Η ιστορία του sushi είναι πλούσια και αρχίζει περίπου πριν από 2000 χρόνια στην Ανατολική Ασία. Το sushi, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έχει εξελιχθεί από ένα αρχικά απλό φαγητό που ονομάζεται “narezushi” σε ένα πολύ πιο εκλεπτυσμένο και ποικίλο σύνολο γεύσεων και υλικών.
Το narezushi προέρχεται από την περιοχή του Νοτίου Ανατολικού Ασίας, όπου οι αλιείς το χρησιμοποιούσαν ως τρόπο να διατηρήσουν το ψάρι, αλατίζοντάς το και αφήνοντάς το να ζυμώνεται για αρκετό καιρό πριν το καταναλώσουν. Αυτή η μέθοδος επετράπει στο ψάρι να φυλάξει τη φρεσκάδα του, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει έναν πλούσιο, αλλά έντονο γεύση.
Το σημαντικό βήμα προς την εξέλιξη του sushi ήρθε όταν οι Ιάπωνες άρχισαν να προσθέτουν ξίδι στον ρύπο ρυζιού που συνόδευε το ψάρι. Το ξίδι αυτό δεν μόνο πρόσθετε ένα ξινό στοιχείο που ισορροπούσε τη γεύση, αλλά βοήθησε επίσης στη διατήρηση του ρυζιού και στην αποφυγή ασθενειών. Αυτή η πρακτική οδήγησε στη δημιουργία του “nigirizushi” (ή nigiri sushi), που αποτελείται από ένα κομμάτι ψαριού πάνω σε μια μικρή ποσότητα ρυζιού.
Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, το sushi αρχίζει να αναπτύσσεται σε μικρές γειτονιές μιας περιοχής στο Τόκιο, όπου οι παραγωγοί ψαριών έβγαλαν στον δρόμο τα κομμάτια ψαριού με κάποια ρύζι, και οι πελάτες τα έτρωγαν ως εναλλακτική λύση για το φαγητό τους. Από εκεί, η παράδοση του sushi διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ιαπωνία και, με την πάροδο του χρόνου, σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα, το sushi έχει γίνει ένα διεθνές φαινόμενο, με εκατοντάδες παραλλαγές και συνταγές, από τα παραδοσιακά nigiri και maki έως τα πιο σύγχρονα και πρωτότυπα όπως το sushi burrito και το sushi pizza. Ανεξαρτήτως της μορφής του, το sushi συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά παγκοσμίως, συνδυάζοντας γεύση, υγεία και τέχνη στην ιδανική ισορροπία.
Για τη συνταγή
Συστατικά:
4 πολύ μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες, καθαρισμένες
κραμβέλαιο, για το τηγάνισμα
1 φύλλο nori
½ φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι σούσι.
2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι, συν επιπλέον για διακόσμηση
1 σφιχτό ώριμο, αβοκάντο
αυγοτάραχο σολομού, για διακόσμηση
αγγούρι, για διακόσμηση
Βλαστάρια Φασολιών για διακόσμηση
Κρεμώδη μαγιονέζα για σούσι
τζίντζερ τουρσί
σάλτσα σόγιας για Sushi and Sashimi
wasabi, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Μείγμα Τεμπούρα
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε το κουρκούτι τεμπούρα ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου.
Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνετε μικρές τομές στις κάτω πλευρές των γαρίδων και, στη συνέχεια, περάστε μια οδοντογλυφίδα μέσα από κάθε γαρίδα (αυτά τα βήματα θα εμποδίσουν τις γαρίδες να κατσαρώσουν κατά το μαγείρεμα).
Γεμίστε ένα γουόκ ή μια κατσαρόλα με λάδι περίπου στο ένα τρίτο της χωρητικότητας.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Το λάδι είναι αρκετά ζεστό όταν μια ξύλινη κουτάλα βουτηγμένη στο λάδι σχηματίζει μικρές φυσαλίδες.
Δουλεύοντας σε παρτίδες, βουτήξτε τις γαρίδες στο κουρκούτι και στη συνέχεια, κρατώντας τις γαρίδες από την ουρά τοποθετήστε τις μέσα από στο λάδι και αφήστε τις να ψηθούν.
Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά.
Μεταφέρετε σε συρμάτινη σχάρα πάνω από δίσκο.
Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης σε ένα χαλάκι από μπαμπού.
Χρησιμοποιήστε βρεγμένα χέρια για να απλώσετε σταθερά και ομοιόμορφα 1/2 φλιτζάνι ρύζι σούσι στα δύο τρίτα της μεβράνης.
Σκορπίζουμε από πάνω το σουσάμι.
Τοποθετήστε ένα κομμάτι nori, με την γυαλιστερή πλευρά πάνω από το ρύζι.
Κόψτε το φύλλο nori που περισσεύει.
Αφαιρέστε τις οδοντογλυφίδες από τις γαρίδες. Τοποθετήστε τις γαρίδες, τοποθετώντας τις σε μια γραμμή, κατά μήκος του κάτω μέρους του φύλλου nori (φροντίστε να αφήσετε μια ουρά γαρίδας να κρέμεται από την άκρη για να είναι η ουρά του δράκου). Τυλίξτε απαλά για να κλείσει. Πιέστε τα χέρια σας κατά μήκος του χαλιού για να δημιουργήσετε ένα σταθερό και τακτοποιημένο ρολό. Ξετυλίξτε και μεταφέρετε σε επιφάνεια εργασίας.
Κόψτε ένα αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι. Ξεφλουδίστε απαλά το δέρμα και πετάξτε. Τοποθετήστε το μισό αβοκάντο, με στρογγυλεμένη πλευρά προς τα πάνω, σε μια επιφάνεια εργασίας. Χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε σε λεπτές φέτες σταυρωτά.
Πολύ απαλά, αερίστε τις φέτες μέχρι να ταιριάζουν με το μήκος του ρολού σούσι. Περάστε το μαχαίρι σας κάτω από το αβοκάντο για να το μεταφέρετε στο σούσι, περνώντας το απαλά από πάνω.
Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης πάνω από το αβοκάντο.
Πάρτε το πατάκι σας από μπαμπού και τοποθετήστε το πάνω από το πλαστικό και μετά πιέστε απαλά αλλά σταθερά το αβοκάντο πάνω στο ρύζι. Με το πλαστικό ακόμα επάνω, χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το ρολό σε 8 κομμάτια, σκουπίζοντας τη λεπίδα του μαχαιριού με ένα υγρό πανί ανάμεσα στις τομές.
Αφαιρέστε και πετάξτε την πλαστική μεμβράνη.
Τοποθετήστε το σούσι σε κυρτό σχήμα για να δημιουργήσετε το σώμα του δράκου. Προσθέστε δύο αυγοτάραχα σολομού για τα μάτια και προσθέστε ένα μαύρο σουσάμι σε κάθε αυγοτάραχο για τις κόρες των ματιών.
Για το frill του δράκου, κόψτε το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες και στη συνέχεια ξεβγάλετε τις λωρίδες για να σχηματίσετε ένα «frill».
Τοποθετήστε το σεντόνι πίσω από το πρώτο κομμάτι «dragon’s head».
Κόψτε ένα μικρό «χαμόγελο» από το αγγούρι και τοποθετήστε το στο κεφάλι του δράκου.
Προσθέστε φύτρα φασολιού για αυτιά. Πιέστε μικρές κουκκίδες μαγιονέζας πάνω στα «λέπια» του αβοκάντο.
Σερβίρετε με τζίντζερ τουρσί, σάλτσα σόγιας και wasabi.