Η λίμπιντο αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο της ζωής της γυναίκας. Εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ή κάποια ασθένεια μπορούν να παίξουν ρόλο, όπως και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αλλαγή διάθεσης, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την σeξουαλική διάθεση στις γυναίκες.
Η επιθυμία για σeξ είναι ένα αποτέλεσμα που βασίζεται σε πολλούς παράγοντες και επηρεάζει την οικειότητα, όπως η σωματική και συναισθηματική ευεξία, ο τρόπος ζωής, η σχέση ακόμα και οι πεποιθήσεις σας. Αν κάποια από αυτές τις παραμέτρους έχει πρόβλημα, τότε μπορεί να επηρεαστεί άμεσα η σeξουαλική σας επιθυμία.
Ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, φυσικών αλλαγών και φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες, όπως:
Σeξουαλικά προβλήματα. Εάν έχετε πόνο κατά τη διάρκεια του σeξ ή δεν μπορείτε να φτάσετε σε οpγασμό, είναι λογικό να έχετε μειωμένη επιθυμία για σeξ.
Ασθένειες. Πολλές μη σeξουαλικές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν τη σeξουαλική ορμή, όπως αρθρίτιδα, καρκίνος, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος και νευρολογικές ασθένειες.
Φάρμακα. Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά τα αντικαταθλιπτικά (αναστολείς σεροτονίνης) είναι γνωστό ότι μειώνουν τη σeξουαλική επιθυμία.
Τρόπος ζωής. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη σeξουαλική σας επιθυμία. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα, το οποίο μειώνει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα την ανεπαρκή διέγερση των σeξουαλικών οργάνων.
Χειρουργική επέμβαση. Κάθε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με το στήθος ή το γεννητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του σώματός σας, τη σeξουαλική λειτουργία και την επιθυμία σας για σeξ.
Κούραση. Η σωματική εξάντληση μπορεί να συμβάλει στη χαμηλή σeξουαλική επιθυμία. Η κόπωση από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να παίξει τον ίδιο ρόλο.
Υπάρχουν και οι ορμονικές αλλαγές οι οποίες αλλάζουν την επιθυμία για σeξ. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται στις ακόλουθες καταστάσεις:
Εμμηνόπαυση. Τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να μειώσει την λίμπιντο και να προκαλέσει αυξημένη ξηρασία στους κολπικούς ιστούς, με αποτέλεσμα το σeξ να είναι επώδυνο ή άβολο. Παρόλο που πολλές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν ικανοποιητικό σeξ κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά, μερικές βιώνουν μειωμένη λίμπιντο κατά τη διάρκεια αυτής της ορμονικής αλλαγής.
Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Οι ορμόνες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού και κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί μειώσουν την σeξουαλική ορμή. Η κόπωση, οι αλλαγές στην εικόνα του σώματος και οι πιέσεις της εγκυμοσύνης ή της φροντίδας ενός νέου μωρού μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αλλαγές στη σeξουαλική σας επιθυμία.
Μπορεί πάλι το πρόβλημα να είναι ψυχολογικό και να προέρχεται από τις παρακάτω αιτίες:
Προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη)
Άγχος (π.χ. για οικονομικούς ή εργασιακούς λόγους)
Κακή αυτο-εικόνα σώματος
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Ιστορικό σωματικής ή σeξουαλικής κακοποίησης
Προηγούμενες αρνητικές σeξουαλικές εμπειρίες
Τέλος, είναι τα προβλήματα στη σχέση σας. Το συναισθηματικό δέσιμο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να υπάρξει οικειότητα. Προβλήματα στη σχέση μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή σeξουαλική επιθυμία. Ένα μειωμένο ενδιαφέρον πάνω στον τομέα είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα συνεχιζόμενων προβλημάτων στη σχέση, όπως τα παρακάτω:
Έλλειψη σύνδεσης με τον σύντροφό σας
Ανεπίλυτες συγκρούσεις ή διαμάχες
Κακή επικοινωνία των σeξουαλικών αναγκών και προτιμήσεων
Προβλήματα εμπιστοσύνης
ΠΗΓΗ : e-daily