Οι τραγανές ψητές πατάτες είναι όντως ένα τέλειο συνοδευτικό για μεσημεριανό ή δείπνο, τόσο με κρέας όσο και με ψάρι. Η συνταγή που προτείνεις είναι όντως εύκολη και το αποτέλεσμα είναι πάντα νόστιμο.
Οι Τραγανές ψητές πατάτες είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και αγαπημένα συνοδευτικά πιάτα για πολλούς λόγους:
- Ευκολία: Η προετοιμασία τους είναι απλή και γρήγορη. Απλά κόψτε τις πατάτες, ρίξτε λίγο λάδι, αλάτι και τα αγαπημένα σας καρυκεύματα, και ψήστε τις στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Ποικιλία: Μπορείτε να τις φτιάξετε με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Προσθέστε μπαχαρικά όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο ή σκόνη σκόρδου για extra γεύση. Ρίξτε λίγη πάπρικα για καπνιστό άρωμα ή μουστάρδα για μια πικάντικη πινελιά.
- Συνοδευτικό για όλα: Ταιριάζουν με όλα τα κυρίως πιάτα, από κρέατα και ψάρια μέχρι ζυμαρικά και λαχανικά.
- Χορτοφαγικό: Οι ψητές πατάτες αποτελούν ένα εξαιρετικό χορτοφαγικό συνοδευτικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
- Οικονομικό: Οι πατάτες είναι ένα οικονομικό υλικό, ιδανικό για οικονομικά γεύματα.
Είτε ψάχνετε για ένα γρήγορο και εύκολο συνοδευτικό για την καθημερινή σας κουζίνα, είτε θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σε ένα γιορτινό τραπέζι, οι ψητές πατάτες είναι πάντα μια καλή επιλογή.
Για αυτή τη συνταγή, συνιστούμε σφιχτές κιτρινωπές πατάτες. Καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες, θα πρέπει να μουλιάσουν σε νερό για μισή ώρα και στη συνέχεια να γίνουν πουρές στο φούρνο με σκόρδο, μισό κρεμμύδι και ένα αρωματικό ψιλοκομμένο μείγμα βοτάνων.Το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο για να συνοδεύσει κύρια πιάτα με κρέας και ψάρι, αλλά και αυγά, τυρί και άλλα λαχανικά. Μαλακές πατάτες μέχρι τον πυρήνα, καλυμμένες με χρυσή κρούστα.Αν δεν έχετε όρεξη να ανοίξετε το φούρνο, μπορείτε να ετοιμάσετε τραγανές πατάτες στο τηγάνι ή καραμελωμένες πατάτες, οι τελευταίες είναι εναλλακτικές λύσεις, αλλά και πάλι νόστιμες. Αν, από την άλλη πλευρά, ψάχνετε ιδέες για ένα συνοδευτικό πιάτο πατάτας με δραματική εμφάνιση, η ψητή πατατόπιτα είναι η κατάλληλη για εσάς.
Πώς να προετοιμάσετε: Τραγανές πατάτες στο φούρνο
Συστατικά
500 γρ. πατάτες σφιχτές
1/2 κρεμμύδι
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
3-4 φύλλα φασκόμηλου
2 φύλλα δάφνης
3-4 κλαδάκια θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι σε νιφάδες
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για να φτιάξετε Τραγανές ψητές πατάτες φούρνου, πρέπει πρώτα να τις πλύνετε και να τις τρίψετε με μια μικρή βούρτσα για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα χώματος. Χωρίς να τις ξεφλουδίσετε, κόψτε τις στη μέση και κόψτε 3-4 κομμάτια από το καθένα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τοποθετήστε τις σφήνες πατάτας σε ένα μπολ με νερό και αφήστε τις να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Αυτό θα απελευθερώσει το περιττό άμυλο. Στη συνέχεια, στραγγίστε τις και στεγνώστε τις γρήγορα.
Πλύνετε το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι και ψιλοκόψτε τα. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά στις πατάτες και προσθέστε μια γενναιόδωρη δόση λαδιού.
Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και προσθέτετε τις δύο σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και το μισό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες.
Προσθέστε τις πατάτες και ψήστε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180/190° C, για περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια, συνεχίστε το ψήσιμο στη λειτουργία γκριλ για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια. Όταν ψηθούν, ψήστε τις τραγανές πατάτες φούρνου, αλατίστε και σερβίρετε.
Δοκιμάστε τις και πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις και συνδυασμούς για να βρείτε την τέλεια εκδοχή για εσάς!