Η Γη ενάντια στο πλαστικό: Συλλογική δράση για ένα βιώσιμο μέλλον
Ηη 54η Ημέρα της Γης, που σηματοδοτείται στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο, φέτος είχε το επίκαιρο μήνυμα “Ο πλανήτης ενάντια στο πλαστικό”.
Η πρωτοβουλία αυτή, που υιοθετείται από το Earthday.org, θέτει ως στόχο τη δραστική μείωση της παραγωγής πλαστικού έως το 2040, με πρόβλεψη για 60% μείωση.
Η Ημέρα της Γης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας. Μέσα από πλήθος εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και ιταλικών πόλεων, στόχος είναι η εκπαίδευση των νέων γενιών στην προστασία του πλανήτη, του μοναδικού σπιτιού μας.
Η ρύπανση από πλαστικό αποτελεί μια ολοένα και αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον και την υγεία του πλανήτη μας. Τα πλαστικά απόβλητα μολύνουν θάλασσες, γη και αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο την άγρια φύση και βλάπτοντας την ανθρώπινη υγεία.
Είναι απαραίτητη η συλλογική δράση σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες οφείλουν να συνεργαστούν για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και τη μείωση της εξάρτησης από το πλαστικό.
Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας και ας δείξουμε ότι είμαστε #EarthDayReady για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του πλαστικού!
Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά:
- Μείωση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης: Προτιμήστε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες, παγούρια και δοχεία τροφίμων.
- Ανακύκλωση πλαστικού: Μάθετε για τις τοπικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και φροντίστε να διαχωρίζετε σωστά τα ανακυκλώσιμα υλικά.
- Υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων: Επιλέξτε προϊόντα από εταιρείες που δεσμεύονται για τη μείωση της χρήσης πλαστικού και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Μοιραστείτε τις γνώσεις σας με τους γύρω σας και ενθαρρύνετε τους άλλους να υιοθετήσουν βιώσιμες συνήθειες.
Η Ημέρα δημιουργήθηκε στις 22 Απριλίου 1970 με εντολή του γερουσιαστή των ΗΠΑ Gaylord Nelson. Ήδη πριν από 50 χρόνια, ήταν σαφές ότι υπήρχε ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη πρόταση για την καθιέρωση της ημέρας αυτής έγινε σε μια διάσκεψη της UNESCO το 1969 από έναν απλό ακτιβιστή. Έτσι, μετά τη διαδήλωση περισσότερων από 20 εκατομμυρίων Αμερικανών το 1970 για την υπεράσπιση της οικολογίας και κατά της ρύπανσης, έγινε σαφής η ανάγκη καθιέρωσης αυτής της σημαντικής στιγμής προβληματισμού. Το οικολογικό θέμα άρχισε από εκείνη τη στιγμή να ενδιαφέρει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτήν 193 χώρες.
Η UNICEF την Ημέρα της Γης φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη θέση των κοριτσιών και των εφήβων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ενώ η Ημέρα της Γης εστιάζει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό, η UNICEF υλοποιεί μια σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο “Κορίτσια, έφηβα παιδιά και κλιματική αλλαγή”.
Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη θέση που κατέχουν τα κορίτσια και οι έφηβοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η UNICEF παρουσιάζει διάφορες δράσεις σε όλη την Ιταλία, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση της συμμετοχής των νεαρών κοριτσιών και εφήβων στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για τα παιδιά και τους έφηβους στην Ιταλία:
- Το 2020, 6,1 εκατομμύρια ανήλικοι εκτέθηκαν σε υψηλό κίνδυνο καύσωνα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 9,7 εκατομμύρια έως το 2050, σε ένα σενάριο με πολύ υψηλές εκπομπές ρύπων.
- Το 2022, το 7,8% των ανηλίκων ζούσε σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο ρύπανσης από φυτοφάρμακα, με περίπου 298.000 παιδιά να εκτίθενται σε υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα υδατικής καταπόνησης.
Η UNICEF τονίζει την ανάγκη για άμεση δράση, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση των κοριτσιών και των εφήβων, ώστε να ηγηθούν της αλλαγής και να συμβάλλουν στην υλοποίηση βιώσιμων λύσεων.
Η πρωτοβουλία “Κορίτσια, έφηβα παιδιά και κλιματική αλλαγή” αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή των νεαρών κοριτσιών και εφήβων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Είναι ζωτικής σημασίας να ακούσουμε τις φωνές των κοριτσιών και των εφήβων και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις ιδέες τους για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Ας γίνουμε όλοι μέρος της λύσης και ας διασφαλίσουμε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας!