Ενας ισχυρός σεισμός της τάξης των 6,4 ρίχτερ χτυπά τα Χανιά. Κτίρια καταρρέουν, σχολεία γκρεμίζονται, στο φαράγγι της Σαμαριάς σημειώνονται κατολισθήσεις και εγκλωβίζονται τουρίστες. Σήραγγα κλείνει και παγιδεύονται άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε ένα πρώτο σενάριο της μεγάλης άσκησης διαχείρισης κρίσης με την επωνυμία «Μίνωας» που ξεκινά σήμερα στην Κρήτη, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, στην οποία αναμένεται να εμπλακούν εκατοντάδες άνθρωποι και δεκάδες υπηρεσίες.
Στόχος της άσκησης που θα γίνει σε παράλληλο συντονισμό μεταξύ Αθήνας και Κρήτης είναι να μετρηθούν οι χρόνοι απόκρισης του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως να εντοπιστούν τα κενά και οι ελλείψεις, ώστε σε πραγματικές συνθήκες να μην υπάρχουν ερωτήσεις όπως ποιος πρέπει να κάνει τι, ποιος είναι υπεύθυνος για τι.
Οι κάτοικοι της Κρήτης θα λάβουν σήμερα και αύριο μηνύματα από το 112, που ξεκινούν με τη λέξη «ΑΣΚΗΣΗ» να επαναλαμβάνεται τρεις φορές, ώστε να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για πραγματικό γεγονός, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει την επόμενη μέρα, αύριο, να ακολουθεί δεύτερος, ισχυρότερος σεισμός στο Ηράκλειο, της τάξης των 7,3 ρίχτερ.
Στο πεδίο της άσκησης, θα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ευθύμης Λέκκας, ενώ τον γενικό συντονισμό της έχει από την Αθήνα ο ακαδημαϊκός- καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. Η άσκηση προετοιμάζεται εδώ και περίπου έξι μήνες και είναι η μεγαλύτερη που στην Ελλάδα από το 2011: Τότε, είχε γίνει η άσκηση «Ποσειδώνας» με σενάριο για σεισμό 8,5 ρίχτερ νότια της Κρήτης, που προκαλούσε τσουνάμι και είχαν πάρει μέρος δυνάμεις και από τη Γαλλία και την Κύπρο.
Ωστόσο, πέρα από τα δύο βασικά «γεγονότα» του σεναρίου της άσκησης, οι συντονιστές από την Αθήνα έχουν στόχο «να κάνουν δύσκολη τη ζωή» όσων θα «επιχειρούν» στην Κρήτη.
Η αποτίμηση της άσκησης θα γίνει την Τετάρτη, αν και ήδη έχουν αξιολογηθεί πολλά ζητήματα. Ο στόχος όμως της άσκησης, όπως λέει στο protothema.gr ο γενικός συντονιστής της, καθηγητής Κώστας Συνολάκης, είναι… να αποτύχει. «Η ιδέα είναι ότι η άσκηση πρέπει να αποτύχει, αφού ο στόχος είναι να εντοπίσουμε πού δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός, να εντοπίσουμε κενά και αδυναμίες. Για το σκοπό αυτό θα κάνουμε τη ζωή δύσκολη σ’ αυτούς που θα είναι στο πεδίο», τονίζει.