία, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως η Άνδρος, τα ψέματα και οι φάρσες γίνονται την 1η του Μάρτη.