Μπήκε και ο Μάης και μας φέρνει ζέστες. Εκεί που φοράγαμε ακόμα τα (βαριά) ανοιξιάτικα, αρχίσαμε να αναζητάμε κάτι πιο ελαφρύ. Και εδώ αρχίζει ο πανικός. Ναι, πανικός. Γιατί είχες προγραμματίσει να τα κάνεις όλα με ησυχία και με το πάσο σου, και ξαφνικά ακούς για κάτι 37άρια μέσα στη βδομάδα και παθαίνεις το πρώτο σοκ.
Τρεχάτε ποδαράκια μου. Το τριήμερο έκανα δουλειές, ανέβαζε-κατέβαζε χειμερινά-καλοκαιρινά .. και ότι ακολουθεί αυτή την ”ωραία” μετάβαση στο καλοκαίρι.
Μέσα σε αυτόν το χαμό είπα να δοκιμάσω και αυτή τη συνταγή για μια αλλαγή και μπορώ να πω πως άρεσε σε όλους.
Διάφορες εξηγήσεις δίνονται για το όνομα aυτού του πιάτου, προφανώς προέρχεται από κάποιο μέλος της μεγάλης και σημαντικής οικογένειας Stroganov, ίσως Alexander Grigorievich Stroganoff της Οδησσού ή το διπλωμάτη, Count Pavel Stroganov.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα είναι πολύ δημοφιλές πιάτο, με αρκετές διαφοροποιησεις από την αρχική συνταγή. Τα βασικά υλικά είναι το κρέας, κρεμμύδι, μανιτάρια και η κρεμώδης σάλτσα.
Πάμε να την δοκιμάσουμε..
Κεφτεδάκια Stroganoff
Υλικά
500 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (χωρισμένο στα δυο)
1 σκελίδα σκόρδο
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 κουτ. σούπας Worcestershire sause
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο (μισό για το κιμά, μισό για τη σάλτσα)
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 αυγό
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 φέτες ψωμιού μουλιασμένες
2 κουτ. σούπας γαλέτα
50 γρ. ξυνόγαλα
½ ποτηράκι του κρασιου λευκό κρασί
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
2 κούπες νερό
1 κύβο βοδινού
2 κουτ. σούπας αλεύρι
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους180 βαθμούς C.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το κιμά, το σκόρδο, το μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μισό άνηθο.
Προσθέτουμε το αυγό, το μουλιασμένο ψωμί (τη ψίχα), τη φρυγανιά, το ξυνόγαλα, τη Worcestershire sause, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Περίπου σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού (ή όπως θέλετε εσείς).
Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλά και βάζουμε τα κεφτεδάκια.
Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Εν τω μεταξύ, ξεκινάμε τη σάλτσα.
Πρώτα κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για περίπου 5-8 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζωμό (ζεστό νερό που έχουμε βάλει το κύβο βοδινού), την κρέμα γάλακτος, το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το φούρνο και τα προσθέτουμε στη σάλτσα μανιταριών.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο και μαϊντανό στη σάλτσα, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά ακόμα (αν δείτε ότι δεν έχει πολύ υγρό προσθέστε λίγο ζεστό νερό).
Σερβίρουμε με ρύζι.
Μικρά μυστικά:
– Η αρχική συνταγή είχε ένα πέρασμα από το τηγάνι τα κεφτεδάκια και μετά στο φούρνο. Είπα να παραλείψω το τηγάνισμα και τα έβαλα κατ’ ευθείαν στο φούρνο.
– Mπορείτε να βάλετε και σπιτικό ζωμό βοδινού ή ακόμα και λαχανικών.
– Αν δείτε ότι η σάλτσα είναι λίγη κατά το βράσιμο, προσθέστε λίγο ζεστό νερό.