Το ζήτημα του υπερτουρισμού είναι μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σε αυτή τη συνέντευξη, έχουμε το προνόμιο να μιλήσουμε με την κ. Έλενα Κουντουρά, διακεκριμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδος.
Κατά τη θητεία της κ. Κουντουρά από το 2015 έως το 2019 σημειώθηκε πρωτοφανής ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με τον τομέα να σημειώνει ιστορικά ρεκόρ σε διεθνείς αφίξεις, επενδύσεις και έσοδα. Οι πολιτικές της όχι μόνο ενίσχυσαν την ελληνική οικονομία σε περιόδους κρίσης, αλλά και έθεσαν τις βάσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μέσω πρωτοβουλιών όπως ο εμβληματικός νόμος 4582 του 2018.
Ως ηγετική φυσιογνωμία στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Κουντουρά έχει συμβάλει καθοριστικά στην υποστήριξη μιας ανθεκτικής και βιώσιμης τουριστικής βιομηχανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει υπερασπιστεί τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διάθεση σημαντικού μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό και την ανάπτυξη εθνικών και περιφερειακών σχεδίων βιώσιμου τουρισμού. Οι προσπάθειές της κατέληξαν στη διαμόρφωση της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον βιώσιμο τουρισμό, η οποία έχει τις ρίζες της στην επιτυχημένη ελληνική τουριστική πολιτική της περιόδου 2015-2019.
Στη συζήτησή μας, θα διερευνήσουμε τις απόψεις της κ. Κουντουρά σχετικά με το πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα του υπερτουρισμού και ποια συγκεκριμένα μέτρα υποστηρίζει για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τουρισμού στην Ελλάδα. Επιπλέον, θα εμβαθύνουμε στις απόψεις της σχετικά με πιεστικά οικονομικά ζητήματα, τον αντίκτυπο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους Έλληνες πολίτες και τις συνεχείς προσπάθειές της για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων εντός της ΕΕ.
Νεκτάριος Ντ. Χορμοβίτης
Κ. Κουντουρά, ο υπερτουρισμός αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Πώς πιστεύετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα υποστηρίζατε για τη διασφάλιση του βιώσιμου τουρισμού στην Ελλάδα;
Ως Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας την περίοδο 2015-2019 υλοποιήσαμε την πρώτη εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική, με την οποία φέραμε τουριστική ανάπτυξη 40% και καταστήσαμε τον ελληνικό τουρισμό ισχυρό. Πετύχαμε ιστορικά ρεκόρ διεθνών αφίξεων, επενδύσεων και τουριστικών εσόδων άνω των 60 δις. με τα οποία ασκήσαμε οικονομική και κοινωνική πολιτική στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια.
Συγχρόνως, με την τουριστική πολιτική μας βάλαμε τις βάσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με τον εμβληματικό νόμο 4582 του 2018 για το πρώτο θεσμικό πλαίσιο οργανωμένης ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Στην Ευρωβουλή, ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, εργάστηκα για την γρήγορη και ασφαλή ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, με οφέλη για την χώρα μας.
Με τέσσερα ψηφίσματα διεκδικήσαμε χρηματοδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στον τουρισμό και οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για να αποκτήσουν εθνικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Εμβληματική ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό, που καταρτίστηκε μετά από πρότασή μου, και έχει ως κορμό της την διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική τουριστική πολιτική 2015-2019, για το οποίο πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι.
«Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ελληνική. Οι Έλληνες πολίτες πλήττονται από ακρίβεια διαρκείας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η σημερινή κυβέρνηση.»
Η ακρίβεια είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών. Ποια μέτρα πιστεύετε ότι μπορεί να λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη βελτίωση της ακρίβειας;
Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ελληνική. Οι Έλληνες πολίτες πλήττονται από ακρίβεια διαρκείας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η σημερινή κυβέρνηση. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές έχουν ομαλοποιηθεί ήδη από τον περσινό χειμώνα. Στην Ελλάδα όμως ο πληθωρισμός τροφίμων έχει αυξηθεί 30% την τελευταία τριετία. Οι Έλληνες πολίτες έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, και η κοινωνία φτωχοποιείται από τις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές. Αμείβονται με μισθούς έως και τρεις φορές χαμηλότερους από άλλους Ευρωπαίους, και πληρώνουν τα βασικά αγαθά έως και τρεις φορές ακριβότερα.
Θεσπίσαμε τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ώστε να καθορίζεται με βάση το κόστος ζωής και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο 2024για να αυξηθούν πραγματικά τα εισοδήματα.
Αγωνίστηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για οριζόντια ευρωπαϊκά μέτρα ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ώστε να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες.
Ανέλαβα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, να μην κόβεται το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά, να συγκρατηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, με πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών και φορολόγηση των υπερκερδών.
Πιέσαμε τις εθνικές κυβερνήσεις για να μειώσουν τους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα, ώστε να πέσουν οι τιμές. Την πρόταση αυτή υιοθέτησαν με επιτυχία κυβερνήσεις άλλων χωρών για να ανακουφίσουν τους πολίτες τους, σε αντίθεση με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση που επιλέγει να επιβαρύνει με υψηλούς έμμεσους φόρους τον ελληνικό λαό.
Ποια είναι τα κύρια θέματα που σας απασχολούν στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και πώς βλέπετε ότι αυτά τα θέματα επηρεάζουν ειδικά την Ελλάδα;
Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, ITREκαι της Ειδικής Eπιτροπής για την TεχνητήNοημοσύνη στη Ψηφιακή Εποχή AIDA, αγωνίστηκα και πετύχαμε αναπτυξιακές ευκαιρίες για την πατρίδα μας. Εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδότηση στο εμβληματικό «Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη» με 7,6 δισ. € που αποτελεί σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης και της Ελλάδας, από το οποίο θα επωφεληθούν πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές.
Διεκδικήσαμε και πετύχαμε με παρεμβάσεις μου ότι η Ελλάδα, ακόμη και πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά μας θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια φθηνό και γρήγορο ίντερνετ νέας γενιάς με τον Κανονισμό για τις υποδομές GIBABIT που διαπραγματεύτηκα. Διασφαλίσαμε ακόμη ότι θα σταματήσουν οι επιπλέον χρεώσεις για κλήσεις και &sms σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δηλαδή θα μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση.
Συνδιαμόρφωσα με περισσότερες από 100 τροπολογίες την Πράξη για τα Βιομηχανικά Δεδομένα στην ΕΕ, DATA ACT, την πιο σημαντική ψηφιακή νομοθεσία αυτής της θητείας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Πρόκειται να δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων, που θα ενισχύσει την αντιμετώπιση κρίσεων με τη συλλογή στοιχείων και θα δημιουργήσει επιπλέον ΑΕΠ ύψους 270 δισ. ευρώ στην ΕΕ έως το 2028.
Συνέβαλα καθοριστικά στη διαμόρφωση της ιστορικής νομοθεσίας της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ ΑCT, την πρώτη παγκοσμίως που περιορίζει την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη. Διεκδικήσαμε η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης να πραγματοποιηθεί με ανθρωποκεντρικό τρόπο και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιούνται στην ΕΕ θα είναι ασφαλή, διαφανή, χωρίς διακρίσεις.
Πώς προχωρά η ΕΕ στην προώθηση της ισότητας των φύλων και ποια θεωρείτε τα επόμενα κρίσιμα βήματα για την περαιτέρω προώθηση αυτού του σκοπού στα κράτη μέλη, ιδίως στην Ελλάδα;
Η γυναίκα δεν έχει βρει ακόμη τη θέση που της αξίζει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου, θα χρειαστούμε άλλα 60 χρόνια για την πλήρη ισότητα σε όλους τους τομείς. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας, της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού, και ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, επέτειναν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, και αυξήθηκε κατακόρυφα η έμφυλη βία. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσαμε προτεραιότητα τη στήριξη των γυναικών και παιδιών.
Το κίνημα MeToo – Σπάσε τη Σιωπή ενάντια στην παρενόχληση, την κακοποίηση και την έμφυλη βία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν το άφησε στην θεωρία και την καταγγελία. Με πρωτοβουλία μου, το φέραμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το νομοθετήσαμε.
Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας, συνδιαμορφώσαμε την πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βία κατά γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που ψηφίστηκε στο τέλος της θητείας. Πιέσαμε και πετύχαμε να κυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό κείμενο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την πρόληψη, που υποχρεώνονται να εφαρμόσουν πλήρως όλες οι χώρες της ΕΕ.
Εξασφαλίσαμε αυστηρότερους κανόνες ώστε αντιμετωπιστεί η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, με την Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης ILO 190. Για την ενδυνάμωση των γυναικών, νομοθετήσαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, και μέτρα μισθολογικής διαφάνειας ώστε να εξαλειφθεί το απαράδεκτο χάσμα, με τις γυναίκες να αμείβονται 10% χαμηλότερα από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας, που έχει αντίκτυπο και στις συντάξεις.
Η οδηγία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών. Γιατί πιστεύετε ότι η τροποποίηση αυτής της οδηγίας είναι σημαντική και ποιες πρόσθετες δράσεις θα προτείνατε για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της;
Η εμπορία ανθρώπων είναι μία αόρατη πληγή για την Ευρώπη. Χιλιάδες θύματα γυναίκες, κορίτσια και αγόρια, πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων τράφικινγκ κάθε χρόνο. Αγωνιστήκαμε σε αυτή τη θητεία και πετύχαμε λίγο πριν τη λήξη των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, να επικαιροποιήσουμε την Οδηγία κατά της εμπορίας ανθρώπων, εισάγοντας αυστηρότερες ποινές στην εμπορία ανθρώπων και στα φαινόμενα καταναγκαστικού γάμου, παρένθετης κύησης και παράνομης υιοθεσίας.
Υποχρεώσαμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλουν κυρώσεις στα άτομα, που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν υπηρεσίες παρεχόμενες από θύματα εμπορίας ανθρώπων. Για πρώτη φορά έχουμε ευρωπαϊκά μέτρα προστασίας για τα θύματα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα και για τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Τώρα είναι ευθύνη των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την εφαρμόσουν άμεσα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τη δύναμη να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Μπορείτε να αναλύσετε τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου επηρεάζουν την Ελλάδα και πώς εργάζεστε για να διασφαλίσετε ότι οι επιρροές αυτές είναι θετικές;
Οι οκτώ στις δέκα αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη εφαρμόζονται στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Οι οδηγίες και οι κανονισμοί που ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενσωματώνονται στην εθνική μας νομοθεσία και τις κυβερνητικές πολιτικές. Ο ρόλος των Ευρωβουλευτών είναι καταλυτικός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο όργανο απευθείας εκλεγμένο από τους λαούς της Ευρώπης για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Εμείς οι Ευρωβουλευτές συμμετέχουμε καθημερινά σε Επιτροπές, διαπραγματευόμαστε σκληρά, διεκδικούμε, συνδιαμορφώνουμε, απορρίπτουμε ή εγκρίνουμε κρίσιμες νομοθεσίες.
Για αυτό η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 9 Ιουνίου είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Οι πολίτες με την ψήφο τους επιλέγουν τα πρόσωπα και τις πολιτικές που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Ήταν μεγάλη τιμή που το έργο μου αξιολογήθηκε και διακρίθηκα στους 5 πιο επιδραστικούς Έλληνες Ευρωβουλευτές και στους 20 σε σύνολο 705 με την ισχυρότερη πολιτική επιρροή και νομοθετικό έργο στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών. Ευχαριστώ τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν και με επέλεξαν το 2019 να είμαι η φωνή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, εφόσον με τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους, για τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Για να συγκλίνει ουσιαστικά η Ελλάδα με την Ευρώπη, σε μισθούς, κόστος διαβίωσης και ποιότητας ζωής. Για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα που μας αξίζει.