Η σπανακόπιτα είναι η πίτα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και είναι συνώνυμη της ελληνικής κουζίνας, παρέα με το μουσακά, την ελληνική σαλάτα, το σουβλάκι και το τζατζίκι. Έχουμε φάει πολλές εκτελέσεις σπανακόπιτας σε σπιτικές κουζίνες, άλλες με σπιτικό φύλλο, άλλες με έτοιμο. Υποκλινόμαστε στη γνώση ανοίγματος σπιτικού φύλλου και κάνω κάθε προσπάθεια να σας δείξω πως ο καθένας μας μπορεί να ανοίξει φύλλο, έστω κι αν δεν έχει οικογενειακή παράδοση. Μόνο υπομονή θέλει στην αρχή και επιμονή στη συνέχεια.
Υλικά συνταγής
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 1½ κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
• 3 πράσα ψιλοκομμένα
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• 300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
• 3 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
• 5 αυγά
• 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα πράσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό ίσα να τα σκεπάζει, και τα αχνίζουμε μέχρι να πιούν το νερό τους. Προσθέτουμε 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (από το συνολικό της συνταγής) καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε για 5΄-6΄ να πιει όλα τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια. Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το γάλα. Περιχύνουμε τη σπανακόπιτα. Ψήνουμε στους 180οC σε αντιστάσεις για 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά. Mερίδες: 12 Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά