Νεκτάριος Ντ. Χορμοβίτης – Money and Life
Η κλιματική αλλαγή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές ζημίες και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Ως παγκόσμιο φαινόμενο, οι εκπομπές από μια χώρα επηρεάζουν όλες τις άλλες, συμβάλλοντας στη συσσώρευση θερμοπαγιδευτικών αερίων στην ατμόσφαιρα της Γης και οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να είναι σημαντικός για πολλές χώρες, με τα κράτη χαμηλού εισοδήματος να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αυτές οι χώρες θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τις μακροοικονομικές τους πολιτικές για να αντιμετωπίσουν συχνότερα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περιθωρίου για αποτελεσματική αντίδραση. Επιπλέον, η αναβάθμιση των υποδομών θα είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της οικονομικής τους ανθεκτικότητας.
Σε άλλες περιοχές, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι μη χρηματοπιστωτικοί τομείς κινδυνεύουν από κλιματικές ζημίες και από περιττά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αποθέματα άνθρακα που γίνονται μη οικονομικά βιώσιμα με την εφαρμογή της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η διαταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των εταιρικών ισολογισμών.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί διεθνή συνεργασία και προσαρμογή πολιτικών για να περιοριστούν οι οικονομικές της επιπτώσεις και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των κοινωνιών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κλιματική αλλαγή προκαλεί οικονομική ζημία με ρυθμό έξι φορές χειρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει τον παγκόσμιο πλούτο σε κλίμακα συγκρίσιμη με τα οικονομικά τέλη ενός συνεχιζόμενου, διαρκούς πολέμου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου οδηγεί σε μείωση του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 12%, μια εκτίμηση σημαντικά υψηλότερη από προηγούμενες αναλύσεις.
Καθώς ο κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του με την πράσινη μετάβαση, οι ηγέτες της βιομηχανίας παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να “το κάνει σωστά”. Ο πλανήτης έχει ήδη γνωρίσει αύξηση πάνω από 1 βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, και πολλοί επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν αύξηση 3 βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της συνεχιζόμενης χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι κατά 50% φτωχότεροι από ό,τι θα ήταν χωρίς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου προβλέπεται να προκαλέσει “απότομη μείωση της παραγωγής, του κεφαλαίου και της κατανάλωσης κατά περισσότερο από 50% μέχρι το 2100”, όπως αναφέρει ο Guardian. Αυτό το επίπεδο οικονομικών απωλειών είναι τόσο σοβαρό που παρομοιάζεται με την καταστροφή που προκαλεί ένας διαρκής πόλεμος.
Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, η προοπτική της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης είναι μεγάλη, αφήνοντας ενδεχομένως τους ανθρώπους σημαντικά φτωχότερους μέχρι το τέλος του αιώνα.