Αναταραχή επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού μετά την πτώχευση του γερμανικού τουριστικού κολοσσού FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη μετά από 41 χρόνια παρουσίας. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι για ντόμινο εξελίξεων.
Η πτώχευση του γερμανικού FTI έχει σημαντικές επιπτώσεις και για τη χώρα μας και τον τουρισμό της καθώς είναι ένας από τους tour operators που φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς – και όχι μόνο – τουρίστες στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα.
Η FTI GROUP, το τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Γερμανίας, μετά την Tui και την DER Touristik, κατέθεσε τη Δευτέρα (03.06.2024) αίτηση για να ενταχθεί στις πρόνοιες του γερμανικού πτωχευτικού δικαίου.
Η εξέλιξη έρχεται σε μία κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό περίοδο καθώς ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν του 2024.
Το χρονικό της κατάρρευσης
Η αίτησης πτώχευσης από τον τρίτο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πάροχο της Ευρώπης, κατατέθηκε χθες Δευτέρα μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή του με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.
Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.
Από σήμερα, τα ταξίδια θα ακυρωθούν ή θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εν μέρει, αναφέρει ο γερμανικός τύπος.
Η FTI GROUP, δήλωσε ότι η επωνυμία FTI Touristik επηρεάζεται άμεσα, αλλά ότι θα ακολουθήσουν δηλώσεις αφερεγγυότητας (πτωχεύσεις) και για άλλες εταιρείες του ομίλου.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί της Δευτέρας για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.
Η διοίκηση της FTI βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά την Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.
Η FTI Group με μία ματιά…
Με τα πολυάριθμα εμπορικά σήματα και τις θυγατρικές του, o όμιλος FTI GROUP κατέλαβε την 3η θέση ανάμεσα σε όλους τους tour operator στην Ευρώπη.
Η FTI Group έχει έδρα το Μόναχο, θυγατρικές στην Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και απασχολεί περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.
Στον όμιλο ανήκουν η FTI Touristik, ο πάροχος last minute κρατήσεων 5vorFlug, το πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων Drive FTI, η εταιρεία διαχείρισης προορισμών Meeting Point International που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 τοποθεσίες παγκοσμίως και ο tour operator ειδικών προσφορών BigXtra.
Στη θυγατρική της Meeting Point Hotels, ανήκουν οι ξενοδοχειακές αλυσίδες Labranda Hotels & Resorts, Design Plus Hotels, Kairaba Hotels & Resorts, Lemon & Soul Club Sei.
Περίπου 10.000 συνεργαζόμενες εταιρείες πωλούν προϊόντα FTI σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Επίσης διαθέτει το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι ταξιδιωτικών αγορών της Ευρώπης sonnenklar.TV και την ηλεκτρονική πλατφόρμα B2B Youtravel.
Το Consolidator FTI είναι υπεύθυνο για την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων.
Στην Αυστρία, η FTI Touristik έχει υποκατάστημα στο Λιντς ενώ η FTI Touristik AG, βρίσκεται στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Ο γαλλικός tour operator FTI Voyages είναι μέλος του ομίλου FTI GROUP από το 2012. Ο όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στην Ολλανδία με την FTI Reizen από το 2016. Τα συνολικά επτά κέντρα εξυπηρέτησης διεκπεραιώνουν πολυάριθμες κρατήσεις από τον όμιλο FTI GROUP, αλλά και εξωτερικούς πελάτες.
Το 2016 ο όμιλος εισήλθε στην ολλανδική αγορά με την FTI Reizen. Επτά κέντρα εξυπηρέτησης διεκπεραιώνουν κρατήσεις από τον Όμιλο FTI GROUP και εξωτερικούς πελάτες.
Ο επιχειρηματίας Dietmar Gunz ίδρυσε το Frosch Touristik International (FTI) το 1983 ως ταξιδιωτική εταιρεία στη Γερμανία για τη Μάλτα ως πρώτο προορισμό.
Το 1989, η FTI εξαγόρασε τις μετοχές της CA Ferntouristik GmbH, ενός γερμανικού ταξιδιωτικού πράκτορα μεγάλων αποστάσεων και σιγά σιγά η εταιρεία επεκτεινόταν.
Το 2000 Gunz πούλησε τον όμιλο στη βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Airtours αλλά η εξαγορά δεν απέδωσε λόγω της οικονομικής κρίσης και των υψηλών ζημιών εκκίνησης το 2001/2002.
Το 2003 ο Gunz αγόρασε ξανά τον όμιλο FTI και το έβαλε ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η FTI ήταν μεγάλος νικητής του 2019 στην αγορά των γερμανικών ταξιδιωτικών οργανισμών, καθώς βρέθηκε στην 4η θέση, με αύξηση του κύκλου εργασιών 10,3% στα 3,2 δισεκατ. ευρώ και στην πραγματικότητα στην 3η μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook.
Τον Απρίλιο του 2020 πούλησε το πλειοψηφικό του μερίδιο (75,1%) στην FTI Group στον Αιγύπτιο επενδυτή Samih Sawiris.
Στις αρχές του 2021, ο ιδρυτής Dietmar Gunz αποσύρθηκε από την επιχειρησιακή διαχείριση και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ralph Schiller.
Μετά από μια τυπική για τον κλάδο ύφεση κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19, ο όμιλος επέστρεψε σε πωλήσεις ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το οικονομικό έτος 2022/23 και απέφερε κέρδη διψήφιων εκατομμυρίων.
Τον Ιούλιο του 2023, ο Karl Markgraf ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τον Ralph Schiller, ο οποίος μετακινήθηκε στο εποπτικό συμβούλιο ως αντιπρόεδρος.
Τα προβλήματα που οδήγησαν στο κανόνι
Η FTI είναι εδώ και καιρό αμφιλεγόμενη ως προς την τιμολογιακή της πολιτική. Η εταιρεία επεκτάθηκε έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα κυρίως επειδή στηρίχθηκε σε πολύ σφιχτά τιμολογημένες προσφορές διακοπών που μόλις μετά βίας απέφεραν κέρδη. Το μέλλον της φαινόταν ασφαλές, καθώς είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατ. ευρώ που έλαβε από την UniCredit.
Τον Απρίλιο του 2024 η διάσωση της εταιρείας φαινόταν ακόμη πιθανή, καθώς η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares, μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια.
Ο Karl Markgraf, Διευθύνων Σύμβουλος της FTI GROUP, είχε δηλώσει τότε:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας με την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Certares. Η Certares είναι ένας κορυφαίος επενδυτής στον παγκόσμιο τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.
Με την υποστήριξη της Certares και την εκτεταμένη εμπειρία της στον τομέα και τα κεφάλαια που παρέχει η κοινοπραξία, η FTI είναι σε μοναδική θέση για μελλοντική ανάπτυξη και κερδοφορία, η οποία ωφελεί όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των εμπορικών εταίρων και των εργαζομένων μας.
Δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε το επόμενο κεφάλαιο της επιτυχίας μας και να εδραιώσουμε περαιτέρω τη θέση μας ως κορυφαίος παίκτης στον γερμανικό και ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα».
Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.
Η FTI βρέθηκε με ένα χρέος που ανέρχεται σε διψήφιο ποσό εκατομμυρίων.
Φήμες ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι το αμερικανικό fund ήθελε να αποχωρήσει από τη συμφωνία, επειδή το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να συμφωνήσει σε κούρεμα, δηλαδή μερική διαγραφή του χρέους.
Κύκλοι του FTI Group λένε τώρα ότι η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Certares εξακολουθεί να θέλει τη συμφωνία και απλώς περιμένει επίσημες εγκρίσεις.
Μέχρι όμως ολοκληρωθούν, o τουριστικός κολοσσός δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη της, οπότε την Δευτέρα άρχισε η διαδικασία της πτώχευσης.
Τώρα είναι η σειρά του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης, το οποίο ιδρύθηκε το 2021 να επέμβει.
Εάν ένας ταξιδιωτικός πάροχος χρεοκοπήσει, υποτίθεται ότι το Ταμείο θα φροντίσει για την επιστροφή των προκαταβολών των πελατών, εάν είναι απαραίτητο για τον επαναπατρισμό των τουριστών.
Το ταμείο, που οργανώθηκε από τη γερμανική τουριστική βιομηχανία και εποπτεύεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ιδρύθηκε μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook τον Σεπτέμβριο του 2019.
7.500 ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα
Σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI.
Το γραφείο του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στη Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει.
Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια.
Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.
Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδίων.
Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά σχεδόν 2 εκατ. ευρώ από πέρυσι.