Το Huia (Heteralocha acutirostris) ήταν ένα πανέμορφο πτηνό, ενδημικό στη Νέα Ζηλανδία, που δυστυχώς έχει εκλείψει. Φημιζόταν για το εντυπωσιακό του φτέρωμα, με τα αρσενικά να έχουν μαύρο σώμα και λευκή ουρά, ενώ τα θηλυκά είχαν καφέ σώμα και λευκή υποκοιλιά. Το Huia είχε επίσης ένα μακρύ, κυρτό ράμφος με έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, καθώς το ράμφος του αρσενικού ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό του θηλυκού. Αυτή η διαφορά στο μέγεθος του ράμφους επέτρεπε στο Huia να εκμεταλλευτεί μια μοναδική οικολογική θέση. Το μακρύ ράμφος του αρσενικού ήταν ιδανικό για να ψάχνει σε σαπισμένο ξύλο για προνύμφες και έντομα, ενώ το πιο κοντό ράμφος του θηλυκού ήταν ιδανικό για να πιάνει έντομα στην επιφάνεια του φλοιού.
Το Huia είχε μεγάλη πολιτιστική σημασία για τους Maori της Νέας Ζηλανδίας. Τα φτερά του ήταν πολύτιμα και χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μανδύων και άλλων κοσμημάτων που φορούσαν οι αρχηγοί και οι άνθρωποι υψηλής κοινωνικής θέσης. Το κυνήγι των Huia για τα φτερά τους, σε συνδυασμό με την απώλεια οικοτόπων από εισαγόμενα αρπακτικά όπως οι νυφίτσες και οι αρουραίοι, οδήγησε στην εξαφάνισή τους. Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός Huia έγινε το 1907, αν και υπήρχαν μη επιβεβαιωμένες αναφορές για θεάσεις έως και 30 χρόνια αργότερα.
Τον Μάιο του 2024, ένα μόνο φτερό Huia πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Ζηλανδία για την εκπληκτική τιμή των 28.417 δολαρίων ΗΠΑ. Αυτό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αξία και σημασία του Huia, ακόμα και αν δεν υπάρχουν πλέον στη φύση.
Το ακριβότερο φτερό στον κόσμο, ανήκει στο εξαφανισμένο πλέον πτηνό Huia της Νέας Ζηλανδίας, και πουλήθηκε σε δημοπρασία στις 22 Μαΐου 2024 για 28.417 δολάρια, ήτοι 26 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση για την αξία του φτερού ήταν περίπου 3.000 δολάρια, καθιστώντας την τελική τιμή πώλησης 450% υψηλότερη.
Η σπανιότητα του είδους, η πολιτιστική του σημασία για τους ιθαγενείς Maori και η άριστη κατάσταση διατήρησης του φτερού, συντέλεσαν στο να εκτοξευθεί η τιμή του σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Πλέον, το φτερό αποτελεί περιζήτητο κομμάτι για συλλέκτες και θεωρείται σύμβολο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.