Ξεκινά την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 στη Βοστώνη το δέκατο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το οποίο θα γίνει στους χώρους του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου. Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου. Είναι αφιερωμένο στο θέμα: «Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μερικές από τις θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής:
-Η διδασκαλία της Ελληνικής στο εξωτερικό. Τα ειδικά χαρακτηριστικά της διδασκαλίας της Ελληνικής στα σχολεία της Διασποράς.
-Η αντιμετώπιση του γλωσσικού λάθους από τους εκπαιδευτικούς. Τρόποι διαπραγμάτευσης των γλωσσικών και επικοινωνιακών λαθών των μαθητών.
-Καλές πρακτικές προσέλκυσης ενδιαφέροντος για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό για τους μαθητές της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων στο εξωτερικό.
-Φρεσκάροντας τα Ελληνικά. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της γνώσης του λεξιλογίου.
-Προώθηση συνεργασιών μεταξύ ελληνικών σχολείων της Διασποράς στην Αμερική με ελληνικά Πανεπιστήμια για την ανάπτυξη προγράμματος συνεργασίας και την προσφορά μαθημάτων ελληνικής γλώσσας από καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
-Βελτίωση της επικοινωνιακής προσέγγισης και επικοινωνιακής παρουσίας των εκπαιδευτικών, στην τάξη, στην κοινωνική ζωή, στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.
-Τρόποι αξιοποίησης της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
-Ο ρόλος και η προσφορά των εδρών και προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας στην Αμερική στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
Υπογραμμίζεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από 25 και πλέον ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και συγκεκριμένα από το Harvard University, University of Chicago, Boston University, Brown University, University of Picardie Jules Verne, University of Louvain, Hellenic College Holy Cross, Logos Kolegji Universitar, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Emmanuel College, Institute of Eastern Mediterranean Studies, Queens College, College Year in Athens, Kallinikeion Institute Hellenic College, Instituto de Letras, Rio de Janeiro University. Από την Ελλάδα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί/ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αιγαίου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή εκπαιδευτικών από τα ελληνικά ομογενειακά σχολεία. Δάσκαλοι και δασκάλες από απογευματινά κοινοτικά και ελληνόφωνα τσάρτερ (charter) σχολεία από την Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη (Holy Trinity Greek Orthodox Cathedral, Carmel, Indiana, Odyssey Charter School District, Delaware, «Σωκράτης-Δημοσθένης» Μόντρεαλ, Απογευματινό Σχολείο Αγίου Νεκταρίου Κοινότητας Αγίου Νεκταρίου, Ρόσλιντεϊλ Μασαχουσέτης, Apostle State School, London κ.ά.) θα παρουσιάσουν προτάσεις για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της θέσης της στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και προτάσεις για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτιστικής κληρονομιάς και ως ξένης γλώσσας. Κεντρική θα είναι η συμμετοχή του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ομιλία για τη συνδρομή του «Εθνικού Κήρυκα» στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική θα πραγματοποιήσει ομιλία ο κ. Θεόδωρος Καλμούκος.
Στο ανακοινωθέν αναγράφεται πως το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο σε όλη τη διαδρομή του, πέραν των ακαδημαϊκών του δράσεων, επιδιώκει να αφήνει πάντοτε ένα ευρύτερο πολιτιστικό αποτύπωμα. Φέτος, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μία σπάνια ακουστική εμπειρία που επιμελείται ο ηθοποιός κ. Τάσος Νούσιας. Μέσω της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη και με μία αφήγηση στο απόλυτο σκοτάδι, θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στη μοναδική κληρονομιά του παγκόσμιου Ελληνα δημιουργού. Καθόλη τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα λειτουργούν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο δύο εκθέσεις: έκθεση σχεδίων του καθηγητή και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξεν. Μπήτσικα («Αντι – ήρωες») και έκθεση γελοιογραφίας του σκιτσογράφου Στ. Σταυρόπουλου («Στάθης»: «Σκίτσα – Letters from Greece»). Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η ιστορία και η προσφορά της Εθνικής Πινακοθήκης από την πρόεδρο του Δ.Σ. Ολ. Μεντζαφού και τη διευθύντρια Σ. Τσιάρα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή του κ. J. Demetro (Ντεμέτρο), που υπηρέτησε ως πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Θα γίνει επίσκεψη στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αμερικής. Φιλοξενούμενοι του κ. Δρακούλη Μπεχράκη, οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στην Πτέρυγα Μπεχράκη του Μουσείου.
Επισημαίνεται ότι ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate in Linguistics του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, υπεύθυνη της μονάδας «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.