Χιλιάδες περιπτώσεις γονικών παροχών εντόπισε ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, οι οποίες, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, φαίνεται να έχουν παραβιασθεί οι όροι της νομοθεσίας αλλά και της εγκυκλίου που εξέδωσε η Αρχή. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν διαδοχικές γονικές παροχές σε διάστημα μικρότερο του εξάμηνου, παροχές σε χρήμα οι οποίες δεν πέρασαν από το πιστωτικό σύστημα, αλλά και περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 η κυβέρνηση νομοθέτησε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία. Η εξέλιξη αυτή ώθησε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω γονικής παροχής στα παιδιά τους, σε χρηματικές δωρεές ακόμα και σε μεταβίβαση μετοχών. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν και είναι η δωρεά ή γονική παροχή να γίνει μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε καμία περίπτωση με μετρητά.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν ακυρωθεί οι δωρεές και οι γονικές παροχές με τους φορολογούμενους να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ φόρου καθώς καταστρατηγήθηκαν οι όροι. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) για να βρουν το δίκιο τους, αλλά οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν καθώς δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις της νομοθεσίας.
Για παράδειγμα, η εφορία Παλλήνης καταλόγισε φόρο δωρεάς 6.666,66 ευρώ για δωρεά ποσού 66.666,66 ευρώ στον προσφεύγοντα από τον πατέρα του. Η εν λόγω δωρεά πραγματοποιήθηκε με κατάθεση μετρητών από τον δωρητή στις 30/03/2022, σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου-προσφεύγοντος για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Ο προσφεύγων, με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή, ζητά να ακυρωθεί ο φόρος που του καταλογίσθηκε προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η επίμαχη καταβολή έγινε σε μετρητά επειδή οι λογαριασμοί του πατέρα του είναι όλοι κατασχεμένοι από το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Προφανώς, η ΔΕΔ απέρριψε την αίτηση του προσφεύγοντος καλώντας τον να πληρώσει το ποσό που του καταλόγισε η εφορία.
Σε μία άλλη από τις χιλιάδες περιπτώσεις, φορολογούμενη (προσφεύγουσα), ζητά την ακύρωση του φόρου ύψους 10.000 ευρώ (αυτό σημαίνει ότι η χρηματική παροχή ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ) προβάλλοντας τους παρακάτω ισχυρισμούς:
– Η μητέρα της κατέθεσε μετρητά χρήματα κατευθείαν σε λογαριασμό της προσφεύγουσας διότι δεν γνώριζε ότι θα φορολογηθούν και εάν το γνώριζε θα τα κατέθετε πρώτα σε δικό της λογαριασμό και θα έκανε τραπεζική μεταφορά.
– Είναι άδικο να φορολογηθούν καθότι πρόκειται για γονική παροχή.
– Τα χρήματα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των γονέων της.
Επειδή, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι δεν υπήρξε μεταφορά χρημάτων από τη μητέρα της προς αυτήν μέσω τραπέζης, ρητή προϋπόθεση για την εφαρμογή του αφορολογήτου, η προσφυγή απορρίφθηκε.
Τα χρήματα στο στρώμα όπως φαίνεται χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις γονικές παρoχές και στις δωρεές, όπως επίσης και στις αγορές ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2021, όταν τέθηκε σε λειτουργία το myPROPERTY, πραγματοποιήθηκαν με μετρητά, εν µέρει ή εν όλω, περισσότερες από 84.000 πωλήσεις ακινήτων. Πλέον όλες αυτές οι υποθέσεις ελέγχονται σε βάθος και ήδη πραγματοποιούνται μαζικές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ.
Στο στόχαστρο λοιπόν της ΑΑΔΕ βρίσκονται:
Δηλώσεις διαδοχικών δωρεών όπως η περίπτωση που αδελφή έχει δωρίσει χρήματα στη μητέρα του και η μητέρα στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στον αδελφό. Με ενδιάμεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο. Για αυτήν, την “τριγωνική” συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονιό στο παιδί. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδερφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.
Χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές χωρίς να αποδεικνύεται η μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω τραπεζών. Στις περιπτώσεις αυτές χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.
Μεταφορά χρημάτων σε κοινό λογαριασμοί με τρίτο πρόσωπο. Εάν αποδειχθεί ότι το χρηματικό ποσό της γονικής παροχής / δωρεάς χρησιμοποιήθηκε όχι από το πρόσωπο που δικαιούται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αλλά από το τρίτο πρόσωπο τότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς 20% για δωρεοδόχους της Β’ κατηγορίας και 40% για τα πρόσωπα της Γ’ κατηγορίας.
Πηγή: Προκόπης Χατζηνικολάου/capital.gr