Ψάχνετε για μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο; Έχετε έρθει στο σωστό μέρος! Αυτή η συνταγή είναι απλή στην εκτέλεση, με υλικά που υπάρχουν εύκολα σε κάθε κουζίνα, και το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή πίτα γεμάτη με ζουμερό ζαμπόν και πλούσια τυριά.
Υλικά:
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150γρ. βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κυβάκια
- 150γρ. γιαούρτι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 1 αυγό, για το άλειμμα
- 300γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια
- 200γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 100γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
- 1/2 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το κρύο βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι να μοιάζει με χοντρό ψίχουλο.
- Ρίξτε το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε τη ζύμη για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη τροφίμων και αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ζαμπόν, το τυρί τσένταρ, τη φέτα, το κρεμμύδι (αν το χρησιμοποιείτε) και τον άνηθο (αν το χρησιμοποιείτε).
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Ανοίξτε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης σε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί σας. Στρώστε το φύλλο στο ταψί.
- Απλώστε τη γέμιση ζαμπόν και τυριού πάνω από τη ζύμη.
- Ανοίξτε το μικρότερο μέρος της ζύμης σε ένα φύλλο και καλύψτε την πίτα. Κλείστε καλά τις άκρες.
- Χτυπήστε το αυγό και αλείψτε την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήστε την πίτα για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την σερβίρετε.
Συμβουλές για την ζαμπονοτυρόπιτα :
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη γέμιση, όπως μανιτάρια, πιπεριές ή ντομάτα.
- Αν θέλετε μια πιο πικάντικη πίτα, προσθέστε λίγη πάπρικα καπνιστής ή μπούκοβο στη ζύμη.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με γάλα ή κρέμα γάλακτος.
- Αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη ζύμη για πίτα.
Καλή όρεξη!