Η ομελέτα με ψητές πατάτες είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα, ιδανικό για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η ευελιξία της συνταγής επιτρέπει την προσθήκη ποικίλων υλικών, προσαρμόζοντάς την στις γευστικές σας προτιμήσεις, η ομελέτα φούρνου με πατάτες αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους αναζητούν ένα πιο υγιεινό και γευστικό πιάτο.
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ομελέτα τηγανιού, η εκδοχή φούρνου ψήνεται, μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη λιπαρών. Επιπλέον, οι πατάτες ψήνονται μαζί με τα αυγά, προσθέτοντας υφή, γεύση και θρεπτικά συστατικά στο πιάτο.
Ακολουθούν μερικά από τα πλεονεκτήματα της ομελέτας φούρνου με πατάτες:
- Υγιεινή: Ψήνεται αντί να τηγανίζεται, μειώνοντας τα λιπαρά.
- Νόστιμη: Η γεύση των ψητών πατατών συνδυάζεται τέλεια με τα αυγά, δημιουργώντας ένα πλούσιο και γευστικό πιάτο.
- Εύκολη: Η προετοιμασία είναι απλή και γρήγορη, ιδανική για γεύματα της τελευταίας στιγμής.
- Ευέλικτη: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά της αρεσκείας σας, όπως μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι, τυρί ή λουκάνικα.
- Χορταστική: Οι πατάτες και τα αυγά αποτελούν συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατανθράκων, που σας κρατούν χορτάτους για ώρες.
Είτε ψάχνετε για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είτε θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο, η ομελέτα φούρνου με πατάτες είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: οι πατάτες σε φέτες πρώτα ξεπλένονται και στη συνέχεια ψήνονται σε ένα τηγάνι μαζί με τα αυγά και την παρμεζάνα. Αυτή η ψητή ομελέτα, που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο, είναι μαλακή και λεπτή στη γεύση, ιδανική για δεύτερο πιάτο ή ορεκτικό. Προσθέτοντας μερικούς κύβους τυριού τύπου Emmentaler και λίγο μαγειρεμένο ζαμπόν σε λωρίδες, γίνεται ένα εύκολο στη μεταφορά ενιαίο πιάτο για μια εκδρομή εκτός πόλης.
Οι ομελέτες είναι συχνά ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναχρησιμοποιήσετε τα υλικά που έχουν περισσέψει από άλλες παρασκευές.
Συστατικά
ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΌΡΜΑ ΔΙΑΜΈΤΡΟΥ 22 ΕΚΑΤΟΣΤΏΝ
600 γρ. πατάτες
4 αυγά
60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας γάλα
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι
μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο
Πώς να προετοιμάσετε: Ομελέτα με ψητές πατάτες
- Για να φτιάξετε την ομελέτα με ψητές πατάτες, ξεφλουδίστε πρώτα τις πατάτες. Τις πλένετε, τις στεγνώνετε και τις κόβετε σε λεπτές φέτες με μαχαίρι ή μαντολίνο. Μεταφέρετε τις σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τις με κρύο νερό και μαγειρέψτε τις για 10 λεπτά: πρέπει να μαλακώσουν λίγο, αλλά όχι πολύ. Στραγγίστε τις και αφήστε τις στην άκρη. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με 40 γρ. παρμεζάνα, το γάλα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέστε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές και ανακατέψτε πολύ απαλά μέχρι να καλυφθούν πλήρως, χωρίς να τις σπάσετε. Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα αρθρωτό ταψί διαμέτρου 22 εκατοστών, στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ισοπεδώστε ώστε οι φέτες να είναι όλες οριζόντιες και πασπαλίστε με την παρμεζάνα που κρατήσατε στην άκρη.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30 λεπτά και στη συνέχεια ροδίζετε για άλλα 5 λεπτά με το γκριλ πριν τα βγάλετε από το φούρνο. Σερβίρετε την ομελέτα πατάτας στο φούρνο ζεστή ή κρύα ανάλογα με τα γούστα σας.