Φρένο στο Τελεφερίκ, απόγνωση στα καταστήματα και εξαντλημένοι τουρίστες εν μέσω καύσωνα λόγω ηλεκτρικής βλάβης
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956, είχε πει το περιβόητο «Δεν ήταν σεισμός. Ήταν σωσμός». Εννοούσε βέβαια, πως μετά το συντριπτικό χτύπημα του Εγκέλαδου, δινόταν η ευκαιρία στο κράτος να ανασυγκροτήσει το κατεστραμμένο και ήδη παρηκμασμένο νησί. Η ενεργοποίηση του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, δεν έφερε βέβαια τον «Σωσμό», αλλά έγιναν κάποια σοβαρά πράγματα.
Το 2013, χτύπησε αυγουστιάτικα τη Σαντορίνη ο «Εγκέλαδος» του τριήμερου μπλακ-άουτ. Τότε, οι ιθύνοντες του τόπου, αντί να απαιτήσουν ένα νέο «Σωσμό», ψέλλισαν δουλικές ευχαριστίες και περιορίστηκαν σε μερικά αντισταθμιστικά ψίχουλα. Το ενεργειακό δίκτυο του νησιού, παρέμεινε εκτός πλάνου. Ή, στην καλύτερη, ήρθαν κάποια εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες στην πιο αντιληπτή ονομασία). Τίποτα και κανείς για τη θωράκιση του δικτύου. Κανένα πλάνο, για την ισχυροποίηση της διανομής, που άνθρωποι με τεχνική και διοικητική γνώση όπως ο Γιώργος Χάλαρης (διπλωματούχος τεχνικός, Κοινοτάρχης Οίας-Θηρασίας και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ), έλεγαν πως το «κόκκινο» δεν είναι παρά ευφημισμός. Ξεπεράστηκε προ πολλού.
Έτσι, μοιραία ίσως, ήρθε το χτύπημα της 12ης Ιουνίου 2024. Τα Φηρά παραλυμένα. Το Τελεφερίκ, φρεναρισμένο. Οι κάθιδροι τουρίστες αναγκασμένοι να κατεβαίνουν πεζή τα σκαλοπάτια για το γιαλό- Όρμο Φηρών για τα κρουαζιερόπλοια.
Και φυσικά!. Για μια ακόμα φορά, η «κακιά ώρα». Το «ατύχημα». Η «βλάβη». Και «ευτυχώς που παρ’ όλο που μας ξεκοίλιασαν, δεν πάθαμε και τίποτα».
Πως μας πετσόκοψες έτσι ρε ΔΕΔΔΗΕ;. Θαρρείς και δεν το περιμέναμε!. Ακόμα και οι Στοιχηματικές εταιρείες, δίνουν μηδενική απόδοση στο αν θα γίνει προγραμματισμένη διακοπή ή αιφνίδια ενεργειακή κατάρρευση. Δεν σας παίζουν και δεν παίζεστε!.
Και μη μιλήσει κανείς, γιατί οι επικοινωνιακοί ινστρούχτορες του Δήμου θα βγάλουν κανένα Non-Paper που θα αποδελτιώνουν τα δημοσιεύματα και θα κατονομάζουν τους «αρνητικούς». Άσε που μπορεί να προκύψει και καμιά νέα ΚΥΑ, που θα λέει πως ο μουσακάς αποτελεί ευθύνη του μάγειρα, το Τελεφερίκ, ευθύνη επιβάτη και ο ιδρώτας, υγιές παράγωγο εκγύμνασης.
Οπότε, αβαβά. «Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα, μεγάλε».
Όσο για τον δραστήριο Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Θήρας, τι το ήθελε;. Αντί να σπάσει πόρτες και να μοιράσει χαστούκια (μεταφορικά!), παρηγορεί τον ασθενή;. Γιατί;.