Των Βασίλη Κουτσίλα, Θεοδώρου Καλμούκου, Χριστόδουλου Αθανασάτου
Μάχη μέχρι και το τελευταίο λεπτό δίνουν οι ανά τον Κόσμο σύλλογοι και οργανώσεις των αποδήμων Ελλήνων, προκειμένου να ενημερώσουν τους ομογενείς για την εγγραφή τους στην ειδική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου και να ψηφίσουν από τον τόπο της διαμονής τους.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι απόδημοι που έχουν ήδη εγγραφεί ξεπερνούν τους 30.000 και προέρχονται από 115 διαφορετικές χώρες.
Η πλατφόρμα δέχεται εγγραφές μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου και όσο περισσότεροι είναι οι εγγεγραμμένοι τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή του Απόδημου Ελληνισμού στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ο «Ε.Κ.» μίλησε με παράγοντες ομογενειακών συλλόγων από Αμερική και Ευρώπη οι οποίοι μοιράζονται τις σκέψεις τους αλλά και την εικόνα που έχουν από αυτή την πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να επιτρέψει στα παιδιά της να ψηφίσουν στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσω της επιστολικής ψήφου.
Για τον πρόεδρο της AHEPA Φρανκφούρτης στη Γερμανία, Νίκο Μίχο, είναι σημαντικό μέχρι τελευταία στιγμή να γίνει προσπάθεια να εγγραφούν απόδημοι στην πλατφόρμα της επιστολικής.
«Εμείς ως AHEPA αλλά και άλλοι ελληνικοί σύλλογοι στη Γερμανία ενημερώνουμε τα μέλη μας για την επιστολική ψήφο και μάλιστα εγώ ο ίδιος προσωπικά βοηθάω τους ηλικιωμένους και όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο για να κάνουν την εγγραφή».
Πάντως, ο κ. Μίχος έθιξε και ένα θέμα το οποίο αφορά όχι μόνο τους αποδήμους της Γερμανίας αλλά και όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο μάλλον θα έπρεπε να το έχει δει νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.
«Επειδή από τη Γερμανία πλέον εδώ και χρόνια οι Ελληνες δεν χρειάζονται το διαβατήριο για να ταξιδεύουν στην Ελλάδα πολλοί δεν το έχουν ανανεώσει και προκειμένου να εγγραφούν στην πλατφόρμα της επιστολικής για τους αποδήμους του εξωτερικού, όπου αυτό είναι απαραίτητο, δεν μπαίνουν στη γραφειοκρατική διαδικασία να το ανανεώσουν στις προξενικές αρχές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν».
Ως προς την κίνηση της κυβέρνησης να θεσπίσει την επιστολική ψήφο, ο κ. Μίχος την θεωρεί «πολύ καλή».
«Ηταν πάγιο αίτημα δικό μας να θεσπιστεί η επιστολική ψήφος, από το 1992 που προσωπικά ασχολούμαι με τα κοινά ζητούσαμε να μπορούμε να ψηφίζουμε από τη Γερμανία. Και όσοι μας επισκέπτονταν στη Φρανκφούρτη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μας έλεγαν ‘ναι’ και στο τέλος έκαναν πίσω. Πλέον είμαστε πανευτυχείς που μας δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουμε από τον τόπο της κατοικίας μας έστω στις Ευρωεκλογές και ευελπιστούμε να γίνει το ίδιο και στις εθνικές εκλογές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της κ. Ελένης Ραφαηλίδου, της προέδρου της ελληνικής κοινότητας του Βάιμπλιγκεν στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας.
«Μόνο θετικά θα μπορούσαμε να δούμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ψηφίζουμε από τον τόπο της διαμονής μας», λέει στον «Ε.Κ.», προσθέτοντας: «τόσα χρόνια δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί δεκάδες άλλες εθνικές κοινότητες στη Γερμανία μπορούσαν να ψηφίζουν στις εκλογές στις πατρίδες τους χωρίς να ταξιδεύουν σε αυτές και εμείς οι Ελληνες όχι».
Η ίδια απευθύνει σε όλα τα μέλη της εκεί κοινότητας κάλεσμα να εγγραφούν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. «Συμμετοχή για να έχουμε φωνή» είναι το σύνθημά μας, λέει στον «Ε.Κ.».
Για τον Κωνσταντίνο Φίζογλου, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας με έδρα τη Βιέννη «το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να δοθεί πολλά χρόνια νωρίτερα. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη συναντάμε το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου εδώ και δεκαετίες. Δεν πειράζει όμως, κοιτάζουμε μπροστά ελπίζοντας, ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί μόνο ένα μέρος της εξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Δημοκρατίας στη χώρα μας».
Την ίδια στιγμή, ο Θεόδωρος Καλμούκος από τη Βοστώνη μεταδίδει αντιπροσωπευτικά γνώμες ομογενών για την επιστολική ψήφο. Συγκεκριμένα, ο Δρ Νίκος Σαραντόπουλος, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της ομογενειακής τράπεζας της Μασαχουσέτης Community Credit Union λέει στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «η επιστολική ψήφος επί τέλους δίνει σε εμάς τους Έλληνες πολίτες που ζούμε εκτός της ελληνικής επικράτειας το δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας μέσω της ψήφου».
Τονίζει πως «είμαστε τόσο Ελληνες όσο και εκείνοι που ζουν στην Ελλάδα. Η άποψή μας έχει αξία και όραμα για το μέλλον σε μία εποχή που οι εχθροί μας προσπαθούν να αναθεωρήσουν τις ισορροπίες με δόλιους τρόπους. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ελεύθερη οικονομία, καθώς και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο. Η ψήφος μας έχει μεγάλη σημασία».
Ο Βασίλης Καυκάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, αναφέρει πως «η επιστολική ψήφος είναι επιτέλους γεγονός και θα βοηθήσει στην καλύτερη ενημέρωση, συνεργασία και υπευθυνότητα τόσο από τους ψηφοφόρους όσο και από το κράτος. Το θέμα με την επιστολική ψήφο το αρχίσαμε με την Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία το 1994 και μετά σε τοπικά Συνέδρια εδώ στις ΗΠΑ και Παγκόσμια Συνέδρια του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη».
Επισημαίνει ακόμα, πως «θεωρώ ότι ο σημερινός τρόπος ενημέρωσης των δικαιούχων είναι λίγος. Μόνο με τις προξενικές αρχές και διαφημιστικά σποτς δεν είναι αρκετά να ενημερωθούν και να παρακινηθούν οι Ελληνες και Ελληνίδες ψηφοφόροι με επιστολική ψήφο. Το ακούω αυτό από πολλούς ομογενείς. Πρέπει να γίνει καλύτερη προεργασία με τη συμμετοχή των οργανώσεων, συλλόγων και ομοσπονδιών. Από την άλλη μεριά, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού θα έχουν και απαιτήσεις από την Ελλάδα. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να ενισχύσει πρακτικά την Ομογένεια αφού θα υπάρχουν και απαιτήσεις για πολλά θέματα όπως πολιτιστικά, γλώσσας, ταυτότητας;».
Ο π. Ρωμανός Καράνος, καθηγητής της Εκκλησιαστικής Μουσικής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Μπρόκτον της Μασαχουσέτης, δηλώνει πως «νομίζω ότι είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, γιατί συνδέει περισσότερο την Ομογένεια με την πατρίδα και δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του κράτους για τον οικουμενικό Ελληνισμό. Είναι εξάλλου η εκπλήρωση μιας μακροχρόνιας επιθυμίας όλων μας. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποια ιδιαίτερη ενασχόληση των ομογενών, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, με τις εκλογές. Υποθέτω ότι αυτό θα αλλάξει, καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών».
Ο επιχειρηματίας, πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Ματθαίος, λέει πως «προσωπικά δεν υποστηρίζω την ψηφοφορία αυτή. Εάν όσοι από εμάς που είμαστε εγγεγραμμένοι στα κατά τόπους δημοτολόγια και θέλουμε να δώσουμε την ψήφο μας κανείς δεν μας στέρησε το δικαίωμα. Αλλά να επιβάλουμε στα παιδιά μας να ψηφίζουν σε κάτι για αυτά όπου είναι άγνωστο το θεωρώ άδικο και παράλογο. Οσον αφορά στην ανταπόκριση των ψηφοφόρων δεν νομίζω ότι είναι μεγάλη. Η δική μας η γενιά σιγά – σιγά φεύγει και δυστυχώς ό,τι συμβαίνει στα σωματεία και στις εκκλησίες, συμβαίνει και για το ενδιαφέρον της ψήφου. Κακά τα ψέματα, ο Ελληνισμός συρρικνώνεται ολοένα και λιγοστεύει. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα … Λυπάμαι.. Δυστυχώς».
Στον Χριστόδουλο Αθανασάτο μίλησε ο Γεώργιος Μεϊντάσης, μέλος Δ.Σ. AHEPA.
«Οι ομογενείς θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν. Οσον αφορά στην επιστολική ψήφο, όπου θα έχει ισχύ στις ευρωεκλογές, θεωρώ ότι θα πρέπει, εν συνέχεια, να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για να ασκείται και στις εθνικές εκλογές. Η ομογένεια στις ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες είναι σε φθίνουσα πορεία. Από τους σημερινούς Ελληνες της Αμερικής, 110.000 έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, στους οποίους ανήκω και εγώ προσωπικά. Θέλουμε να ασκούμε το δικαίωμα του εκλέγειν, ειδικά οι γηγενείς Ελληνες του εξωτερικού… Πρέπει όλοι να ασκήσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα και ας βρισκόμαστε εκτός Ελλάδος, για να εισακουστεί και η δικιά μας ‘φωνή’»!
Παρόμοιες και οι δηλώσεις του Πάνου Παπαδόπουλου – Σερέτη, προέδρου του Συλλόγου Πατρινών Νέας Υόρκης.
«Το θέμα της επιστολικής ψήφου έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί πριν πολλές δεκαετίες, όπως ισχύει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Δυστυχώς, στη χώρα μας, όπως συνέβη και με την ψήφο των Αποδήμων, έτσι και το θέμα της επιστολικής ψήφου είχε και έχει να κάνει μόνο με τα μικροπολιτικά συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης και των κομμάτων. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το δικαίωμα στην ψήφο πρέπει να το έχουν όλοι οι πολίτες χωρίς διακρίσεις και η επιστολική ψήφος δίνει αυτό το δικαίωμα και διευκολύνει άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα με κινητικές δυσκολίες, ηλικιωμένους, πολίτες σε ακριτικές περιοχές και ταξιδιώτες που για οποιαδήποτε λόγο την ημέρα των εκλογών είναι εκτός, όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις. Πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος είναι προς τη θετική κατεύθυνση και το ίδιο πρέπει να γίνει με το τέρας της γραφειοκρατίας που βασανίζει και ταλαιπωρεί τον Ελληνα πολίτη και αφήνει να διαιωνίζεται το λεγόμενο ‘γρηγορόσημο’ και το ρουσφέτι».