Προέλευση του Μουσακά
Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η προέλευσή του έχει πολυπολιτισμικές ρίζες, καθώς το φαγητό αυτό εμφανίζεται σε διάφορες μορφές σε πολλές χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η λέξη “μουσακάς” προέρχεται από την αραβική λέξη “musaqqâ” που σημαίνει “ενυδατωμένος” ή “χυμώδης”.
Η σύγχρονη μορφή του ελληνικού μουσακά όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, με στρώσεις από μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ, αποδίδεται στον Έλληνα σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα ενσωμάτωσε ευρωπαϊκές τεχνικές στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Ο μουσακάς αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σύνθεσης παραδοσιακών και σύγχρονων επιρροών, προσφέροντας ένα πλούσιο και γευστικό πιάτο που έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.
Συνταγή για Μουσακά
Υλικά
Για τις μελιτζάνες:
- 4 μεγάλες μελιτζάνες
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τον κιμά:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
- 2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
Εκτέλεση
Προετοιμασία Μελιτζάνες:
- Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
- Αλατίστε τις φέτες και αφήστε τις σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά για να αποβάλουν την πικράδα.
- Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας.
- Τηγανίστε τις σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αφήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το περιττό λάδι.
Προετοιμασία Κιμάς:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το σκόρδο και τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα (περίπου 20-30 λεπτά).
Προετοιμασία Μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα (ρουξ).
- Προσθέστε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
- Συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί, ανακατεύοντας συνεχώς.
ψήσιμο
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο ταψί, στρώστε τις τηγανισμένες μελιτζάνες.
- Απλώστε πάνω από τις μελιτζάνες τον κιμά.
- Στρώστε άλλη μια σειρά μελιτζάνες από πάνω.
- Ρίξτε από πάνω την μπεσαμέλ και απλώστε την ομοιόμορφα.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήστε τον μουσακά να κρυώσει λίγο πριν τον κόψετε και σερβίρετε.
Καλή όρεξη!