Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, όπως επίσης και η διαδικασία καθαυτή της επιστολικής ψηφοφορίας ενόψει Ευρωεκλογών, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του εκδότη-διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα», Ηρακλή Α. Διαματάρη, στη μηνιαία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Αστόρια.
Ο κ. Διαματάρης, ο οποίος προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γεώργιο Κίτσιο, και τον επίτιμο πρόεδρο, Γεώργιο Αλεξίου, στον κύκλο των καθιερωμένων ενημερωτικών ομιλιών, ευχαρίστησε, αρχικά, άπαντες για την πρόσκληση, κάνοντας ειδική αναφορά στα 109 χρόνια από την πρώτη έκδοση της εφημερίδας, που συμπληρώθηκαν στις 2 Απριλίου.
«Ευχαριστώ πολύ που με έχετε εδώ απόψε. Είναι μεγάλη τιμή που είμαι μαζί σας. Γιορτάσαμε τα 109 χρόνια από την ίδρυση του ‘Εθνικού Κήρυκα’. Θέλω να εκφράσω εκ μέρους όχι μόνο της οικογένειας Διαματάρη, αλλά σύσσωμης της οικογένειας του ‘Εθνικού Κήρυκα’, πόσο σας εκτιμούμε, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι χωρίς εσάς δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια μέρα όπως αυτή. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη, την αγάπη και μένουμε ενωμένοι έως τα… 200 χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κ. Διαματάρης.
Στη συνέχεια, ο εκδότης του «Ε.Κ.» έδωσε κάποια βασικά στοιχεία ως προς το διακύβευμα των Ευρωεκλογών και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως η ψήφος του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθότι θα καθορίσει τη σύνθεση και φυσιογνωμία του Ευρωκοινοβουλίου για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια κομβική περίοδο σε διεθνές επίπεδο.
«Αυτή τη στιγμή, καλούνται οι πολίτες να δώσουν εντολή με την ψήφο τους για την πορεία που θέλουν να χαράξει η Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη ισχυρή απέναντι στη Ρωσία; Θέλουν να ισχυροποιήσουν το ΝΑΤΟ; Θέλουν να κοιτάει ο καθένας μόνο την πατρίδα του; Αυτή τη στιγμή, τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ υπάρχει μια τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ακροαριστερά. Χάνουμε, δηλαδή, έδαφος από τις δυνάμεις του Κέντρου», τόνισε ο κ. Διαματάρης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
«Η ακροδεξιά αυτή τη στιγμή είναι δεύτερη δύναμη στη Γερμανία. Εχουμε δει το έργο τι γίνεται αν η ακροδεξιά ανεβαίνει τόσο στη Γερμανία. Το ίδιο ισχύει στη Γαλλία με την Μαρί Λεπέν. Η Ιταλία έχει εκλέξει την Τζόρτζια Μελόνι ενώ προς τα εκεί παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο», προσέθεσε ο Ηρακλής Διαματάρης, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρατηρείται μια πολιτική σταθερότητα την τελευταία πενταετία.
Στη συνέχεια, ο κ. Διαματάρης ανέλυσε τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, εστιάζοντας στο γεγονός πως αποτελεί μια κατάκτηση των αποδήμων, μετά από πολλούς αγώνες και υπό συνεχείς περιορισμούς.