Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και συνδιοργανωτή τον Δήμο Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση εφέτος των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ναζιστικό-φασιστικό ζυγό.
Στο συνέδριο, συμμετείχε ως εισηγητής ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι των «μαρτυρικών» πόλεων, Διστόμου Γιάννης Σταθάς, Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, καθώς και πλήθος έγκριτων νομικών, καθηγητών και δικηγόρων.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μώραλης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Οι θηριωδίες των Ναζιστών, όχι μόνο στις «μαρτυρικές» πόλεις, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στη Βιάννο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορούν να ξεχαστούν. Φυσικά αυτό το γνωρίζουν και το νιώθουν ακόμα περισσότερο, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και κυρίως όσοι έχασαν με βίαιο τρόπο τους προγόνους τους στη διάρκεια της Κατοχής. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μπορεί το θέμα αυτό να «παραγραφεί», όπως δεν έχει παραγραφεί από το συλλογικό υποσυνείδητο των ανθρώπων στις πόλεις και τα χωριά που βίωσαν αυτές τις θηριωδίες.
Ο Δήμος Πειραιά υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για τη σημερινή εκδήλωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων, αλλά και διότι θεωρούμε ότι το θέμα των διεκδικήσεων πρέπει να προχωρήσει από την Ελληνική Πολιτεία. Οι αποζημιώσεις θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι τέτοιου είδους αποτρόπαιες πρακτικές είναι όνειδος για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και δεν πρέπει να μείνουν νομικά «ατιμώρητες».
Είναι πολύ σημαντικό ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα προωθηθούν στην Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία της χώρας με στόχο την ανάληψη των απαιτούμενων πολιτικών και νομικών πρωτοβουλιών. Και φυσικά η παρουσία σήμερα στον Πειραιά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Παυλόπουλου, καθώς και έγκριτων νομικών, ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο το πεδίο των διεκδικήσεων.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, αλλά και τους Δικηγόρους του Πειραιά, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτήν την τόσο σημαντική και δυναμική πρωτοβουλία. Κι εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος έχουμε όλη τη διάθεση να συνεργαστούμε περαιτέρω ή να αναλάβουμε εκ νέου πρωτοβουλίες για αυτό το – πρωτίστως ηθικό – για εμάς ζήτημα».
O Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Το θέμα δεν είναι μόνο ιστορικό, δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά είναι κυρίως ένα ζήτημα δικαιοσύνης για τον Ελληνικό λαό και νομιμότητας για τη διεθνή κοινότητα. Ο όρος «γερμανικές οφειλές» περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά πράγματα : την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλονται στη χώρα για τις καταστροφές στις υποδομές, τις εγκαταστάσεις κ.ά, τις πολεμικές αποζημιώσεις για τους ιδιώτες, για τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων».
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), οι Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Καλαβρύτων και Βιάννου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Λειβαδιάς, Καλαβρύτων και Ηρακλείου, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.