Μάθετε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, αλλά και μυστικά που θα κάνουν τη διαφορά.
Δείτε παρακάτω:
Υλικά Συνταγής: Ένα λάχανο αφράτο και ελαφρύ
Για τη γέμιση
500 γραμ. κιμά ανάμεικτο αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. ρύζι για γεμιστά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
αλάτι
λευκό τριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ
4 κ.σ ελαιόλαδο
2 γεμάτες κ.σ αλεύρι
1 ½ φλ. ζεστό ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
ή γάλα
(1 κρόκο αυγού προαιρετικά)
1 λεμόνι ζουμερό
αλάτι
πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τους λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ, αφαιρώντας πρώτα το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10 -15′, να μαλακώσει ελαφρά.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
Βγάζουμε ένα-ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε το ντολμά.
Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε πάνω τους ντολμάδες τη σειρά, τον ένα κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αν έχουμε κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45′.
Για την κρέμα μπεσαμέλ με ή χωρίς αυγό
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε για 1-2′ ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε σταδιακά το βραστό ζωμό από τους ντολμάδες και αφήνουμε να πήξει κρέμα ανακατεύοντας. Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με σύρμα.
Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Βάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα σε σειρά σε πυρίμαχο, περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7′ σε δυνατό γκριλ, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Μπορούμε επίσης, να σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και απλά να περιχύσουμε με την πεντανόστιμη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε. Είναι το ίδιο νόστιμοι όπως και να τους κάνετε.
Πηγή: argiro.gr