Σε άκρατη κινδυνολογία, διανθισμένη με απειλές, επιδόθηκε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής (19:00) συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.
Ο εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα έχει θέσει ως στόχο του να ανατινάξει κάθε προσπάθεια ανατροπής της πορείας που έχει πάρει το Κυπριακό τα τελευταία χρόνια. Αρκούντως αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξή στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».
«Θα γίνουμε Γάζα»
Αρπάζοντας την ευκαιρία που του δόθηκε να μιλήσει στον βρετανικό Τύπο, ο Ερσίν Τατάρ δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει προβαίνοντας σε άκρως ανησυχητικές τοποθετήσεις. «Μια μικρή ανάφλεξη στο διαιρεμένο νησί θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση παρόμοια με αυτή στη Γάζα και την Ουκρανία», είπε και προειδοποίησε πως ένα λάθος ή μια παρεξήγηση μπορεί να προκαλέσει «βόμβα» ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
«Όλοι θα πρέπει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι. Αν ένας Τούρκος στρατιώτης δεχθεί πυροβολισμό, θα έχετε 10.000 στρατιώτες στο έδαφος Έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και η Τουρκία είναι μόλις 40 μίλια μακριά. Μια μικρή ανάφλεξη, αυτό είναι που φοβάται ο κόσμος. Δείτε τι συνέβη στη Γάζα. Και πριν από αυτό στην Ουκρανία. Πριν από αυτό στη Βοσνία», συμπληρώνει ο κατά την Telegraph «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ». Και συνέχισε:
«Δεν θέλουμε σύγκρουση και αυτοί (οι Ελληνοκύπριοι) δεν πρέπει να θέλουν σύγκρουση», βάζοντας στο κάδρο και την πτυχή του τουρισμού. Όπως είπε, «τους επισκέπτονται πέντε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο (την Κυπριακή Δημοκρατία), ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν σκάσει βόμβα, δεν θα έρθει ούτε ένας τουρίστας. Θα χρεοκοπήσουν».
«Η Τουρκία δεν δέχεται ενιαίο κράτος»
«Η Τουρκία δεν θα δεχτεί μια λύση ενός ενιαίου κράτους στην Κύπρο», σχολίασε ακολούθως ο κατοχικός ηγέτης, υποδεικνύοντας πως οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών βάσει του συμφωνημένου πλαισίου είναι «χάσιμο χρόνου» και «παρελθόν». Διερωτήθηκε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επανενωθεί αυτό το νησί μετά από τόσα χρόνια και απάντησε μόνος του πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, μιλώντας ξανά για τις δικές του… «πραγματικότητες».
Ο επικεφαλής του ψευδοκράτους ισχυρίστηκε στην Telegraph πως «η μόνη επιλογή τώρα είναι μια λύση δύο κρατών στην οποία η “ΤΔΒΚ” θα γίνει αποδεκτή ως ανεξάρτητο κράτος», προδίδοντας όσα προγραμματίζει να επαναλάβει κατά τη συνάντηση που θα είχε αργότερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Από το 1974 έχουμε δύο κράτη, δύο περιφέρειες, δύο κυρίαρχες δυνάμεις στην Κύπρο που ζουν δίπλα – δίπλα, συνυπάρχουν. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μια λύση δύο κρατών», επανέλαβε.
Για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ε. Τατάρ είπε πως είναι κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο, ωστόσο θεωρεί πως η ιδέα άρχισε να εδραιώνεται με τον καιρό. Μάλιστα υποστήριξε πως επίκειται σύντομα ενδεχόμενη αναγνώριση από τρεις χώρες: το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Συμπερασματικά ο δημοσιογράφος της Telegraph, που πήρε τη συνέντευξη αναφέρει στο κείμενό του πως «το Κυπριακό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δυσεπίλυτα διπλωματικά προβλήματα στον κόσμο, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης».
Συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στην πρώτη μέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Ε. Τατάρ είχε επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με την Μισέλ Σισόν, Bοηθό Υπουργό αρμόδια για τους διεθνείς οργανισμούς, και τον Τζόσουα Χακ, Aναπληρωτή Yφυπουργό αρμόδιο για τη Nότια Ευρώπη και τον Καύκασο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του, ο Ε. Τατάρ κατά τις συναντήσεις του αναφέρθηκε στο «όραμα» των Τουρκοκυπρίων και αξιολόγησε τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα επαφών της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Ο Κ. Εκπρόσωπος για τις δηλώσεις Τατάρ
Αυτό που θα αναμέναμε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα ήταν μια θετική τοποθέτηση ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη στην αγγλική «Daily Telegraph» ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτές δεν συμβάλλουν θετικά «και δεν προβάλλουν το μέλλον της κοινής μας πατρίδας».
Ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Τατάρ θα τηρήσει εποικοδομητική στάση κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα είχε αργότερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα αντικρίσει με θετική διάθεση το κάλεσμα του κ. Γκουτέρες για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που έχουν διακοπεί.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Προσωπική του Απεσταλμένη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση οριστικής λύσης του Κυπριακού.