Η Μονεμβασιά είναι από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Κι αν πρέπει να διαλέξει μια εποχή, αυτή θα είναι η άνοιξη και σίγουρα το Πάσχα, όπου η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική, σε ένα σκηνικό εντελώς κινηματογραφικό. Από τις ελάχιστες κατοικημένες καστροπολιτείες στη χώρα, η Μονεμβασιά πάντα θα ασκεί την ακαταμάχητη γοητεία της σε όσους την επισκέπτονται. Γνωστή και ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής», αφού θυμίζει τον βράχο του Γιβραλτάρ σε μικρογραφία, εκτός από τη μαγευτική της αύρα, κουβαλάει και μία ένδοξη ιστορία. Ως φυσικό οχυρό και κατόπιν, ως στρατηγικό κάστρο, τη διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι και Ενετοί.
Νησί Κρανάη: Εκεί κρύφτηκε ένα από τα πιο παράνομα ζευγάρια της ιστορίας
Πώς πήρε το όνομά της η Μονεμβασιά
Πήρε το όνομά της από τις λέξεις «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μοναδική είσοδό της, δηλαδή. Και είναι μια από τις πιο προβεβλημένες πόλεις της Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας. Το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στο βράχο είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της, ενώ διασώζονται έως σήμερα κάποιες αμυντικές κατασκευές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.
Η παλιά πόλη της, γνωστή και ως Επάνω Κάστρο, είναι ένας εξαιρετικά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός και μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς. Η βόλτα στην Πάνω Πόλη με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει, καθώς η πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.
Το Πάσχα στην Μονεμβασιά
Σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η ατμόσφαιρα στην λακωνική Καστροπολιτεία, είναι κατανυκτική, ενώ τα έθιμα του Πάσχα, θα σας ενθουσιάσουν. Τη Μεγάλη Πέμπτη οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και στον ναό του Αγίου Νικολάου κορυφώνεται το Θείο Πάθος με την ανάγνωση των 12 ευαγγελίων.
Στη Μονεμβασιά τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται μία από τις ωραιότερες περιφορές του Επιταφίου στην Ελλάδα. Οι πιστοί ακολουθούν τον Επιτάφιο κρατώντας κεριά ενώ οι ψαλμωδίες αντηχούν στον μεγάλο βράχο δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα σπάνιας ηχητικής ομορφιάς, ενώ καΐκια με αναμμένα φαναράκια συνοδεύουν την πομπή από τη θάλασσα.
Το Μεγάλο Σάββατο όλοι οι δρόμοι οδηγούν την πλατεία με το Κανόνι και την Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Το βράδυ, η Μονεμβασιά γιορτάζει την Ανάσταση επίσης κατανυκτικά, δίχως εκκωφαντικές εκρήξεις από δυναμιτάκια, καθώς αυτά απαγορεύονται λόγω του ότι είναι ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.
Μετά το «Χριστός Ανέστη» κι ενώ το Πάσχα στη Μονεμβασιά φτάνει στην κορύφωσή του, οι επισκέπτες πηγαίνουν στις ταβέρνες για την παραδοσιακή μαγειρίτσα, ενώ πρέπει να δοκιμάσετε και τις ντόπιες νοστιμιές όπως οι γκόγκλες, δηλαδή χειροποίητα ζυμαρικά βρασμένα με βούτυρο τα οποία σερβίρονται μόνο με ντόπιο τυρί. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην τάπια της Χρυσαφίτισσας, με θέα στη θάλασσα, αναβιώνει το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα, ο οποίος εκρήγνυται σε πανηγυρικό κλίμα.
Τι δεν πρέπει να χάσετε στην Μονεμβασιά
Δε νοείται να βρεθείτε για Πάσχα στη Μονεμβασιά και να μην περάσετε από το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, με τις πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις. Βρίσκεται δίπλα από την είσοδο του κάστρου της και θα το αναγνωρίσετε από την προτομή του που αγναντεύει το Μυρτώο πέλαγος.
Αν θέλετε να κάνετε το μπάνιο σας, επιλέξτε το Πορτέλο που βρίσκεται στη νότια πλευρά των τειχών. Πρόκειται για ένα γραφικό λιμανάκι που λειτουργούσε παλιά ως λιμάνι ανεφοδιασμού του κάστρου και αποτελούσε το μοναδικό χώρο όπου έκαναν μπάνιο οι κάτοικοι. Άλλη επιλογή σε κοντινή απόσταση, είναι η παραλία Κάκαβος στα αριστερά της γέφυρας με φόντο το κάστρο.
Πώς θα πάτε οδικώς στη Μονεμβασιά
Απέχει από την Αθήνα περίπου 288 χλμ. Η συντομότερη διαδρομή είναι αυτή που ακολουθεί τον αυτοκινητόδρομο Α7 που περνά από την Κόρινθο και την Τρίπολη. Στην Τρίπολη παίρνετε την έξοδο για Σπάρτη. Μόλις φθάσετε παίρνετε τον περιφερειακό της Σπάρτης και ακολουθείτε τις ταμπέλες για Μονεμβασιά. Όταν μπείτε στη νέα πόλη της Μονεμβασιάς (Γέφυρα), συνεχίστε στον κεντρικό δρόμο και διασχίστε τη γέφυρα που οδηγεί στο Κάστρο. Η διαδρομή αυτή διαρκεί περίπου 3,5 ώρες.
Μια άλλη επιλογή είναι αμέσως μετά την Κόρινθο να ακολουθήσετε τη γραφική παραθαλάσσια διαδρομή που περνά από το Άργος, το Άστρος και το Λεωνίδιο και συνεχίζει περνώντας από τα παραδοσιακά ορεινά χωριά Κοσμάς και Γεράκι μέχρι να καταλήξει στον Βλαχιώτη, τους Μολάους και τελικά τη Μονεμβασιά. Αυτή η διαδρομή είναι αρκετά μακρύτερη και πιο κουραστική (περίπου 330 χλμ – 5 ώρες από την Αθήνα) αλλά, εάν έχετε χρόνο, αξίζει να την δοκιμάσετε.