Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος ξενάγησε τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου στο χώρο του Μπλοκ 15, στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, παρουσία και της Αντιδημάρχου Παιδείας Ελένης Θερμού. Τους μαθητές καλωσόρισε και ο διοικητής του στρατοπέδου «Καραϊσκάκη Α» και ο διοικητής Ταξίαρχος κ. Βασιλειάδης.
Στο ξεκίνημα της ξενάγησης μια εκ των καθηγητών που πήραν αυτήν την πρωτοβουλία, η Πηνελόπη Μαστρογιάννη ανέφερε πως το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου είναι για την Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μαουτχάουζεν και τόνισε στα παιδιά πως το μάθημα που παίρνουμε από την ιστορία, είναι πως πρέπει να αντιστεκόμαστε.
Οι μαθητές εξερεύνησαν τους χώρους του μαρτυρικού Μπλοκ 15 και στην συνέχεια ο Μιχάλης Σελέκος τους εξιστόρησε τα όσα συνέβαιναν τότε αλλά και τα επίκαιρα διδάγματα για το σήμερα. Είπε πως από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου πέρασαν επί κατοχής περίπου 22.000 κρατούμενοι και πάνω από 2.500 από αυτούς εκτελέστηκαν. Το Μπλοκ 15 ήταν το κτήριο των μελλοθάνατων του στρατοπέδου, ενώ τα βασανιστήρια υπήρχαν σε καθημερινή βάση. Όπως υπογράμμισε, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των Ναζί κατακτητών ήταν να φοβίσουν και όσους ήταν έξω, ώστε να μην τολμούν να αντιστέκονται και να αγωνίζονται.
Ενημέρωσε τους μαθητές πως από το Μπλοκ 15 μεταφέρθηκαν στην Καισαριανή όπου και εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές κρατούμενοι την Πρωτομαγιά του 1944, ένας από τους οποίους ήταν και ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση των Γερμανών να μην εκτελεστεί και στη θέση του να μπει άλλος. Όπως είπε, παρά την κατοχή υπήρξαν απεργίες και κινητοποιήσεις προκειμένου να μην γίνουν οι εκτελέσεις (καθώς είχε μαθευτεί ότι θα γίνουν), αλλά και μετά από αυτές. Μετά τους 200 υπήρξαν
και άλλες μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων, όχι όμως τόσο μαζικές όσο την Πρωτομαγιά του 1944.
Δείτε ακόμη:afto_favicon
27 εκ. ευρώ στους δήμους για δράσεις πυροπροστασίας
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τους μαθητές των σχολείων του Χαϊδαρίου ώστε να μάθουν για το Μπλοκ 15 και την ιστορία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί – όπως είπε – ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά την ιστορία του αλλά να διδάσκεται από αυτήν και να αγωνίζεται, ώστε να μην γίνουν και πάλι εγκλήματα.
Στην ξενάγηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ελληνικού δικτύου «Φίλοι της Φύσης» Κώστας Φωτεινάκης, ο οποίος – μεταξύ άλλων – συνεχάρη τους καθηγητές για την πρωτοβουλία τους και τόνισε τη σημασία του να αποδοθεί ο χώρος στον Δήμο Χαϊδαρίου, ώστε να αξιοποιηθεί ως ένας χώρος ιστορικής μνήμης που θα μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί και να μάθει.
Ακολούθησαν στιγμές συγκλονιστικές και συγκινητικές, όπου μαθητές σε κύκλο διάβασαν σημειώματα που έγραψαν κρατούμενοι πριν εκτελεστούν, ενώ στην συνέχεια μαζί με τους καθηγητές τους τραγούδησαν το «Χαϊδάρι» και το «Επέσατε Θύματα».
Προτού αποχωρήσουν κατέθεσαν γαρίφαλα στην είσοδο του κτηρίου.