Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη διάθεση αίθουσας εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου σε ιδιώτη, εκφράζει τις τελευταίες ημέρες μία μερίδα γονέων, που διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους στο protothema.gr.
Από την πλευρά του, ο δήμος Ηρακλείου και η Σχολική Επιτροπή δηλώνουν πως είναι «καθόλα νόμιμη η διάθεση της αίθουσας του σχολείου», ενώ επισημαίνουν πως η στάση των γονέων εκπορεύεται από πολιτικά κίνητρα.
«Πρόκειται για μία αίθουσα εντός του σχολείου με είσοδο και εκτός σχολείου. Προορίζεται για θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις χειροτεχνίας και ό,τι άλλο. Ορισμένα απογεύματα χρησιμοποιούν το χώρο οι μητέρες των μαθητών για χορό», λέει ο κ. Γιώργος Χριστοφόρου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Προσθέτει δε τα εξής: «Δια της πλαγίας οδού, μάθαμε ότι υπήρχαν συζητήσεις και με τη διεύθυνση του σχολείου και με το δήμο, τη σχολική επιτροπή για να διατεθεί η αίθουσα εκδηλώσεων σε έναν αθλητικό σύλλογο ιδιωτικών συμφερόντων. Αν και έχουμε πάντα επικοινωνία μαζί τους για άλλα θέματα του σχολείου, δεν μας ενημέρωσε κανείς σχετικά. Η διεύθυνση του σχολείου – δεν γνωρίζουμε αν υπήρξαν πιέσεις – συμφώνησε. Και μάλιστα, ως αντάλλαγμα, δέχθηκε να κάνουν μάθημα στη σχολή αυτή δωρεάν τα παιδιά του σχολείου. 240 παιδιά να πάνε σ’ αυτή την αίθουσα… είναι αστείο». Ο κ. Χριστοφόρου καταγράφει τις ανησυχίες του μήπως μετά το συγκεκριμένο ‘ενοικιαστήριο’ του σχολείου, ακολουθήσουν κι άλλα. Αναρωτιέται ακόμη τί θα γίνεται στις περιπτώσεις, που στην αίθουσα θα χρειάζεται να αποθηκευθούν κάποια σκηνικά σχολικής παράστασης ή τα αντικείμενα για μία έκθεση των παιδιών. Θέτει, μάλιστα, το θέμα της βελτίωσης της αίθουσας με προσωπική εμπλοκή των γονέων: «Εμείς όταν πιέζουμε το δήμο ή κάνουμε παρεμβάσεις με τα δικά μας χρήματα, για να βελτιωθεί η αίθουσα, για ποιόν το κάνουμε; Για να έχει πιο ωραία αυλή ο ιδιώτης;».
Αμφισβητεί δε τις διαβεβαιώσεις της διεύθυνσης ότι όταν χρειαστεί το σχολείο να χρησιμοποιήσει την αίθουσα, θα είναι στη διάθεσή τους: «Η διεύθυνση του σχολείου είχε πει πως όποτε ζητάει το σχολείο την αίθουσα για κάποια χρήση, θα την έχει. Αυτό όμως είναι ανέφικτο. Φανταστείτε, να έχει κάνει πελατεία αυτός ο σύλλογος και να πάμε εμείς να ακυρώσουμε ένα μάθημα… δηλαδή, αυτό δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, να τσακωνόμαστε εμείς οι γονείς γιατί ζητήσατε την αίθουσα…τέτοια. Επίσης, φέτος, δεν θα γίνει γιορτή στο τέλος της χρονιάς».
Ποιες είναι οι ενέργειες των γονέων ενάντια στην απόφαση της παραχώρησης της αίθουσας σε ιδιώτη; Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοφόρου, «οι γονείς, είναι όλοι αντίθετοι με το να μπει ιδιώτης στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση συγκέντρωσης υπογραφών. Καλούμε τη σχολική διεύθυνση να αναθεωρήσει την έγκριση που έδωσε και να αναθεωρηθεί και η απόφαση του δήμου. Γιατί δεν πάει να νοικιάσει αλλού ο ιδιώτης;».
Από το δήμο Ηρακλείου, ο κ. Χρήστος Μαντζουράνης αποδίδει σε πολιτικά κίνητρα τις αντιδράσεις των γονέων. «Έχουμε τη συγκυρία, η ένωση γονέων της πόλης να κυριαρχείται από το ΚΚΕ – όλες οι δημοτικές παρατάξεις του ΚΚΕ σηκώνουν ψηλά τα θέματα παιδείας.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η παραχώρηση της αίθουσας του σχολείου είναι καθόλα νόμιμη: «Μετά το πέρας του ωραρίου, μπορεί ο κάθε δήμος να παραχωρήσει αίθουσες των σχολείων για χρήσεις από συλλόγους, φορείς. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει και η ανταποδοτικότητα, να μην χρεώνονται τα παιδιά, που θα κάνουν στο σύλλογο δραστηριότητες». Όπως, μάλιστα, προσθέτει «αυτό δεν συμβαίνει φέτος για πρώτη φορά. Η παραχώρηση αιθουσών του σχολείου μετά τη λήξη του ωραρίου, είναι καθόλα νόμιμη και έγκειται στην ευχέρεια του δήμου. Προϋπόθεση, η παραχώρηση να γίνεται για σκοπούς που εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρχει αλλοίωση του χώρου ή δυσλειτουργία του σχολείου. Το κάνει ο δήμος μας διαχρονικά σε πολλά σχολεία αλλά το ίδιο συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε όλους τους δήμους ανά την Ελλάδα. Να υπενθυμίσω, ότι στο δήμο Ηρακλείου Αττικής λειτουργούν 12 νηπιαγωγεία, 12 δημοτικά, 5 γυμνάσια και 4 λύκεια. Έχουμε και δύο Ειδικά Σχολεία – ένα Νηπιαγωγείο και ένα Δημοτικό. Σε λίγες μέρες, το 1ο δημοτικό Ηρακλείου, το έχουμε παραχωρήσει για μία ημέρα στο Σύλλογο Κρητικών για να κάνει ‘Γιορτή Χοχλιού’. Δεν μίλησε κανείς…».
Την ίδια στιγμή, διαβεβαιώνει από πλευράς δήμου ότι οι δραστηριότητες του σχολείου αποτελούν προτεραιότητα: «Προφανώς θα προηγηθούν οι δραστηριότητες του σχολείου. Τις ημέρες που θέλει το σχολείο να κάνει εκδηλώσεις, θα τις κάνει. Και πάντα θα προηγείται το σχολείο».
Πώς απαντά στις ανησυχίες των γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, κ.Βασίλης Στέφας: «Δεν είναι ακριβώς ‘ανησυχίες’ του συλλόγου γονέων αλλά μίας μικρής μερίδας αυτών. Αντιμετωπίζουμε σε πολλούς δήμους πρόβλημα με έλλειψη αθλητικών χώρων. Πρόθεση του δήμου είναι να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητικούς χώρους στα παιδιά, καθώς ο αθλητισμός συμβάλλει και στην καταπολέμηση της βίας κι όχι μόνο – κάθε παιδί που είναι σε μία αθλητική δραστηριότητα, δεν είναι στο τάμπλετ και στο κινητό ή όπου αλλού, ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες των γονέων όταν αυτές είναι ‘πραγματικές’ – και ο ίδιος υπήρξε επί 16 χρόνια πρόεδρος συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ενώ έχει θητεύσει ως πρόεδρος της ένωσης γονέων.
Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά περιστατικά, για την παραχώρηση της αίθουσας, ο κ. Στέφας αναφέρει: «Μας υποβλήθηκε αίτημα από έναν αθλητικό σύλλογο, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο δήμος Ηρακλείου διαθέτει ένα κλειστό γυμναστήριο αλλά πολλές αθλητικές ομάδες και συλλόγους, που δεν αφήνουν περιθώριο ούτε μίας ώρας στους δημότες. Έχουμε ήδη διαθέσει χώρους σε άλλα σχολεία, όπως κάνουν πολλοί δήμοι. Μάλιστα, στο ίδιο σχολείο, στο 2ο Δημοτικό Ηρακλείου, έχει ήδη διατεθεί χώρος σε άλλο αθλητικό σύλλογο. Αφού προηγήθηκε συνεννόηση με τη σχολική κοινότητα, παίρνουμε μία απόφαση στη Σχολική Επιτροπή ότι παραχωρείται μέχρι 30/6 η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου».
Σχετικά με το αν ένα σχολείο βάζει μέσα ιδιώτες, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου γονέων, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής σημειώνει: «Το αν ένας αθλητικός σύλλογος είναι ιδιώτης ή όχι, το έχει λύσει ο νόμος – δεν θα το λύσω εγώ. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για αθλητικό σύλλογο με το καταστατικό του, το μητρώο του στη γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με πανευρωπαϊκές διακρίσεις και συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κάνει και cheerleading, που είναι πλέον ολυμπιακό άθλημα. Τα ελέγξαμε όλα. Από πλευράς εξοπλισμού, δεν θα τοποθετηθεί τίποτε σταθερό στο χώρο. Κι ό,τι μπαίνει, θα αφαιρείται μετά το τέλος της προπόνησης. Ο σύλλογος θα έχει το χώρο κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και μετά τη λήξη των δραστηριοτήτων, είτε του σχολείου, είτε του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Είμαστε πολύ προσεκτικοί! Η προτεραιότητα βρίσκεται στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και στο σύλλογο των εκπαιδευτικών – δεν θα μπορούσε να έχει κανείς άλλος προτεραιότητα σε ένα σχολείο. Αλλά δυστυχώς, εδώ πρόκειται για τη συνηθισμένη μειοψηφία, η οποία καθορίζει τα πράγματα. Που κάθε φορά, βρίσκει ένα ερέθισμα για να κάνει ‘επαναστατική γυμναστική’».
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, ενημέρωσε τους γονείς πως πριν ληφθεί η απόφαση, έγινε επικοινωνία με το δήμο Πάτρας. «Ο δήμαρχος Πελετίδης, που προέρχεται από το ΚΚΕ, και που αποδεδειγμένα φροντίζει τη λαϊκή οικογένεια, έχει παραχωρήσει τα σχολεία του σε αρκετούς αθλητικούς συλλόγους. Εκεί δεν είναι ιδιώτες;».
Όσο για τη σχολική γιορτή στο τέλος του χρόνου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία σειρά από δράσεις, αντί της τυπικής εκδήλωσης. «Άλλωστε, οι καταληκτικές γιορτές γίνονται συνήθως στον προαύλιο χώρο του σχολείου και όχι μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων», υπογραμμίζει ο κ. Στέφας.
Από την πλευρά της η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Φωτεινή Παπαθανασίου, δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.
Τέλος, στο πλαίσιο της προαγωγής της ενασχόλησης των παιδιών με τον αθλητισμό και ελλείψει επαρκών αθλητικών χώρων, ο δήμος Ηρακλείου αναφέρει τα εξής: «Ως δήμος δρομολογούμε με την Περιφέρεια την κατασκευή 4 κλειστών γυμναστηρίων σε ισάριθμες αυλές σχολείων της πόλης μας. Δηλαδή, σε σχολεία που έχουν τεράστια αυλή, χωρίς να στερηθούν ανοιχτό χώρο, θα διαμορφώσουμε από ένα κλειστό γυμναστήριο το οποίο θα λύσει προβλήματα, όπως η έλλειψη αθλητικών χώρων, από την οποία πάσχουν οι αστικές περιοχές. Έχουμε πολλές ομάδες, αθλητικούς συλλόγους και λίγες υποδομές. Ο κόσμος δεν έχει που να αθληθεί», καταλήγουν.